За смертельну ДТП судили жінку, яка після смерті доньки самотужки виховує внучку-сироту

За смертельну ДТП судили жінку, яка після смерті доньки самотужки виховує внучку-сироту

Аварія трапилась, коли Ірина на своїй «шістці» за кермом поверталась з рідного села до Борщева. 52-річна жінка загинула на місці. Ірина запевняла, що її засліпило зустрічне авто, і вона просто не помітила людей на дорозі

 

Борщівський райсуд проголосив вирок водійці, яка скоїла смертельну ДТП між селами Кривче та Гермаківка, що у колишньому Борщівському районі.

Суд взяв до уваги, що Ірина після смерті доньки самотужки виховує внучку-сироту. Ця маленька дівчинка єдине, що залишилось у бабусі: всі її близькі родичі відійшли у вічність. А бабуся — єдина рідна і близька людина для дівчинки…

Що про водійку кажуть у селі?

Смертельна ДТП на Борщівщині, між селами Кривче і Гермаківка, нагадаємо, трапилась 13 лютого 2022 р. Під колеса автомобіля ВАЗ-2106 потрапили двоє пішоходів.

Відео дня

— 52-річна жінка загинула ще до прибуття на місце медиків, — повідомляла тоді заcтупниця диpектоpа з медичної pоботи Центpу екcтpеної медичної допомоги Ганна Мончак. — Іншу постраждалу, 1977 року народження, госпіталізували до Борщівської лікарні.

Жінки, за попередньою версією слідства, йшли узбіччям дороги.

Ірина, яка була за кермом ВАЗ, — уродженка одного з сіл у Борщівському районі. Там досі є батьківська хата, куди жінка приїжджає на вихідні чи переїжджає на літо — тепер разом з онучкою. В цьому селі, де жінка виросла, її називають Ларисою, розповіли місцеві.

— Дуже хороша, толкова, привітна, мудра, поважна — і це попри те, скільки горя на її вік випало, — поділилась односельчанка. — Вона разом із донькою колись в Італії на заробітках була, потім повернулись. Жили в Борщеві, мають свою квартиру. Іра, яку в нас Ларисою кличуть, працювала на якісь поважній посаді в райадмністрації. Але через це ніколи не дерла голови, з людьми завжди по людськи обходилась.

Невдовзі доньки Наталі через тяжку недугу не стало. На руках жінки залишилась маленька онучка, в якої ніколи не було батька.   

Відчула удар і побачила жінку на дорозі

— У нас в селі досі є батьківська хата, хоча і мами давно немає, і сестра померла, то Лариса приїжджає сюди на вихідні з внучкою, — розповіла місцева мешканка. — кажуть, того вечора вона саме звідси до Борщева поверталась. І нібито її засліпило авто, що їхало назустріч. Ті біди щось одна за одною падають на неї…

Ірину звинуватили у скоєнні смертельної ДТП — за ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу України. І вона в суді повністю визнала свою вину. Розповіла, що того дня рухалась зі сторони смт. Мельниця-Подільська у напрямку м. Борщів. Їхала нешвидко, бо настали сутінки. Має понад 40 років водійського стажу та не допускала будь-яких порушень дорожнього руху в минулому. Коли проїжджала поблизу с. Кривче, на де-який час була осліплена світлом фар автомобіля, що рухався назустріч, а тому, не помітила пішоходів, які йшли по дорозі в попутному з нею напрямку по смузі її руху. Останні рухались по проїзній частині дороги. Відчула тільки удар. Відразу ж зупинила автомобіль, коли вийшла, побачила, що на проїзній частині дороги лежить жінка. В своїх діях щиро розкаялася.

Врахував суд і ту обставину, що загибла жінка рухалась попереду автомобіля, яким керувала Ірина, в попутному з нею напрямку, — проїжджою частиною дороги, тобто із порушеннями правил. Врахували і думку прокурора та потерпілого, які просили суд обвинувачену суворо не карати, не позбавляти її волі.

— Визнати винною у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, призначивши покарання у виді позбавлення волі строком на три роки без позбавлення права керувати транспортними засобами, — йдеться у вироку Борщівського райсуду. — На підставі ст.75 КК України  від відбування призначеного покарання звільнити з випробуванням з іспитовим строком на один рік.

Вирок може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду.
 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 286. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами

Ч. 2. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження, - караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

Довідка

Вирок у Судовому реєстрі — https://reyestr.court.gov.ua/Review/111297445

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up