“Я втратила чоловіка, а син батька”. Тернополянка розповіла про суд у Польщі над водієм екскурсійного автобуса

“Я втратила чоловіка, а син батька”. Тернополянка розповіла про суд у Польщі над водієм екскурсійного автобуса
Володимир Палащук дуже любив подорожі, рибалку та був просто ідеальним чоловіком, розповідає його дружина. Аварія 17 серпня змінила її життя назавжди...
  • В Окружному суді Перемишля почався процес над водієм українського автобуса, обвинуваченого у скоєнні аварії, в якій загинули троє людей, а 50 отримали травми. ДТП сталася в серпні 2018 року в селі Лещава Долішня, що на Підкарпатті, на так званому “серпантині смерті”.
  • Це місце справді досить небезпечне, підтверджують польські правоохоронці. Тому там є обмеження швидкості - 30 км. Тоді як водій перевищив швидкість до 75 км год.

Серед загиблих у цій аварії - 31-річний тернополянин Володимир Палащук. Чоловік разом з дружиною Тамарою їхав у подорож до Відня та Будапешта. Ця мандрівка була подарунком дружині на день народження і п'яту річницю одруження. Туристи придбали тур у тернопільській турфірмі. Організатор подорожі - львівська компанія “Аккорд-тур”.

Водій визнав свою вину

Під час судового процесу у Польщі Тамару представляють польські адвокати і дівчина, родом зі Збаража, яка допомагає з перекладом. Перше слухання відбулося 22 березня. 

Відео дня

Обвинувачений 42-річний український водій від серпня перебуває під вартою у польському ізоляторі. Спершу під час допитів водій не визнавав своєї вини. А в суді визнав, розповідає пані Тамара.

- Суддя зауважив, що раніше обвинувачений говорив по-іншому, на що той відповів, що відмовляється від тих показів і тепер розуміє, що винен він. Більше нічого не пояснював, - каже пані Тамара. - Також водій попросив пробачення у всіх потерпілих у аварії. Але я емоцій у нього не побачила.

За матеріалами справи, водій свідчив, що у автобусі відмовили гальма, продовжує пані Тамара.

-  Ще було таке пояснення, що він їхав перший раз тією дорогою і водій, який сидів збоку, йому підказував, де загальмувати, де поворот, а перед тим поворотом нічого не сказав, - розповідає жінка. - Як так? Ти везеш 54 пасажири, серед яких багато дітей і надієшся на те, що інший водій скаже що робити? Це абсурдно. Він сказав, що застосував екстрене гальмування, але вже було запізно і автобус перевернувся.

За звинуваченням прокуратури, водію загрожує 5,5 років позбавлення волі і 15 років заборони на водіння на території Польщі. Обвинувачений висловив бажання добровільно понести покарання.

- Тобто він при хорошій поведінці виходить через три роки, приїжджає сюди і далі возить людей, - обурюється пані Тамара. - Він навіть в Європу може їхати, але не через Польщу, або наприклад, стати водієм автобуса і возити людей зі Львова в Тернопіль.

Тамара Палащук не погодилася з таким покаранням; на її думку, обвинувачений повинен отримати максимальний термін – 12 років ув'язнення.

- Адвокат попросив 10 хвилин перерви, щоб поговорити зі мною, і я сказала, що проти, - каже жінка. - Цей водій згубив життя не тільки трьох людей, але і моє, моєї дитини і ще багатьох. Я втратила чоловіка, дитина - батька, батьки поховали сина. Одна потерпіла вже четверту операцію перенесла, є такі, що досі з ліжка встати не можуть, бо були серйозні травми. П'ять років - не є покаранням за такий злочин. Також я хочу піднімати питання, щоб він відбував ув’язнення в Україні, а не у Польщі.

У зв'язку з протестом тернополянки суд визначив чергову дату процесу — 23 квітня. Тамара Палащук готова до кінця боротися за те, щоб винуватий у загибелі її чоловіка поніс заслужене покарання. Жінка надіється на польське правосуддя. Також вона дякує друзям чоловіка, які підтримують її. Разом з нею у суді був товариш Володимира. Тамара каже, що його підтримка була дуже важлива, самій було б важко.

Все від початку не складалося

Тамара Палащук пригадує, як вони з чоловіком збиралися в цю подорож. Каже, все від початку якось не складалося.

- Спершу нам довго не надсилали документи, страхівки нам не видали, - розповідає жінка. - Це питання туристи підняли вже у автобусі, нам показали документ, що це загальна страхівка на всіх. Відповідно я тепер розумію, чому вони не видавали на руки цю страхівку - щоб ми не читали її умов. Виявилося, що виплата у разі смертельного випадку - лише 2500 грн.

У цю подорож зі Львова їхали три автобуси, продовжує тернополянка. Почалися непорозуміння, - люди купували тури компаніями з чотирьох чи шістьох чоловік, а їх розсадили у різні автобуси, туристи обурювалися.

- А мені чомусь цей автобус не подобався, я просила чоловіка, щоб ми з кимось помінялися, говорила про це екскурсоводу. Але вона сказала, що не можна, бо є списки, - пригадує Тамара.

В результаті поїздка саме цим автобусом стала фатальною для Володимира та ще двох пасажирок, яким був 31 і 51 рік. 50 пасажирів отримали травми -  у людей були поломані хребти, руки, носи. У Тамари були пробиті легені, розтрощений палець, забої. До слова, двоє водіїв і екскурсовод залишилися практично неушкодженими.

- Два автобуси виїхали швидше і поїхали через автобан, наш автобус чомусь поїхав серпантином у польських Карпатах, - розповідає Тамара. - Очевидно автобус спізнювався, бо екскурсовод постійно підганяла туристів під час гігієнічних зупинок на заправках. Ми перетнули кордон і вона сказала, що  має бути ще одна гігієнічна зупинка, але її відмінили, бо не встигаємо.

Після аварії, як пригадують туристи нашого автобуса, екскурсовод бігала до усіх і казала: "Не переживайте, зараз приїде другий автобус і ми поїдемо далі”, - пригадує тернополянка. - Це було дуже цинічно з її сторони.

За смерть – 2500 страхових виплат

Щодо відшкодувань та страхових виплат за цю трагедію, то як каже Тамара Палащук, вона отримала копійки.

- Компанія “Аккорд-тур” одразу вислала офіційний лист, що вони ні до чого не мають стосунку. Мовляв, вони є посередниками між туристами і ФОП- первізником, готелями, страховою, - каже жінка. - Турфірма, у якої ми купували путівку, повернула кошти за нездійсненну подорож - 5600 грн. Це була недорога подорож за рахунок найдешевшої страхівки, нічних переїздів.

Також страхова компанія перерахувала кілька сотень мені на картку, ще має виплатити 2500 грн. І займалася перевезенням тіла покійного чоловіка на територію України.

- Тепер я розумію, чому вони так швидко переправляли в Україну тих травмованих, хто був транспортабельний, - каже тернополянка. - Виявилося, що страхова компенсує витрати, які несуться за межами країни, а коли люди в’їхали сюди – всі витрати на лікування - це вже їх проблеми.

Тамара повернулася до дому з польської лікарні через 5 днів після трагедії. Її не хотіли відпускати, бо страхова ще не оплатила лікування.

- Але я наполягала, що поїхала з чоловіком і буду з ним вертатися назад. За моє лікування заплатив консул, - каже жінка. 

Після пережитого у Тамари панічний страх до автобусів, не дуже довіряє поїздам, бо вони в Україні у доволі страшному стані. Жінка сама їздить за кермом, каже, довіряти може лише собі.

Після суду у Польщі Тамара побувала на місці аварії - це за 33 км від Перемишля.

- Так, це серпантин, але повірте в нас у Карпатах набагато страшніші дороги, нема жодного знака, - каже тернополянка. -. А там дорога рівненька, купа знаків, розмітка.

Туристам, які збираються у подорож автобусом за кордон, жінка радить добре читати усі умови страхівки і не боятися відстоювати свої інтереси.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Степан Ст

    Візьми людей І ще відповідай за них. Шкода водія, він того нехотів.
  • Юрій Криванич

    Співчуття це трагедія. Я багато бачу їзду українських автобусів незнаю як можна так відноситись до їзди з людьми  .
  • Лариска Русин

    Ви втратили чоловіка. Прийміть співчуття. І не здавайтеся боріться за своє. Вірте і надійтеся на Бога.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up