Водій, який п’яним скоїв смертельну ДТП на Тернопільщині, міг відбутися лише умовним терміном

Водій, який п’яним скоїв смертельну ДТП на Тернопільщині, міг відбутися лише умовним терміном
  • Прокуратура в апеляційному суді оскаржила вирок Борщівського райсуду, за яким водій відбувся б лише умовним терміном.
  • В момент ДТП кермувальник Hyundai Accent був п’яним – у його крові виявили 1, 04 проміле алкоголю.

Новий вирок водієві іномарки, який напідпитку скоїв смертельну ДТП, оголосила днями колегія суддів Тернопільського апеляційного суду. Прокурор оскаржив вирок районного суду, яким водія засудили до «умовного» покарання. Тепер, якщо не оскаржуватиме вирок у Верховному суді, водій сяде до в’язниці на три роки. Ще стільки ж часу не матиме права керувати транспортом.

27-річний пасажир загинув на місці аварії

Нагадаємо, не впорався з керуванням на повороті, виїхав на узбіччя та врізався в дерево водій автомобіля Hyundai Accent. Дорожньо-транспортна пригода трапилася у четвер, 19 вересня, близько 18:30 на автодорозі Тернопіль-Скалат-Борщів-Жванець в селі Гермаківка Борщівського району, повідомляє відділ комунікації поліції Тернопільської області. На момент аварії в салоні іномарки, окрім водія перебувало ще двоє пасажирів.

27-річний чоловік, житель села Гермаківка, від отриманих травм помер на місці події. Іншого пасажира та водія з травмами доправили до лікарні, але після надання меддопомоги відпустили за місцем проживання.  

Відео дня

У листопаді Борщівський райсуд оголосив вирок водієві - п`ять років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 3 (три) роки. На підставі ст. 75 Кримінального кодексу України засудженого звільнено від відбування покарання у виді позбавлення волі з випробуванням визначивши іспитовий строк три роки.

  • В апеляційній скарзі прокурор, не оспорюючи фактичні обставини справи і кваліфікацію дій обвинуваченого, просив вирок Борщівського районного суду від 19.11.2019 року скасувати у зв`язку із невідповідністю призначеного судом покарання зі звільненням від його відбування ступеню тяжкості кримінального правопорушення та особі обвинуваченого, - йдеться в матеріалах суду. - Просив ухвалити новий вирок, яким визнати винним та засудити водія іномарки до 4 років позбавлення волі із позбавленням права керування транспортними засобами на 3 роки. Свої вимоги мотивував тим, що призначене покарання не відповідає ступеню тяжкості кримінального правопорушення. Стверджує, що призначаючи покарання обвинуваченому, суд в достатній мірі не врахував ступінь тяжкості скоєного злочину і обставини його вчинення, а саме перебування останнього в стані алкогольного сп`яніння.

І адвокат, і водій просили залишити «умовний» термін

Натомість адвокат обвинуваченого просив вирок Борщівського райсуду залишити без змін, а апеляційну скаргу прокурора без задоволення. Наполягав на безпідставності та необґрунтованості доводів апеляційної скарги прокурора. Наголошував, що водій вперше притягується до кримінальної відповідальності, злочин вчинив з необережності. Визнав вину, щиро розкаявся і відшкодував шкоду, позитивно характеризується. Вважає, що суд першої інстанції обґрунтовано врахував думку потерпілого, який просив не позбавляти обвинуваченого волі. Цього ж просив і обвинувачений водій.

Однак, вирішальним стало те, що обвинувачений керував автомобілем в стані алкогольного сп`яніння і порушив п.12.1 Правил дорожнього руху, внаслідок чого загинув пасажир авто.

  • Уникнення особою реального покарання за таких обставин є несправедливим і негативно вплине на сприйняття суспільством, зокрема іншими водіями, необхідності дотримуватися Правил дорожнього руху, - вважала під час судового засідання колегія суддів. – В цьому випадку покарання з випробуванням та без його реального відбування не досягне своєї мети - виправлення обвинуваченого та запобігання вчиненню ним нових злочинів.

Згідно з матеріалами кримінального провадження під час досудового розслідування, обвинувачений  був затриманий 19 вересня 2019 року і перебував під вартою до 15 листопада 2019 року включно. Цей період зарахують у строк відбування покарання.

Врешті колегія суддів ухвалила: водія засудили до трьох років позбавлення волі з позбавленням права керування на цей же термін.

Вирок апеляційного суду може бути оскаржено шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду протягом трьох місяців з дня її проголошення.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Алекс Булат

    Дивно,відшкодував збитки? Що,повернув людину до життя?

    Ірина Белякова reply Алекс Булат

    Думаю, йдеться про матеріальні
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up