Згадуємо 2018: найрезонансніші ДТП року

Згадуємо 2018: найрезонансніші ДТП року
  • Починаємо серію публікацій про підсумок року, що минає.
  • Ми зібрали інформацію про найрезонансніші аварії, які стались в області у 2018 році. Визначали за рейтингом на сайті «20 хвилин».

Поцікавились перебігом розслідувань цих кримінальних проваджень. З’ясувалось, що в деяких ДТП вже є вироки винуватцям, а в частині ДТП розслідування ще триватимуть не один місяць. Чому – пояснив начальник відділу розслідування злочинів у сфері транспорту слідчого управління головного управління нацполіції в області Богдан Шуляр.

ТОП-5 ДТП

Справу по ДТП за участю військового авто закрили

Досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо ДТП за участю військового автомобіля, в якому загинули троє людей, а військові отримали ушкодження, - завершене. Нагадаємо, 27 червня близько 17 год. в селі Озерна на Тернопільщині сталася ДТП за участю військового автомобіля, що належить в/ч А3215 і цивільного автомобіля Nissan Qashqai. Як повідомили у ГУ НП Тернопільської області, водій Nisan виїхала на смугу зустрічного руху та врізалася у ГАЗ 66, який належить ЗСУ. На момент аварії у салоні іномарки перебувало дві жінки та дитина. У вантажівці двоє військових в кабіні і двоє в буді. В результаті удару дві жінки загинули. П’ятирічну дитину у важкому стані доправили до лікарні. За кілька днів вона померла.

За кермом була мама цієї дівчинки, і, наскільки ми могли, встановили, що стан здоров’я водійки в момент скоєння ДТП був задовільним – не було причин, які могли б вплинути на її стан чи свідомість, - каже Богдан Шуляр. - Вона була тверезою. Автомобіль був технічно справним.

Відео дня

Встановити точно причину, що трапилось того дня на дорозі, слідчі не можуть. Адже і водійка, і пасажири, які були в авто на момент скоєння ДТП, загинули.

Однак, ми припускаємо, в тому числі і з показів свідків-військових, що мало місце порушення швидкісного режиму та правил маневрування, - каже Богдан Шуляр. -  Є встановлений факт, що автомобіль під її керуванням виїхав на смугу зустрічного руху.

Серед військових, які повертались тоді з полігону, теж були потерпілі.

- Експертиза встановила, що військовий мав травми середнього ступеню, - каже Богдан Шуляр. - В інших – легкі ушкодження.

Кримінальне провадження закрито прокурором у зв’язку зі смертю особи, яка вчинила злочин, каже Богдан Шуляр. Тобто, водійки легкового автомобіля.

Прес-офіцейр в/ч А-3215 Юрій Кульпа стверджує, що військові позиватись до родичів за відшкодуванням чи компенсацією не будуть. «Залізо», кажуть, починять. І це ніщо у порівнянні із трьома загиблими, в т.ч. і зі смертю маленької дівчинки.

ДТП, в якій загинула 17-річна дівчина, а за кермом була її сестра

Розслідування цієї аварії триває вже понад півроку. І до суду ще далеко.

Нагадаємо, 17-річна дівчина загинула, її сестра, яка була за кермом – потрапила до лікарні з серйозними травмами. Потерпів в аварії і товариш сестри – власник автомобіля «Шевроле». Такими були наслідки аварії, яка трапилась ввечері 26 травня поблизу Плебанівки, що у Теребовлянському районі. Молода водійка з Борщівщини сіла за кермо в перший же день, як отримала посвідчення водія. Автомобіль «Шевроле», як нам вдалось з’ясувати, належить її хлопцю. Він та 17-річна сестра юної водійки теж того дня були в машині. Їхали в Тернопіль.  

Перед с. Плебанівка водій «Шевроле» не впоралась з керуванням, і авто з’їхало з траси, де зіткнулось з деревом. І водійку, і ще двох пасажирів швидкою доправили до лікарні. Вночі 17-річна дівчина, двоюрідна сестра кермувальниці, від отриманих травм померла. Серйозно травмована і сама водійка, адже на неї найбільше прийшовся удар. Травми отримав і власник авто. Однак, він постраждав найменше.

Інформація була, в т.ч. і від водійки автомобіля «Шевроле», що причиною виїзду її за межі проїжджої частини, був чорний джип, - каже Богдан Шуляр. - Цей факт підтвердився. З місця події було вилучено ряд відеозаписів, на них чорний автомобіль прослідковується, є зафіксовано його рух. 

Крім того, за допомогою відео встановили й чимало свідків. Вони підтвердили інформацію про рух авто на польській реєстрації, який певною мірою створював для водійки «Шевроле» аварійну ситуацію.

В нас є відомості про цей автомобіль, ми знаємо, хто його власник. це не є «євробляхи», а власник – громадянин іншої держави і проживає за кордоном, - каже Богдан Шуляр. - Щоб об’єктивно завершити досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні, нам необхідна допомога правоохоронних органів іншої держави. Ми подали відповідне клопотання, воно виконується не місяць і не два.

Решта доказів – допити свідків, результати експертиз – практично готові. Коли тернопільські слідчі матимуть відповідь іншої держави, зможуть дати оцінку ситуації: винна у скоєнні ДТП і смерті сестри водійка «Шевроле», чи винуватцем був таки водій чорного джипу.

Наразі повідомлено про підозру водійці Шевроле, а суд обрав їй міру запобіжного заходу – домашній арешт. Розслідування за ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу України триває.

ДТП у Світлий понеділок: троє загинули, троє травмованих

Два кримінальних провадження розслідували тернопільські поліцейські у справі ДТП у Світлий понеділок. В аварії тоді загинули троє людей, в тому числі і водій, у крові якого доза алкоголю перевищувала норму в понад 10 разів. Ще троє отримали травми різного ступеню. Найбільше постраждала дівчина, яка потрапила до реанімації.

Нагадаємо, ДТП трапилась 9 квітня близько 4.30 ранку на автодорозі Підволочиськ-Збараж У крові водія та п'яти пасажирів, троє з яких загинули, було від 2 до 3 проміле алкоголю в крові. Це в 10-15 разів більше допустимої норми. Добряче напідпитку був і водій, що загинув. До речі, його раніше уже притягували до відповідальності за п'яну їзду - за 130 Кодексу про адмінправопорушення.   - Кримінальне провадження, яке порушили за фактом смерті трьох людей, вже закрили у зв’язку зі смертю водія, - повідомив начальник відділу комунікації головного управління нацполіції в області Сергій Крета. – Справа щодо передачі керма нетверезому водієві ще розслідується. Свідки не можуть дати покази, бо перебувають за кордоном. Відповідно, слідчі не можуть її завершити та передати до суду. Всі експертизи, які проводили у рамках кримінального провадження, вже завершили. Зокрема, й щодо стану потерпілих. За результатами, дівчина в ДТП отримала тяжкі травми, ступінь ушкодження двох травмованих в аварії юнаків експерти оцінили як легкий. За смерть трьох людей, що загинули в ДТП у Світлий понеділок, кримінальну відповідальність має нести власник авто, який передав кермо нетверезому товаришу, - про це після ДТП заявив начальник головного управління нацполіції в області Олександр Богомол. – У суді нададуть юридичну оцінку його діям. Щодо власника авто, для нього кримінальна відповідальність передбачена ст. 287 Кримінального кодексу України. Відповідальність – від штрафу – до 5 років позбавлення волі. Це вирішуватиме суд.

В самому ДТП винувата особа, яка перебувала за кермом і загинула. Тому кримінальне провадження відносно цієї особи закрите – у зв’язку з її смертю. Однак, правоохоронці продовжують розслідування факту допуску до керма водія напідпитку, до того ж двічі вже позбавленого водійських прав за нетверезе кермування. За це має відповісти власник . Авто на євробляхах, тому слідчі зараз встановлюють, ким є ця особа – шляхом міжнародно-правових дій.

В гонках на Микулинецькій загинув 25-річний Богдан Боднар

Залишилась вагітна дружина, якій невдовзі народжувати.

Він любив машини та швидку їзду. Саме авто відібрало його життя. Рідні знають, що це були перегони і в них брали участь ще два авто, одне з яких BMW Х5.  Нагадаємо, аварія на Микулинецькій сталася 9 листопада о 21.38.

Рідні після похорону розшукували свідків та тих, хто ще брав участь в перегонах. Ці люди, кажуть рідні, - з його оточення.

Поховали Богдана 11 листопада. Рік тому – 3 вересня 2017 р. - він одружився. В чоловіка залишилась вагітна дружина, якій невдовзі народжувати.

Відомості про подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу України.

  • В рамках провадження проведено ряд експертиз – в т.ч. трасо логічних, автотехнічних і, зокрема, експертиза щодо причин смерті 25-річного водія. Вже відомо, в той день за кермом він був тверезим, - повідомили у поліції.  

Розслідування триває. Слідчі, а також мати загиблого просять відгукнутись свідків та всіх, кому будь-що відомо про цю ДТП та її учасників. Навіть анонімна інформація може допомогти у розслідуванні.

Засудили водія, до авто якого були причіплені санки загиблої Юлі Базар

Суд визнав винним водія та засудив його до 4 років позбавлення волі без позбавлення права керувати транспортними засобами. Але тим же рішенням звільнив від відбування покарання у виді позбавлення волі з випробуванням із встановленням іспитового строку тривалістю два роки.

Нагадаємо, небезпечне катання на санях стало причиною смерті 22-річної жительки селища Микулинці. Нещастя трапилося в селі Кровинка Теребовлянського району 23 січня близько опівночі. Четверо молодих людей вирішили покататися на санках у неординарний спосіб. Вони причепили дві пари саней до автомобіля ВАЗ і каталися селом. На одних сиділо двоє людей, на інших – одна дівчина. На повороті сани занесло, а молоді люди випали. Одна з дівчат вдарилася головою в бетонний стовп. Її госпіталізували до лікарні з відкритою черепно-мозковою травмою та іншими ушкодженнями. Проте врятувати життя їй не вдалося.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up