Влітку бруківка - це гарно і естетично, а взимку, то суцільна катастрофа – соцмережі

Влітку бруківка - це гарно і естетично, а взимку, то суцільна катастрофа – соцмережі
  • Тернополяни стверджують, що навіть на не почищеній від снігу території почуваються безпечніше.
  • Комунальники радять: зручне неслизьке взуття без підборів, так звана «зимова хода», оминати кришки люків та підтримувати рівновагу тіла за допомогою рук.

«Вміння добре триматися на льоду не завадить нікому, - пише у соцмережах тернополянка Яніна Чайківська. - Декілька днів поспіль утруднене пересування бруківкою в місті таки спонукало мене замовити похідні кішки для чобіт. Люблю я ходити пішки на роботу чи з роботи».

  • Понеділок і вівторок у мене було змагання за втримання рівноваги на бруківці, яка навіть була посипана піском, - розповіла жінка. - Найпопулярнішими часточками пішохідних зон були шматки асфальту або території з залишками снігу. Як на диво, він навіть з льодяною кіркою рапатий і на ньому значно впевненіше почуваєшся у таку погоду. А ось на бруківці не рятує навіть пісок.

Особливо важко було дослизькатися з «Березоля» до ТНЕУ. Ліпше б пробігла пару кілометрів в той час, пише жінка.

Взимку бруківка - катастрофа

  • В певний момент були секунди розпачу - хотілося просто стати навколішки і пересуватися на чотирьох, а не на двох, - обурюється Яніна Чайківська. - Але то було нерально, бо у той день ще й падав дощ. Отже, влітку бруківка - це гарно і естетично, а взимку, то суцільна катастрофа.

Під постом жінки – десятки коментарів обурених тернополян. Всі розповідають власні історії, як мало не вкрутили в’язи на льоду у місті. Та діляться рецептами, що найнадійніше в слизькому бруків очному Тернополі взимку – льодоступи.

Відео дня

Хто має дати раду слизькій бруківці і яким чином зробити її безпечною взимку – ми поцікавились в управлінні ЖКГ міськради.

Відповідальними за посипання прибудинкових територій є обслуговуючі підприємства, в ОСББ – голови ОСББ, запевнили комунальники.

- Обслуговуючі підприємства, колишні комунальні або жеки, - заготовляють посипальні матеріали заздалегідь та, при потребі, докуповують їх впродовж зимового періоду, - кажуть у міськраді. – Напередодні зимового періоду кожне із них було перевірене на предмет підготовки до зими.

Тернопіль чистять понад 500 двірників

Очищенням прибудинкових територій від снігу та посипанням займаються майже п’ять сотень двірників, які працюють у підприємствах, що обслуговують житловий фонд та техніка, яка належить обслуговуючим підприємствам, адже кожне ПП має свою техінку та забезпечені сіллю і піском. У будинках, де створені ОСББ, цей обов’язок перебрали на себе співвласники в обличчі голови об’єднання. Те ж саме стосується і медичних, шкільних та дошкільних закладів, підприємств та установ – їхні а прилеглі території прибираються та посипаються або власними силами, або ж на умовах укладення договорів із відповідними організаціями, - кажуть комунальники.

Працівники підрядних організацій «Авакс Проф» та «Міськшляхрембуд» здійснюють посипання міських тротуарів піщано-сольовою сумішшю. 

  • Механізм утримання міста чітко прописано у новій «Дорожній карті утримання шляхо-мостового господарства Тернополя взимку», - кажуть в управлінні ЖКГ міськради. – Там зазначений перелік робіт, які виконуються дорожньою службою та підприємствами, що обслуговують житловий фонд міста, відповідно до погодних умов постійно. А підприємства, установи, організації, мешканці приватного сектора, відповідно, до вимог вказаної дорожньої карти.

В снігопад на вулиці виїжджають щодві години

За “Дорожньою картою” встановлені цілодобові чергування, у відповідності до яких працівники підрядних організацій через кожних дві години здійснюють виїзд на вулиці і приймають рішення спільно із відділом технічного нагляду щодо доцільності здійснення посипання вулиць чи проведення інших робіт.  

  • Контроль за якістю виконання робіт здійснює відділ технічного нагляду міськради, - запевнили комунальники. - Якщо підрядна організація не впоралася і не надала якісно послугу, оплати за це вона не отримає.

Стосовно якості прибирання прибудинкових територій, то тут наглядає муніципальна поліція, представники якої надають відповідальним приписи на усунення недоліків.

  • Варто не забувати про те, що є погодні умови, перед якими комунальники безсилі, - кажуть в управлінні ЖКГ міськради. - Наприклад, йдеться про різкі перепади температури, коли після зимового дощу температура повітря різко знижується.

Уникнути «кірки» у таких випадках неможливо, а посипальний матеріал залишається під льодом.  При плюсовій температурі не здійснюється посипання до настання мінусової, адже тоді пісок вкривається кіркою, відтак роботи є неефективними.

Важко уникнути слизькості і при низькій мінусовій температурі, коли посипальні матеріали перестають зчіплятися із поверхнею тротуарів,  а сіль – перестає реагувати, нарікають комунальники.

  • Типовим для Тернополя є  явище, коли на тротуарах запаркований приватний транспорт, під яким неможливо прибрати чи посипати, - кажуть в управлінні ЖКГ міськради. - Коли водії забирають автівки, то залишається неочищена і непросипана ділянка на тротуарі. Боротися з  таким явищем також складно. Тому пішоходам варто подбати про свою безпеку і бути вкрай обачними, адже йдеться насамперед про їхнє здоров’я.

Якщо привентивне посипання проїжджих частин дає кращий результат внаслідок безперервного руху транспорту, то на тротуарах, на жаль, такого ефекту досягнути не вдається.

  • Тому нагадуємо тернополянам про необхідність дотримання особистих правил безпеки,  а саме – зручне неслизьке взуття без підборів, так звана «зимова хода», оминати кришки люків та підтримувати рівновагу тіла за допомогою рук, радять комунальники.

Довідка

Ознайомитися із дорожньою картою утримання шляхово-мостового господарства м. Тернополя в зимовий період, у якій розповідається про рівні оповіщення та про передбачені маршрути, можна  сайті komun.te.ua.

Про неналежне утримання в зимовий період інформуйте на гарячу лінію ТМР за номером 15-80. Тут з’ясують, хто відповідальний за ту чи іншу територію.

Хто і де чистить Тернопіль в негоду

- підприємство «Міськшляхрембуд» обслуговує мікрорайони: «Дружба», Кутківці, Пронятин та «Березовиця». 

- товариство з обмеженою відповідальністю «Авакс Проф» здійснює прибирання Центру, «Нового світу», «Сонячного» та «Східного».

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • marijka

    Сьогодні вранці бруківка аж сяє. Центр міста, 8 ранку - довелось йти дорогою, бо ніде не посипано і жодного двірника і видно не було. Біля Текстильника теж саме. У комунальників вихідний чи сіль з піском закінчилась?

    Марія reply marijka

    Те що піском посипати нн завадило б то точно. Але без солі. Бо та броківка за два три роки від такого посипання розлізиться разом зі снігом...
  • тойво

    кожному бруківчастому тротуару дайош  підігрів!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 20:01 Борсук «життєрадісний»: у лісі на Тернопільщині фотопастка зафіксувала рідкісну тварину photo_camera 19:03 Відео у TikTok від тернополян та про Тернопіль: дивіться підбірку! play_circle_filled 18:01 Благодатний вогонь вже привезли у тернопільські церкви photo_camera Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 17:02 Великдень на передовій: українські воїни розповіли як не забувають про традиції 16:01 Очікуємо грози: на Тернопільщині — штормове попередження photo_camera 15:01 Невипита кава рятує життя: танкіст-депутат зі Збаража відкрив збір на ремонт військового авто 14:03 Біля Катедри діти влаштували Великодні гаївки: як усе відбувалось photo_camera 13:02 Капелани 105 окремої бригади тероборони ЗСУ вітають військових з Великоднем play_circle_filled 12:03 Як тернополяни йшли на Великодню службу до храмів photo_camera 11:02 «Паски були скромні, без родзинок, але смачні... спечені мамою на засланні»: тернополянка про сумний Великдень play_circle_filled 10:03 Маленькі тернополяни вітають захисників з Великоднем play_circle_filled 09:01 Частуйте дітей Великодніми стравами розумно. Поради батькам від медиків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up