Винуватця ДТП, в якій загинув 31-річний АТОвець, засудили до умовного терміну

Винуватця ДТП, в якій загинув 31-річний АТОвець, засудили до умовного терміну
  • Під колеса автомобіля Opel Omega потрапив житель села Кальне, 1990 року народження. Чоловік від отриманих травм помер на місці.
  • Як з’ясували «20 хвилин», у ДТП тоді загинув 31-річний учасник бойових дій Роман С., батько двох маленьких доньок. Він служив у 59 окремій мотопіхотній бригаді і звільнився з війська у 2018 році. А що відомо про фермера, якого звинуватили у смертельній ДТП?

Вирок у смертельній ДТП проголосив днями Козівський райсуд. На лаві підсудних опинився місцевий фермер. Чому він отримав умовний термін покарання — деталі і подробиці з’ясували «20 хвилин».

Що відомо про загиблого і водія

ДТП зі смертельними наслідками, нагадаємо, сталась вночі 15 серпня 2021 року на території Козівської громади. Під колеса автомобіля Opel-Omega потрапив житель села Кальне, 1990 року народження. Чоловік помер на місці, повідомляли тоді у поліції. Як вдалось з’ясувати, чоловік йшлов узбіччям траси Стрий-Тернопіль, на вулиці було темно, а на пішоході не було світло відбивальних елементів. Сам він був одягнутий в чорне.  

Як повідомили через кілька днів після ДТП у військкоматі, чоловіка звали Романом, йому було 31, і він працював у фірмі, яка будує дороги. До цього він служив в 59-тій окремій мотопіхотній бригаді і звільнився з лав ЗСУ в 2018 році. Був учасником бойових дій.

Відео дня

За кермом Opel Omega був пенсіонер, уродженець і мешканець Козови, голова фермерського господарства «Урожай ТЕО». Його й звинуватили у скоєнні смертельної ДТП — за ч. 2 ст. 286 КК України.

Як встановило слідство, Opel Omega рухався зі швидкістю близько 70 км/год, при допустимій у населеному пункті 50 км/год.

Допитаний у суді обвинувачений показав, що 15 серпня 2021 року він керував автомобілем, рухаючись по автодорозі  від м. Тернополя в напрямку смт Козова, їхав нешвидко, була темна ніч, дуже погана видимість, перед ним попереду їхав легковий автомобіль. Перед заправкою на дорозі неподалік смт Козова він відчув удар в об автомобіль, пішохода взагалі не бачив. Відразу зупинив транспортний засіб, вийшов і побачив, що  збив пішохода, потерпілий лежав на боку, був одягнений в темне, перебував в стані алкогольного сп`яніння. Обвинувачений зазначив, що відразу зателефонував до швидкої допомоги та в поліцію. Бачив, що у пішохода була пошкоджена голова, до приїзду швидкої допомоги , яка приїхала через 30 хвилин, потерпілий помер. Після приїзду швидкої допомоги та поліції обвинуваченого забрали на експертизу, а тому огляд місця події робили без нього.

Пропонував дружині гроші, та відмовилась

— Через день після ДТП поїхав до місця проживання дружини потерпілого, щоб допомогти матеріально, але потерпіла з ним відмовилася спілкуватися, — поділився водій у суді. — Намагався відшкодувати шкоду потерпілій, але вона не хотіла брати коштів, писав потерпілій з цього приводу листи, які долучені до справи, потім зустрічався з потерпілою та пропонував їй у якості відшкодування моральної шкоди 10 000 доларів США, але вона сказала, що їй потрібно 60 000 доларів США, проте у нього таких коштів немає.

У судових дебатах обвинувачений вину визнав, запевняв, що розкаюється, завдану потерпілим кримінальним правопорушенням шкоду частково відшкодував та вони з потерпілою уклали договір про подальше відшкодування шкоди.

Допитана у судовому засіданні дружина загиблого, яка також була законним представником їхніх двох малолітніх дочок, згадувала, як вночі на 16 серпня вона приїхала на місце ДТП і побачила на дорозі свого чоловіка, який був мертвим. Про те, що сталася аварія, вона дізналася від співробітника чоловіка.

Лікар і медсестра швидкої у суді показали, що коли медики дістались до місця ДТП, чоловік вже був мертвим. Але обидві зазначали, що чоловік був у світлій сорочці. А інженер з безпеки дорожнього руху у підприємстві, яке тоді ремонтувало трасу поблизу Козови, у суді запевняв, що дорожні знаки були встановлені на всьому проміжку дорожніх робіт. А поруч з місцем ДТП поширювалася дія наступних дорожніх знаків: дорожні роботи, обмеження швидкості 50 км/год та викид гравію.

Що сказав суд?

Свідки з боку обвинуваченого показували, що загиблий в ДТП чоловік тоді був в темному одязі. Освітлення, розмітки та дорожніх знаків не було на місці ДТП. Або не бачили. А от поліцейський, який приїхав на місце аварії, зазначив, що чоловік був у темних штанах і світло-голубій сорочці. І що в потерпілого була розбита голова. Та запевняв: дорога була сухою, в районі ДТП були поставлені дорожні знаки дорожні роботи, обмеження швидкості 50 км./год, — такі знаки стояли на ділянці дороги після кожного перехрестя.

Допитали у суді ще одного свідка, який на момент ДТП працював начальником охорони підприємства, яке проводило ремонтні роботи на ділянці дороги, де сталася ДТП. І вказав, що Роман працював на цьому ж підприємстві охоронцем.

— Визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України і призначити йому покарання у виді чотирьох років позбавлення волі, з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк три роки, — таким був вирок Козівського райсуду. — На підставі ст. 75 КК України, звільнити від відбування призначеного основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, встановивши йому два роки іспитового строку.

Апеляційна скарга на вирок може бути подана до Тернопільського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 286. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами

Ч.2 Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, якщо вони спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження, - караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

 

Довідка

Вирок у судовому реєстрі — https://reyestr.court.gov.ua/Review/113740072

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up