Узяв у батька-поліцейського службове авто, збив дівчину і втік з місця аварії. Що йому за це «світить»?

Узяв у батька-поліцейського службове авто, збив дівчину і втік з місця аварії. Що йому за це «світить»?
  • В апеляції Андрій просив не позбавляти його прав керування, бо прав у нього ніколи й не було. Стверджував, що не був напідпитку і просив «умовний» термін замість 3 років тюрми. А що сказав суд? 
  • Як нам вдалось дізнатись, батьки юного гонщика і постраждалої дівчини – між собою куми. Але Олена, якій в момент наїзду було 19, просила суворого покарання для хлопця. 

 

Андрію Д. 23 роки, і він син поліцейського. Два роки тому він узяв у свого батька службову «Ниву», і, перебуваючи напідпитку, поїхав за цигарками. Дорогою зустрів знайомого і запропонував покататись. На шляху молодикам трапилась 19-річна Олена, яка йшла додому, підсвічуючи собі дорогу ліхтариком. Авто, яке виїхало на узбіччя, збило дівчину. Але Андрій не зупинився, аби їй допомогти чи бодай викликати швидку, а втік з місця аварії. Олена намагалась доповзти до телефону, аби подзвонити батькам. Їй на допомогу прийшла знайома, яка і викликала швидку. 

Шумський райсуд 3 червня засудив юнака і призначив покарання у виді 3 років позбавлення волі з позбавленням права керування транспортними засобами. З вироком суду Андрій не погодився, і намагався оскаржити його в апеляційному суді. Що саме оскаржував і що вирішив суд, читайте. 

Збив Олену і з місця ДТП втік

Нагадаємо, ДТП сталась у ніч із 23 на 24 серпня 2020 року. За даними слідства, Андрій Д., перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, вирішив скористатися службовим автомобілем батька, співробітника Національної поліції у Тернопільській області, та поїхати за сигаретами. Батько залишив службову «Ниву» незачиненою біля власного будинку. 

Відео дня

Хлопець з’єднав електропроводку замка запалювання, запустив двигун автомобіля і виїхав на вулицю с. Бриків Шумської громади. 

— Побачивши неповнолітнього О., запропонував йому покататись, — йдеться у матеріалах справи. — Під час руху перевищив дозволену швидкість, був неуважним, не стежив за дорожньою обстановкою. Тим часом, у зустрічному напрямку узбіччям дороги йшла Олена Х. (повні дані учасників ДТП є в редакції, проте ми не називаємо їх з етичних міркувань – прим. авт), освітлюючи собі дорогу ліхтарем мобільного телефону. 

Наблизившись до потерпілої, Андрій різко змінив напрямок руху автомобіля, виїхав на узбіччя та наїхав на неї, йшлось у суді першої інстанції. Внаслідок аварії потерпілій було спричинено середньої тяжкості тілесні ушкодження. Після вчинення ДТП водій втік із місця дорожньої пригоди.

3 роки тюрми і на 3 роки без прав

3 червня 2022 року парубку, в якого ніколи не було навіть посвідчення водія, проголосили вирок у Шумському райсуді. А йому інкримінували ч.1 ст. 289 (незаконне заволодіння транспортним засобом), ч. 1 ст. 286 (порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керувала транспортним засобом, що спричинило потерпілій середньої тяжкості тілесне ушкодження), ч. 1 ст. 135 КК України (завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження внаслідок безпорадного стану, якщо той, хто залишив без допомоги, мав змогу надати їй допомогу, а також у разі, коли він сам поставив потерпілу в небезпечний для життя стан). Та призначили покарання у виді 3-ох років позбавлення волі з позбавлення права 3 роки керувати транспортними засобами.  

Хлопець не погодився із вироком суду і подав апеляційну скаргу, в якій просив вирок скасувати та ухвалити новий, яким визнати його винним за ДТП і угон. І за це призначити покарання у виді 3-ох років обмеження волі. А на підставі ст. 75 КК України звільнити його від відбування основного покарання з випробуванням, встановити іспитовий строк 1 рік. Кримінальне провадження щодо залишення в небезпеці потерпілої і те, що втік з місця ДТП просив закрити. Бо вважав, що отримані Оленою тілесні ушкодження не були небезпечними для її життя в момент заподіяння. Відповідно, в його діях відсутній склад даного кримінального правопорушення.

Наказав хлопцю мовчати про ДТП

Оскаржував хлопець і те, що він перебував у нетверезому стані. А також додаткове покарання в позбавленні прав керування, оскільки посвідчення водія ніколи не мав. 

А обвинувачений залишив потерпілу в небезпечному для життя стані. І, щоб уникнути відповідальності, наказав хлопцю, з яким того вечора катався, нікому не розповідати про аварію.

В апеляційній скарзі Андрій заперечував і факт перебування за кермом напідпитку. Мовляв, це мало бути підтверджено виключно на підставі висновків експерта або іншими документами. 

Таки піде в тюрму

Щодо суворості покарання, колегія і це визнала необґрунтованим. Адже лише протягом 2020 року Андрія двічі притягали до адміністративної відповідальності. 1 лютого за їзду без прав. А 28 лютого — за керування у стані алкогольного сп’яніння. Суд також врахував думку потерпілої, яка вимагала призначити обвинуваченому суворе покарання. 

Щодо позбавлення прав керування, з цим колегія суддів погодилась. Відповідно до інформації Головного сервісного центру МВС у Тернопільській області, в Єдиному державному реєстрі відсутня інформація про отримання Андрієм Д. посвідчення водія, як передбачено ст. 15 Законом України “Про дорожній рух” та п. 2 Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 травня 1993 року №340.

Як вдалось нам з’ясувати, один зі свідків навіть у темряві побачив, що дівчину збила червона «Нива» з поліцейськими номерами. Чи то за іронією долі, чи то за збігом обставин, обидві родини добре знайомі. Більше того, батьки і водія-порушника, і потерпілої дівчини були між собою кумами.  

Довідка

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Марія Струсь

    Х

keyboard_arrow_up