Водій автобуса, який потрапив у ДТП, де загинули троє студентів, вийшов під заставу

Водій автобуса, який потрапив у ДТП, де загинули троє студентів, вийшов під заставу
  • Головне, чого зараз хоче Андрій О., — зустрітись з родичами загиблих хлопців, вимолювати в них пробачення і допомогти фінансово. А щодо покарання за смертельну ДТП, каже: нехай все буде по закону. 
  • У коментарях під попередніми матеріалами про цю ДТП на сайті «20 хвилин» читачі щиро співчували і родичам загиблих хлопців, і водієві. Сотні людей писали, що добре знають чоловіка як порядку людину і уважного водія. Та навіть готові були скидатись грошима, аби він бодай вийшов під заставу. 


 

Водій автобуса, який перекинувся неподалік Тернополя і внаслідок ДТП загинули троє людей, вийшов під заставу. На час слідства він перебуватиме на волі, якщо не порушуватиме обов’язків, покладених на нього. 

Заставу внесли після того, як у міськрайсуді обрали міру запобіжного заходу Андрію О. (у нас є повні дані водія, однак ми не називатимемо їх до завершення слідства – прим. авт.). у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави у розмірі 402 тис. грн. 

Гроші внесли на казначейський рахунок приблизно через тиждень після самої ДТП, повідомив адвокат підозрюваного водія Віктор Карчевський.  

Відео дня

«20 хвилин» дізнавались, які зміни відбувались у цій справі та чи зустрічався водій із родичами загиблих хлопців. 

Працівники ІТ-компанії повертались додому

Нагадаємо, аварія трапилась 19 лютого близько 22:30 на автодорозі «Івано-Франківськ-Бучач-Тернопіль» при в’їзді в село Стара Брикуля, Микулинецької територіальної громади. Там перекинувся автобус, який здійснював нерегулярні перевезення «Буковель-Тернопіль». За попередньою інформацією, водій автобуса на слизькій дорозі не впорався з керуванням, з'їхав у кювет і там перекинувся. Про це повідомив речник головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. 

За словами начальника ГУНП в Тернопільській області Олександра Богомола, на момент ДТП в транспортному засобі перебували 34 пасажири. Хоча рятувальники давали інформацію про 39 (!). Троє з них загинули. Чотирьох з забоями, переломами та іншими тілесними ушкодженнями госпіталізували до лікарні. Одна людина у важкому стані.  

Даний факт внесений до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідно до частини 3 статті 286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинили загибель кількох осіб) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.

За нашою інформацією, автобусом повертались додому до Тернополя люди, які працюють в ІТ-компанії.

Загинули два Олега та Мар’ян

Одного з трьох студентів — майбутнього юриста Олега Рачука 21 лютого провели в останню путь. Олег був першокурсником магістратури юридичного. Він не був працівником компанії, але поїхав у подорож зі своєю дівчиною, яка була працівницею.

Олега Максиміва в останню путь провели 22 лютого у Підволочиську. Він навчався на 4 курсі факультету комп’ютерних інформаційних технологій, але вже був крутим ІТ-шником, об’їздив пів світу і друзі кажуть, що без перебільшення  йому все вдавалося одразу добре.

Мар’ян Мисак  навчався на 1 курсі магістратури у ЗУНУ. У вересні йому виповнилось 23, і він родом з Калуського району Івано-Франківської області, де з ним прощалися 22 лютого. Його життєвим кредом було: «Все, що ти бачиш у світі, є результатом з твоїх власних поглядів».

— Як батьки і рідні цих дітей колись знайдуть сили мене простити... — голос Андрія О. у суді тремтів. Очі були повними сліз, — я сам батько 4 дітей. Прошу Бога, аби дав їм сили це горе пережити. Я волів би там лишитись замість тих дітей...

Що відомо про водія

Андрій Петрович О. — і водій, і підприємець. Народився 29 листопада 1968 року у Тернополі. У нього є дружина, 4 повнолітніх дітей та старенька мама, яка хворіє. Проживає у Тернополі, на «Східному». Автобус, на якому група поверталась в той фатальний вечір, теж належить йому за правом власності. Понад 30 років водійського стажу, 25 років за кермом автобуса. Донедавна жодного ДТП, жодного «криміналу» чи порушення правил. А ще —  стоси грамот за бездоганну роботу та подяк — саме він надавав автобус та евакуював в час війни понад 2 тисячі осіб із Бахмута, Харкова, Запоріжжя, Києва, Херсонщини…  

— Ви вибачте, я в шоці, я не дуже можу говорити, — журналістка у суді підійшла до скляної «клітки», де перебував чоловік, у перерві судового засідання. Голос чоловіка тремтів, слова ледь-ледь було чути. — Як батьки і рідні цих дітей колись знайдуть сили мене простити... Я не знаю, як то сталось. Я не знаю, як я живу і як далі житиму з цим. Я не знаю, як просити Господа, аби поміг рідним пережити ту біль втрати. Це їхні діти загинули… Я сам батько чотирьох дітей. Краще б я сам там лишився на тій дорозі. Краще… Тільки б ті діти жили…  

Чоловік раз за разом просив пробачення. Не голосно, майже шепотів. І на нього теж було боляче дивитись. Просив пробачення у рідних загиблих дітей. Просив у Бога. Просив...  

Врешті суд вирішив залишити під вартою на 60 діб з правом внесення застави у розмірі 402 тис. грн. І, як вдалось нам дізнатись від адвоката, гроші знайшли і внесли. 

Допомогли добрі люди

Водій Андрій О. зараз намагається зустрітись зі всіма потерпілими, родинами загиблих хлопців. З деким вже спілкувався, і, попри всю трагічність ситуації, рідні загиблих дуже адекватно до нього ставляться, каже адвокат. Дехто навіть казав, мовляв, добре, що подзвонили, ми не хотіли б вам ще більше нашкодити. 

Наразі адвокат з клієнтом співпрацюють зі слідством. У цій справі в даний час залучені максимально всі служби, які проводять перевірку на цій дорозі. На місці ДТП працювали комісії, вони мають надати слідчому результати своїх перевірок. 

Щодо закидів у коментарях, мовляв, чому водій на маршруті був один і чому не було напарника, Віктор Карчевський зазначив: норма для водія — 700 км. У цьому випадку кілометраж був значно меншим. 

Автобус арештовано, водій вдома

Адвокат, який має чималий досвід у роботі з ДТП, — як адвокатської, так і до цього поліцейської, каже, що був на місці аварії. І попри чималий стаж роботи сам не може зрозуміти, що і як там сталось. Каже, в тому місці прилягання другорядної дороги до головної на самому повороті. 

 

«20 хвилин» й надалі стежитиме за розвитком ситуацій у цій ДТП та повідомлятиме про все читачів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (76)
  • Віка Бендіна

    Не пробачу,це мій братик загинув🕯️
  • Маряна Зварыч

    Це жахливо, загинуло троє молодих хлопців😭, горе для всіх
  • Марія Баран

    Дуже неприємна історія,але приємно ,що Тернополяни,оцінюють водія як хорошу людину,раніше читала дуже багато коментарів за нього,дай Боже йому полегшення на душі.
  • Люд Мила Петрівна

    Вперше бачу водія,який щиро кається в заподіяному...Який має совість і високу людську свідомість .
    Нехай суд буде справедливим.  
    Нехай біль батьків загиблих хлопців не ожесточить їх серце ..бо аварія була  злим роком і для них ,і для водія.
    Всім сил пережити це горе...

keyboard_arrow_up