Визнали винним у ДТП, але не покарали: водій загинув на війні, доки тривало слухання

Визнали винним у ДТП, але не покарали: водій загинув на війні, доки тривало слухання

За статтею, яку інкримінували чоловіку, йому світив штраф або обмеження волі. Батько у суді вимагав реабілітації сина. Що вирішив Теребовлянський райсуд — читайте.

 

Юрія суд визнав винним у скоєнні ДТП. Але не призначав покарання: торік 12 серпня чоловік загинув на Донеччині, захищаючи Україну. І йому назавжди залишилось 28…

Редакції відомо прізвище чоловіка та селище, в якому проживав і звідки пішов на фронт, до своїх побратимів. Проте ми не називатимемо його з етичних міркувань.

Версії слідства і водія різняться

Пройшло більше ніж пів року після смерті Юрія, і Теребовлянський райсуд проголосив вирок, яким засудив чоловіка за скоєння ДТП з потерпілими. Причому версії слідства і свідчення чоловіка, які він давав ще за життя, сильно різняться.

Відео дня

ДТП сталась близько 1 ночі 23 травня 2020 року на Теребовлянщині.  ВАЗ-21062, за кермом якого був Юрій, а в салоні один пасажир, зі швидкістю 30 км/год рухався автодорогою в с. Соснів Тернопільського району в напрямку с. Раковець. автомобіль збив пішохода, який в цей час перебував на проїжджій частині. Після цього автівка «зупинилась» у паркані сусіднього будинку.

У результаті ДТП пішохід отримав тілесні ушкодження середньої тяжкості. Такою була версія слідства.

Допитаний у судовому засіданні Юрій своєї вини не визнав і розповів, що вдень напередодні дорожньо-транспортної пригоди він був у свого знайомого в с. Золотники. До них приєднались ще двоє товаришів, і один з них попросив Юру підкинути його додому – у с. Соснів. Учотирьох сіли в авто і рушили. Зупинились біля магазину в с. Соснів, до його автомобіля під`їхав і зупинився впритул до лівого заднього крила DAEWOO Lanos. Його водій і був постраждалим у ДТП. Юрій зробив йому зауваження на рахунок маневру, а той вдарив його у голову. Юрій стверджував, що відштовхнув кривдника, а той упав на землю.

Автівка в'їхала в паркан

Коли Юра з товаришем сіли в авто і то почало від’їжджати на невеликій швидкості, водій «Деу» нібито вхопився за кермо ВАЗ. І в результаті цього автівка втратила керування і в’їхала у паркан людського будинку.

Юрій стверджував: коли вийшов з авто, поруч вже нікого не було. Зник і «Деу». Тілесні ушкодження потерпілий отримав від того, що вдарився об огорожу.

Потерпілий чоловік розповів у суді, що почув крик. Коли вийшов на двір, отримав від Юрія і його товариша декілька ударів по обличчю, від яких він впав на проїжджу частину дороги, де вони йому нанесли ще декілька ударів по тілу. І після цього Юрій сів за кермо і почав рухатись на нього. Чоловік запевняв суд, що намагався піднятись, але не зміг і в той час відчув удар лівою частиною по тілу.

Покази свідків різнились. Дружина постраждалого чоловіка підтримала його версію. Мати пасажира Юркової машини скаржилась на неправомірну поведінку постраждалого. І сам пасажир запевняв, що постраждалий чоловік був напідпитку, а першим почав безпричинно бити Юрка.

У своїй промові захисник Юрія просив суд закрити провадження у справі ДТП. Адже стороною обвинувачення не наведено достатньо доказів, які б поза розумним сумнівом підтверджували факт вчинення останнім зазначеного злочину. Крім того, у своєму виступі захисник вказав на суперечність висновків експертів, які проводили у справі експертизи.

Але наведені у промові захисника порушення при складенні висновків експертів, на думку суду, не є такими, що порушують фундаментальні права і свободи особи обвинуваченого, при недотриманні яких такі докази можуть визнаватись недопустимими.

Батьки втратили обох синів

Батько написав заяву та наполягав на реабілітації загиблого на війні сина. Але Теребовлянський райсуд визнав Юрія винним у ДТП, але покарання не призначав у зв`язку із його смертю.

На цей вирок можна до кінця березня подати апеляцію до Тернопільського апеляційного суду.

Як вдалось нам дізнатись, Юрій народився на Львівщині у 1994 році. 12 серпня 2022 року у бою з російськими окупантами в Донецькій області загинув.

— На батьків зараз дивитись боляче: мали двох синів, батько ними так гордився, й обох вже немає, — розповіла староста села пані Оксана (ми не називаємо назви села і прізвища старости з етичних міркувань – прим. авт.). — Один із синів, Мар’ян, кілька років тому трагічно загинув у Польщі. Влітку 2022-го додому назавжди привезли Юрія. У батьків залишилась тільки донька.

Юрій відслужив строкову службу, потім, за словами батька, три роки був в АТО. Дослужився до звання сержанта. Влітку 2022-го йому подзвонили побратими. Сказали, що серед їхніх чимало загиблих. Тоді й Юра сказав, що має бути зі своїми хлопцями. Наприкінці липня — початку серпня він потрапив на фронт. А невдовзі його не стало…

Юридична довідка

Стаття 286. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами

1. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, — карається штрафом від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up