У крові 2, 5 проміле алкоголю: загинула жінка, а водій відбувся умовним терміном

У крові 2, 5 проміле алкоголю: загинула жінка, а водій відбувся умовним терміном

Водій і під час слідства, і в суді визнав, що перебував за кермом у стані алкогольного сп’яніння. Чому його не судили за ДТП, скоєну напідпитку і як йому вдалось отримати умовний термін, дізнавались «20 хвилин».

Вирок Івану Д, якого звинуватили у скоєнні смертельної ДТП напідпитку, проголосив Бучацький райсуд. Водій за смерть літньої жінки відбувся… умовним терміном. А потерпілі у справі погодились із цим і запевняли, що збитки він відшкодував, тому претензій до нього не мали.

 

Був п'яним

«20 хвилин», нагадаємо, вже писали, що водій Renault Trafic на смерть збив літню жінку, яка йшла узбіччям дороги. Аварія сталась у с. Трибухівці Бучацького району.

Відео дня

Місцеві активісти одразу повідомили, що водій добряче напідпитку. У нього брали кров в місцевій лікарні – результат 2,5 проміле. Згодом і в поліції підтвердили, що водій перебуває в стані алкогольного сп’яніння.

— Наскільки нам відомо, водій вилетів на зустрічну (нам відомі дані кермувальника мікроавтобуса, однак ми не називаємо їх, доки рішення суду не набере законної сили – прим. авт.), а звідти – на зустрічне узбіччя, — розповів тоді журналістам телефоном Роман Довбенко, який і повідомив про ДТП. — Там він на смерть збив жінку.  

Як тоді оперативно повідомив начальник відділу комунікації головного управління нацполіції Сергій Крета, водієві пасажирського мікроавтобуса Renault Trafic було 36 років. Він місцевий, як і жінка, котру збив. Загиблій понад 70. Зі слів водія, жінку на узбіччі він не побачив. Водій збив її, а потім виїхав на зустрічну смугу руху і в’їхав в дерево.

Згодом поліція повідомила подробиці трагедії.

— Аварія трапилася 12 січня 2021 р. близько 18:30, — повідомили подробиці у поліції. —  Водій автомобіля RENAULT-TRAFIC, рухаючись дорогою Бучач-Товсте, не впорався з керуванням, виїхав на смугу зустрічного руху і збив пішохода. Потерпіла — жителька села Трибухівці, 1952 року народження. 

 

Чому судили не за п'яну ДТП?

Жінка йшла лівим краєм дороги у попутному з автомобілями напрямку. Після того, як водій збив пенсіонерку, він скерував авто на праве узбіччя, де врізався в дерево.

В результаті удару потерпіла загинула на місці. Алкотестер «Драгер» показав, що в крові кермувальника 2,5 проміле алкоголю. На момент ДТП в салоні авто був ще пасажир. Проте ні він, ні водій травм не отримали. Відомості про подію внесли до ЄРДР, згідно з ч. 2 статті 286 ККУ. 

З таким обвинуваченням справа пішла до суду. «20 хвилин» поцікавились у поліції, чому водія не звинуватили за ст. 286-1 ККУ? Йдеться про п’яну ДТП із трагічними наслідками. Як пояснили у поліції, аварія трапилась у січні, а лише в березні того року внесли зміни до законодавства і Кримінального кодексу, якими посилили відповідальність за п’яні ДТП із потерпілими і загиблими.  

— Рухаючись у напрямку від смт. Товсте до м. Бучач Тернопільської області зі швидкістю, яка перевищувала дозволену та безпечну на даній ділянці автодороги,  водій зокрема внаслідок алкогольного сп'яніння не був достатньо уважний, належно не стежив за дорожньою обстановкою, умовами та відповідно не реагував на їх зміну, не обрав безпечної швидкості руху, виїхав на зустрічну смугу руху і  допустив наїзд передньою лівою частиною керованого автомобіля на пішохода, жительку с.Трибухівці Бучацького району, яка в цей час рухалася по зустрічній для автомобіля «RENAULT-TRAFIC» смузі руху, в попутному напрямку (до м. Бучач), біля лівого краю проїзної частини дороги, — дізнаємось із матеріалів справи у суді. .

Жінка отримала масивну травму тіла із численними переломами кісток скелету та ушкодженнями внутрішніх органів, від яких настала її смерть на місці події.

 

Замість 5 років тюрми — умовно

Водій у суді свою провину визнав. Просив суворо не карати, потерпілим шкоду відшкодував, має на утримання двох неповнолітніх дітей, учасник бойових дій.

А потерпілі у справі підтвердили у суді, що шкоду водій відшкодував, претензій до нього не мають і просили для нього умовного терміну.

— Визнати винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.286 КК України, та призначити йому покарання у виді позбавлення волі строком на п`ять років з позбавленням права керування транспортним засобом на строк три роки, — таким був вирок Бучацького райсуду. — На підставі ст.75 КК України звільнити від відбування основного покарання з випробуванням зі встановленням іспитового строку на три роки.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Тернопільського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

 

Довідка

Вирок у Судовому реєстрі — https://reyestr.court.gov.ua/Review/118470506

 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 286. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами

Ч. 2. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, якщо вони спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження, - караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

Стаття 286-1. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння

 Ч. 3 Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, якщо вони спричинили смерть потерпілого, — караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від п’яти до десяти років.

Кодекс доповнено статтею 286 - 1 згідно із Законом № 1231-IX від 16.02.2021. Через місяць він набрав законної сили.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • юрий костюкевич

    Обов'язково підкреслювати - учасник бойових дій? Тим більше ДТП в 21-му році. То був десь на блокпості в ато, але не на повномасштабці.
  • Читач95

    Все вирішує бабло

    З ума зводить всіх воно

    Очі засліпило

    Й пияка не било.

keyboard_arrow_up