Партнер рубрики Події

Три нових камери фіксації швидкості вже запрацювали на Тернопільщині. Де вони?

Три нових камери фіксації швидкості вже запрацювали на Тернопільщині. Де вони?

Від 11 серпня в Україні запрацювали загалом 50 комплексів автоматичної фіксації правопорушень, повідомив на власній сторінці у Фейсбук заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

Три нових камери фіксації швидкісного режиму вже працюють на Тернопільщині. Де вони, дізнались «20 хвилин».

Від 11 серпня в Україні запрацювали загалом 50 комплексів автоматичної фіксації правопорушень, повідомив на власній сторінці у Фейсбук заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

Нагадуємо, за порушення швидкісного режиму передбачена адміністративна відповідальність:

Відео дня

за ч. 1 ст. 122 (Перевищення встановлених обмежень швидкості руху більше як на 20 км/год) КУпАП. Штраф — 340 гривень;

за ч. 4 ст. 122 (Перевищення встановлених обмежень швидкості руху більше як на 50 км/год) КУпАП. Штраф — 1700 гривень.

За словами Олексія Білошицького, система фото- та відеофіксації довела свою ефективність. Дійсно, кількість дорожньо-транспортних пригод з потерпілими та загиблими на ділянках, де вже є камери, знизились утричі.

Де є нові камери

У Тернополі донедавна працювали п’ять камер — на вул. Будного, одна на просп. Бандери і ще дві на Злуки, а також на вул. Протасевича. Як раніше писали «20 хвилин», камера на вул. Будного била всі рекорди за кількістю порушників. На жаль, даних, скільки зараз фіксують порушників, «20 хвилин» отримати поки не змогли. Проте дізнались, що невдовзі в області «ловитимуть» порушників ще три камери. Їх вже встановили, і вони наразі працюють в тестовому режимі.

Перша нова камера встановлена у с. Смиківці, неподалік виїзду на Бірки, що в передмісті Тернополя. Друга — у Великій Березовиці, неподалік повороту на с. Острів. Третя — у с. Горинка, що на Кременеччині.

— Встановлювали ці камери за рахунок державного бюджету, а кошти, які сплачуватимуть водії-порушники, пропорційно розподілятимуться: 90% піде в державний бюджет, 10% громаді, на території якої камера встановлена, — пояснила речниця управління патрульної поліції в області Катерина Метельська.

Як працюють камери раніше пояснював начальник управління патрульної поліції в області Богдан Шевчук.

— Прилад зафіксував подію — порушення. Система в автоматичному порядку надсилає подію користувачу (уповноваженій особі розглядати адміністративні правопорушення, зафіксовані в автоматичному режимі, який звіряє усі дані, які підтягнула система з метаданими (фото/відео), — пояснив Богдан Шевчук. —  Якщо все вірно, уповноважена особа накладає електронний цифровий підпис на електронну постанову, після чого система надає постанові серію та номер.

Щоб оплатити штраф, можна перейти за посиланням по QR-коду, який зазначено на лицьовому боці постанови, скористатись платіжними інструментами на сайті МВС, в електронному кабінеті водія або в за стосунку «Дія», а також платіжними системами та сервісами, які діють в Україні на законних підставах. В тому числі – послугами банків.

Зона дії камер — 30 м

Камери вночі працюють настільки ж ефективно, як і вдень, на Злуки в обидва боки фіксує всі смуги руху, а максимальна швидкість, яку камера не зафіксує — це 250 км/год, пояснив Святослав Журовський, директор КП «Тернопільінтеравіа».

— Зона дії ефективної роботи цих камер — приблизно 30 м, а технічні характеристики камер такі, що інфрачервона підсвітка дозволить ефективно працювати і в нічну пору доби, — пояснив Святослав Журовський. — В камерах  використовуються два методи визначення швидкості – лазар і радіохвилі.

Якщо на проспекті Злуки дві камери, направлені в різні боки, то обидві «писатимуть» усі смуги руху. Решта камер, зчитуватиме інформацію лишень в один бік.

Максимальна швидкість, яку вже камери не зафіксують — 250 км/год. Меншу так. Швидкість руху мотоциклів, якщо на них спереду є номерний знак, теж фіксуватиме.

— Місця для цих камер вибрані також невипадково, — каже Богдан Шевчук. — Вони встановлені на аварійно-небезпечних ділянках та/або місцях концентрації ДТП автомобільних доріг загального користування через недотримання швидкісних обмежень.

Довідка

Загалом 1284 дорожньо-транспортні пригоди трапились на Тернопільщині за сім місяців 2023 року. З них 300 – з потерпілими, в яких 44 людини загинули та 400 отримали травми, повідомили в головному управлінні Нацполіції в області.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Руслан Федюхін

    На дамбі на дружбу теж треба камеру
  • Богдан Кураш

    Просимо встановити камери в м.Бережани по вулиці Рогатинській, автомобілі, особливо на київських номерах взагалі не скидають швидкість по місту, в результаті дуже багато аварій на повороті до лікарні.

    Богдан Кураш reply Богдан Кураш

    Галина Господарина камера є, але знаків немає.

    Галина Господарина reply Богдан Кураш

    Богдан Кураш Біля "Рукавички " вже є  , над переходом .

keyboard_arrow_up