Узаконення газообладнання на авто тепер довше і дорожче. Чому?

Узаконення газообладнання на авто  тепер довше і дорожче. Чому?
  • «Раніше ставили обладнання і ти його узаконював в МРЕО. А зараз до цієї схеми додали обов'язкову сертифікацію, що коштує до 3000 грн, та яку можна пройти тільки у "визначених спеціалістів", - пише читач.
  • Щоб замінити свідоцтво про реєстрацію, власнику або довіреній особі потрібно в сервісному центрі МВС пред’явити паспорт, код та  документи на встановлене ГБО, пояснив Ігор Мельник. Автомобіль не потрібен. Вартість заміни самого свідоцтва не змінилася і становить близько 420 грн.

Документи, які в минулому році надавали установники ГБО для реєстрації автомобіля в Сервісних центрах МВС, вже не актуальні. Тепер СЦ вимагають інші документи, які оформляти довше і коштують вони близько 2500-3000 грн.

- А ви в курсі що замість "майданчиків Яценюка" запустили заробіток на сертифікації газового обладнання на автомобілі? – пише на власній сторінці у Фейсбук Борис Родієвський. – Тобто, раніше тобі на приватній фірмі ставили обладнання і ти його "узаконював" в МРЕО. А зараз до цієї процедури додали обов'язкову сертифікацію, що коштує до 3000 грн, та яку можна пройти тільки у "визначених спеціалістів". Чи це часткова компенсація «аваківцям» за ігрові салони? Як думаєте? Акт технічної експертизи не потрібен.

За коментарем ми звернулись до заступника начальника регіонального сервісного центру МВС в області Ігоря Мельника.

Відео дня

Акт технічної експертизи не потрібен

- Для того, щоб узаконити встановлення газообладнання (далі – ГБО – прим. авт.) на автомобіль, необхідно здійснити заміну свідоцтва про реєстрацію у зв’язку зі встановленням ГБО, - каже Ігор Мельник. - Для цього раніше необхідно було пред’явити свідоцтво на право встановлення ГБО і акт технічної експертизи на транспортний засіб, на яке вже встановили газове обладнання. Його видавала організація, яка встановлювала ГБО.

Тепер відбулись зміни, кажуть в регіональному сервісному центрі. Акт технічної експертизи не потрібен, натомість треба пред’явити сертифікат відповідності щодо індивідуального затвердження колісного транспортного засобу. Його видають органи сертифікації. Повний перелік  на сайті Мінінфраструктури (посилання – у довідці – прим. ред.)

-Аби замінити свідоцтво, потрібно звернутись до сервісного центру і пред’явити паспорт та ідентифікаційний код власника транспортного засобу, або того, хто керує автомобілем за дорученням, і документи на газове обладнання, - пояснив Ігор Мельник. – Сам транспортний засіб не потрібен. Вартуватиме нове свідоцтво близько 420 грн. Часу на оформлення потрібно приблизно 30 хв.

Час може коливатись залежно від того, скільки автовласників перебувають в електронній черзі до вас.

Сертифікація – тривалий і дорожчий процес

Тепер треба сертифікат відповідності, згідно п. 13 постанови КМУ від 21 липня 2010 року N607, - після переобладнання транспортного засобу власник або його представник обирає організацію з оцінки відповідності транспортного засобу. За результатами такого оцінювання видається

сертифікат відповідності, запевнили в регіональному сервісному центрі.

Сертифікація – тривалий і дорожчий процес, який раніше при встановлення ГБО ніхто не проходив. Раніше всім видавалися Акти технічної експертизи, які коштували значно дешевше і видавалися на типові установки прямо на СТО, які переобладнали автомобілі на ГБО.

Причина таких змін – у всіх уповноважених органах на оформлення Актів технічної експертизи 19 грудня 2019 року закінчився термін дії сертифікату відповідності на проведення оцінювання відповідності конструкції транспортних засобів вимогам безпеки дорожнього руху.

І, схоже, продовжувати їх уповноважені органи не поспішають.

Скільки коштує сертифікат на ГБО?

Вартість сертифікації складає від 2100 до 3300 грн, оплачується вона в місці проведення сертифікації. Для цього треба витратити 1,5-2 години часу, надавши переобладнаний автомобіль на огляд фахівцям, пише 24 канал. Крім машини, власник також пред'являє акт прийому-передачі автомобіля і свідоцтво про погодження конструкції, які йому видаються на СТО. Як правило, власне сертифікат відповідності видають не відразу, а на наступний день, іноді надсилають поштою.

Важливо, що встановлення ГБО повинно бути проведене, відповідно до ТУ У 45.2-3274809648-002: 2019, інакше сертифікацію такий автомобіль не пройде і він буде повернутий на СТО для доопрацювання.

Якщо автомобіль відповідає даним стандартам, власник отримує сертифікат відповідності на наступний день і подає всі документи на перереєстрацію. Залежно від місця виробництва автомобіля, вартість заміни "техпаспорта" становить 480-500 грн.

Що потрібно для сервісного центру?

  • паспорт власника автомобіля,
  • ідентифікаційний код,
  • акт прийому-передачі авто (видає СТО, яке встановлювало ГБО),
  • свідоцтво про погодження конструкції (видає СТО),
  • сертифікат відповідності,
  • наказ керівника підприємства про призначення відповідальної особи (тільки для юросіб).

Довідка

Хто має право видавати сертифікат відповідності https://mtu.gov.ua/timeline/Vikonannya-Zhenevskoi-Ugodi-1958-roku.html

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • анатолий

    интересно,чьему куму - свату -брату принадлежат эти сервисные центры, и от чего зависит такая разница в цене?
  • David Starr

    І тепер ніхто не узаконює ГБО, просто ставлять його і їздять.
  • Юрій Панасюк

    Був Ротердам+,а українцям -.,надалі заплатити за "пукання" газу, тепер за балон газу в багажнику і на сам кінець планує уряд поставити лічильник споживання повітря на роти, і лічильник викиду "каки" на дупу.Пломби вироблятиме у три зміни наш КМ.
  • Марина Крохмаль)))

    задовбала нищета депутатов
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up