Збив чоловіка, який раптово вийшов на дорогу. Той, не приходячи до тями, помер у лікарні

Збив чоловіка, який раптово вийшов на дорогу. Той, не приходячи до тями, помер у лікарні
  • Водій Volkswagen Caddy рухався Микулинецькою у бік Тернополя. Чоловік, в крові якого експерти згодом виявили чимало алкоголю, раптово вийшов на дорогу.
  • Чи пробачили у суді син і дружина загиблого водія і як його покарав суд?

 

Вирок водію Volkswagen, який на вул. Микулинецькій, неподалік заправки, збив чоловіка, а той через 22 дні, так і не приходячи до тями, помер у лікарні, проголосив днями Тернопільський міськрайсуд.

Що пояснював водій і як відреагували на це рідні загиблого? Чи пробачили вони смерть рідної людини, чи просили для нього суворого покарання у суді? І що врешті вирішив суд, дізнавались «20 хвилин».

Збив на Микулинецькій

Аварія, нагадаємо, сталась на вул. Микулинецькій у Тернополі 3 лютого 2021 року близько 22 год.

Відео дня

Водій Volkswagen Caddy рухався з Великої Березовиці в бік центру Тернополя. Раптом на дорогу навпроти АЗС «GREENWAVE», яка має чотири смуги для руху в обох напрямках, вийшов чоловік. Як згодом офіційно назвуть слідчі,  «перетинав проїжджу частину в невстановленому місці». А експерти виявлять у крові пішохода 2, 27 проміле етилового спирту.

— Унаслідок наїзду автомобілем Volkswagen Caddy пішоходу спричинено тяжкі тілесні ушкодження у вигляді закритої черепно-мозкової травми з крововиливами під оболонки головного мозку та у його речовину, що призвело до набряку-набубнявіння та компресії головного мозку, від чого настала його смерть у КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги», — йдеться у матеріалах справи.

А водія звинуватили за ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу України. Йому загрожувало позбавлення волі на строк до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

Водій, як дізнались «20 хвилин» у суді, — пенсіонер. Народився в Польщі, але є громадянином України. У суді провину визнав повністю, погодився з усіма обставинами, які були зібрані та дослідженні під час досудового розслідування та викладені в обвинувальному акті, та просив суд не позбавляти його волі і права керування транспортними засобами.

Просили не позбавляти волі

Дружина загиблого чоловіка у суді розказала, що дізналась про те, що чоловік потрапив у ДТП і його відправили до лікарні, телефоном. Вони із сином поїхали до мед закладу і там дізнались, що чоловік в комі. Так і не приходяди до тяи, він помер через 22 дні. Жінка подала письмову заяву, де вказала, що водій їй повністю відшкодував моральну та матеріальну шкоду. Вона зазначила, що претензій до нього не має і просила не позбавляти його волі. Такої ж позиції дотримувався і син.

У крові водія експерти спиртів не виявили, він був тверезий. А в пішохода у крові була чимала доза алкоголю.

— Визнати винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.286 КК України та призначити йому за даною статтею покарання у виді позбавлення волі на строк чотири роки з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк один рік, — таким був вирок Тернопільського міськрайонного суду. — Відповідно до ст.75 КК України, звільнити від відбування основного покарання з випробуванням, встановивши йому два роки іспитового строку.

З водія стягнули на користь держави понад 14 тисяч грн. за проведені у справі експертизи та повернуть автомобіль, що перебував на арешт-майданчику, після набрання вироку законної сили.

Вирок може бути оскаржений до Тернопільського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 286. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами

Ч. 2 Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження, - караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

Довідка

Вирок в Судовому реєстрі — https://reyestr.court.gov.ua/Review/113184247

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Сергей Васильев

    Яким чином водій порушив правила безпеки? У вас там хоч хтось перевіряє тексти перед тим, як друкувати? Чи ліпите все, що у голову прийде? Журналісти....

keyboard_arrow_up