Резонансна аварія на Чортківщині: як і чому з водія, який п'яним на смерть збив жінку, кримінал "зняли"

Резонансна аварія на Чортківщині: як і чому з водія, який п'яним на смерть збив жінку, кримінал "зняли"
  • Провадження про смертельну ДТП, за нашою інформацією, закрили під Новий рік. Наразі ми це перевіряємо. Виходить водій, який був напідпитку, зовсім уникне покарання?
  • За нашою інформацією, через «термін давності» Чортківський райсуд і адміністративне провадження закрив, де водія намагались притягнути до відповідальності за п’яну їзду. А що ж каже прокуратура, яка має здійснювати процесуальний нагляд?
  • І хто цей водій, який може уникнути відповідальності? "20 хвилин" вдалося дізнатися подробиці гучної справи. 

 

Аварія, яка трапилась у вересні 2020 р. на Чортківщині, набула неабиякого резонансу. Тоді 27-річний Ігор (всі дані є в редакції, проте наразі ми не маємо права називати прізвища — прим. авт.) на батьківській Audi збив жінку. Тіло від удару розірвало навпіл. Частини опинились і в салоні автомобіля, ще деякі – розлетілись по дорозі. А в крові водія, згідно з експертизою, виявили 1, 47 проміле алкоголю.

Але, як повідомляє Центр протидії корупції, кримінальне провадження закрили.

Відео дня

Що тоді сталося?

Нагадаємо, Смертельна ДТП сталась неподалік Чорткова у вересні 202 р. Від удару жінку розірвало Тоді одразу не встановили особу загиблої, однак, місцеві казали, що бачили її кілька разів. Ніби вона – безхатченко.

Тоді у поліції казали, що ДТП сталась саме через перебування потерпілої посеред дороги в темну пору доби без світловідбиваючих елементів на одязі. Близько 2.30 ночі 13 вересня 27-річний Ігор, з с. Базар (ім'я змінене - прим. авт.) повертався додому батьковою Audi A4. Удар – вистрілюють подушки безпеки – і некероване авто летить в лісосмугу та застрягає у кущах. Аварія трапилась поблизу с. Ягільниця Чортківського району.  

Шансів вижити у неї не було

Ігор збив жінку, що опинилась на проїжджій частині. Шансів вижити у неї не було. Від удару її тіло розірвало. Частина залишилась на дорозі, інша – була на дереві. Деякі внутрішні органи опинились в автомобілі, що її збив.

Водію теж надавали допомогу на місці пригоди – він травмувався через подушки безпеки, що вистрелили. Окрім того, гостра реакція на стрес від побаченого. Чоловік, кажуть свідки, вив і кричав…

Швидку і поліцію викликали очевидці – вони побачили, як авто залетіло у кущі.

Водія тоді освідчили на вміст алкоголю у крові. Згодом експертиза показала, що у крові було 1, 47 проміле алкоголю, що майже увосьмеро перевищує допустиму дозу. В машині він був сам.

Як повідомляє Центр протидії корупції,  кримінальне провадження тихо закрили. Замість цього на водія склали протокол про адмінправопорушення. Його розглядав суддя Чортківського суду Василь Парфенюк. 28 січня він визнав водія винним, але закрив справу «у зв`язку з закінченням строку, протягом якого може бути накладено адміністративне стягнення». У реєстрі йдеться, що «Постанова остаточна, оскарженню не підлягає».

— Згідно з протоколом про адміністративне правопорушення серії ОБ № 007774 від 8 січня 2021 року, складеного начальником СРПП № 2 Чортківського ВП ГУНП в Тернопільській області майором поліції Остафійчуком В. В., вбачається, що 13 вересня 2020 року о 02 год. 30 хв. ОСОБА_1 , керуючи автомобілем марки Audi A4 та рухаючись дорогою М-19 Доманово- Ковель Чернівці Тереблече на 408 км + 300 м, що неподалік с. Ягільниця Чортківського району, під час вибору в установлених межах безпечної швидкості руху не врахував дорожню обстановку і стан транспортного засобу, внаслідок чого допустив наїзд на пішохода, яка загинула на місці пригоди, — йдеться у Реєстрі судових рішень.

У крові водія алкоголю 1,47 проміле. Так чому не покарали?

Згідно з висновком експерта, про який йдеться в Реєстрі, у взірці крові водія знайдено етиловий спирт в кількості 1,74 проміле. Кров брали у Чортківській рай лікарні тієї ж ночі – о 4 год. 07 хв. 13 вересня 2020 року.

Водій в судове засідання не з`явився, про причини неявки суду не повідомив. Його вина у вчиненні вказаного правопорушення підтверджується матеріалами справи.

"Враховуючи обставини правопорушення, особу, яка вчинила правопорушення, слід визнати винним у вчиненні вищевказаного правопорушення", — йдеться у постанові про притягнення до відповідальності за п’яну їзду.

Проте, відповідно до вимог ч. 2 ст. 38 Кодексу України про адміністративні правопорушення, стягнення може бути накладено не пізніше як через три місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні — не пізніше як через три місяці з дня його виявлення.

— Визнати винним водія у вчиненні правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а провадження в справі про притягнення його до адміністративної відповідальності закрити у зв`язку з закінченням строку, протягом якого може бути накладено адміністративне стягнення, — йдеться у постанові Чортківського райсуду. — Постанова остаточна, оскарженню не підлягає.

Активісти подали скаргу

Постанова Парфенюка очевидно незаконна, обурились активісти і одразу ж подали скаргу у Вищу раду правосуддя. Вже через 2 дні юрист Roman Maselko отримав ухвалу про повернення скарги без розгляду. Члени Вищої ради правосуддя вирішили, що у скарзі недостатньо даних, які б свідчили про порушення у діях судді. Активісти це розцінили як "спробував відмазати суддю від покарання".

Чому кримінальне провадження щодо смертельної ДТП закрили, ми поцікавились у Тернопільській обласній прокуратурі.

— 29 січня 2021 р. Тернопільською обласною прокуратурою скасовано постанову слідчого поліції про закриття кримінального провадження, — повідомила речниця прокуратури Леся Гурецька. — Зараз розслідування у цій справі триває.

Хто ж такий цей водій Ігор, який зумів провернути такі речі, ми дізнаємося.

Також "20 хвилин" й надалі стежитиме за розвитком подій у цій справі та повідомлятимемо про все читачів.  

Довідка

Постанова про закриття адмінсправи у Реєстрі судових рішень https://bit.ly/3a4LWRc.

Декларація судді Чортківського суду https://declarations.com.ua/declaration/nacp_28b31785-5eaf-4c79-ba33-d2f0391910d7?fbclid=IwAR0ODGWHCoQbW_gP5cmD-uq_ei3KwcqaqewvdPZ0bGqGycIr1tpHavwZpVM

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up