Ар'я, Лючія та Равид: які незвичайні імена тернополяни обирають для малечі та що вони означаю

Ар'я, Лючія та Равид: які незвичайні імена тернополяни обирають для малечі та що вони означаю

На Тернопільщині популярно давати новонародженим малюкам старовинні імена або ж запозичені з інших держав чи культур. Якими традиційними та рідкісними іменами називали дітей на Тернопільщині впродовж 2022 року — читайте у матеріалі.

Поточний 2022 видався для українців нелегким, але тільки за цей рік на Тернопільщині народилися 6458 дітей. Про це повідомляють у Південно-Західному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції України. Так як в Україні немає жодних обмежень та заборон на присвоєння тих чи інших імен, батьки інколи називають дітей так, що потім…

Традиційні поширені імена

Попри модні тренди, все ж є родини, які надають перевагу класичним іменам. Дехто взагалі називає малечу на честь бабусь, дідусів або більш давніх родичів. Так, у 2022 році найпопулярнішими жіночими іменами, якими жителі Тернопільщини називали новонароджених дівчаток, стали: Софія, Соломія та Анна. Що ж означає кожне з цих імен?

Відео дня

Софія: ім’я давньогрецького походження. Воно означає мудрість, премудрість, мудра. Тихе, сумне, шорсткувате ім'я, але зате ніжне, жіночне, легке і гаряче. Внутрішній світ цього імені, відстороненого від зовнішнього хаосу, створює почуття власної гідності і зростання. Софія — ім'я імпульсивне і глибоке. Однак у ньому закладено недовіру до своєї чуттєвості і певна серйозність. Не дарма, втім, в давнину вибирали це слово для позначення мудрості, досягти якої не можна без глибини почуттів.

Соломія: ім’я староєврейського походження, що означає — «мирна», «спокійна». Як правило, володарка цього імені часто є активною, діловитою і розважливою жінкою, яка завжди ретельно продумує свій вчинок, план і рішення. Соломія часто наділена сильною волею, але незважаючи на це, завжди дуже важко переживає різні невдачі. Також володарка цього імені не прощає зради і віроломства. Часто любить покритикувати інших, але без зла.

Анна: ім’я належить до числа «аристократичних», адже раніше так називали видатних історичних особистостей. У перекладі з івриту воно означає «прихильність» або «благовоління». Головна характеристика імені Анна — спокійний і відкритий характер. Вони старанні, слухняні, розважливі. При цьому Анюти рано привчаються до самостійності і звикають розраховувати тільки на себе. Доброта і чуйність по відношенню до інших людей дозволяє вважати її дуже приємною людиною.

Що стосується хлопчиків, то родини Тернопільщини найчастіше називали малюків саме так: Матвій, Максим, Артем. Та звідки походять ці імена і кому найбільше вони підійдіть?

Матвій: ім’я Матвій має давньоєврейські коріння, етимологія імені означає «дарунок від Бога», «Божий дар». В його основі лежить давньоєврейське слово Маттітьяху, що означає «Дарований Богом». Зарубіжний аналог імені Матвій — Маттіас. Зазвичай це довгоочікувана і улюблена дитина у своїх батьків. На нього покладаються великі надії. Те, що означає ім’я Матвій, проявляється в характері дитини з раннього дитинства. Як правило, він росте здоровим і міцним хлопчиком.

Максим: ім'я походить від римського родового імені Maximus, що означає «найвеличніший». Максим зростає доброю і чуйною дитиною. Малюк комунікабельний і легко сходиться навіть з абсолютно незнайомими людьми. Хлопчик зростає активним і рухливим. На жаль, Максим часто сумнівається в своїх силах, що робить його нерішучим. Нерішучість може бути властива йому все життя. Хоча нерідко йому вдається повністю викорінити її.

Артем: ім’я має два трактування. Перше тлумачення безпосередньо пов'язує його з ім'ям богині життя і родючості в Стародавній Греції — Артеміди. Дітей, названих «божественними» іменами, по життю чекав успіх і захист вищих сил від всякої нечисті, прихильність бога або богині, чиїм ім'ям була названа вона. Водночас прихильники іншого тлумачення визначають значення імені як «неушкоджений, сильний, з міцним здоров'ям людина». Вважалося, що власникові цього імені забезпечені довголіття, бадьорість духу та міцне здоров'я. Власникам цього імені притаманні такі риси характеру, як прямолінійність, раціональність, товариськість. Сьогодні на дитячих майданчиках та у садочках можна почути невідомі нам імена. Інколи вимовити їх складно не лише дітям, а й дорослим. А ось з українським прізвищем та по батькові вони звучать ну дуже екзотично.

Діти з «екзотичними іменами»

Сьогодні на дитячих майданчиках та у садочках можна почути невідомі нам імена. Інколи вимовити їх складно не лише дітям, а й дорослим. А ось з українським прізвищем та по батькові вони звучать ну дуже екзотично.

Одні батьки хочуть, аби за допомогою імені дитина просто виділялася серед колективу, а ось інші ретельно підбирають за релігією та різними забобонами. Тож, якими «екзотичними» іменами цьогоріч назвали своїх дівчаток жителі Тернопільщини?

Дара: ім’я Дара поширене у євреїв і слов’ян, використовується у мусульман. Про те, як утворилось ім’я Дара, існує кілька тлумачень. Є думка, що їм’я Дара походить від перського імені Дарій, що означає «власник блага». Є ще думка, що появі Дари як імені посприяло одне з географічних назв — провінція Дараа в Сирії або фортеця Дару в Месопотамії. Кожна Дара — незалежна, волелюбна особистість, яка ніякій ситуації не дозволить перешкодити власному розвитку. Дарі зовсім не імпонує вибирати легкі шляхи, тому часто Дару можна порівняти з першовідкривачем.

Деля: це ім’я означає скромність. Дівчина любить людей, тому йде на будь-які поступки заради збереження стосунків. У Делі високий інтелект, велика тяга до знань, вона примудряється бути в курсі всього, що відбувається в світі. У дівчини прекрасна пам'ять, також дівчина здатна знайти вихід із будь-якого становища. У дівчини з цим іменем багато здорового глузду, проте справу до кінця вона доводити не любить. Деля не відзначає іменини, оскільки не входить до списку католицьких і православних святців.

Лючія: характер імені Лючія визначається завзятістю і в той же час зовнішнім спокоєм та врівноваженістю. Число імені п'ять символізує особистість незалежну, сповнену прагненням свободи. Лючія скептично ставиться до думки оточуючих, найбільше цінує особистий життєвий досвід і нерідко спирається на інтуїцію. Ім'я Лючія означає схильність до ризику і навіть авантюр, тому вони нерідко відчувають як успіх, так невдачу. Лючія любить подорожувати та робити нові відкриття. Схильні до роздумів, мають аналітичний склад розуму, знаходять вихід із будь-яких ситуацій.

Також серед незвичайних жіночих імен популярне Ар’я. Натомість значення цього імені нам віднайти не вдалося.

Від початку цього року серед цікавих та рідкісних чоловічих імен, які дають новонародженим хлопчикам на Тернопільщині, лідирують: Равид, Натанаїл, Ілай, Мартин.

Ілай: походження імені Ілай єврейське. Воно означає «чудовий», «найвищий», «сповнений». Ілаєм звали одного з головних воїнів царя Давида. У тюркській мові також є це ім'я, тут воно перекладається як Місяць Батьківщини. Значення імені Ілай несе у собі позитивні якості характеру. Хлопчик легко заводить друзів, точно знає, як здобути авторитет у суспільстві і зазвичай з першого погляду викликає позитивне ставлення до себе.

Мартин: ім'я це латинського походження. Воно означає войовничий, подібний до Марса. Хлопчики з таким іменем ще в дитинстві дивують однією якістю: вони дуже обов'язкові й усе, що починають, доводять до кінця, хоча багато хто з них замкнуті, нерішучі й боязкі. За натурою вони домосіди, вічно клопочуть по господарству. Люблять риболовлю, займаються спортом. Друзів підбирають із розбором. Скромні, прагматичні, розважливі. Беруться за будь-яку справу. «Зимові» — зі складним характером, люблять сперечатися через дріб'язки і доводити свою правоту. Багато читають.

Натанаїл: єврейське ім’я, що означає «даний Богом». Чоловік, названий так, легкий в спілкуванні, але дещо марнославний, що іноді відштовхує людей. Якщо закривати очі на самолюбування Натана, то з ним можна побудувати гарні стосунки. Людина, що носить це ім’я, володіє такими рисами, як невибагливість і відстороненість. Він не женеться за комфортом у побуті, йому не потрібні кулінарні шедеври, проте він досить бридливий. Для нього охайність — це дуже важлива риса, він ніколи не зблизиться з неакуратною людиною. Натан — щедрий і дбайливий одночасно.

А які ще рідкісні імена, котрими називали дітей на Тернопільщині цьогоріч, Ви знаєте? Напишіть у коментарях.

Читайте також:

Валєра, Єлісєй, Лола, Квітка: які ще незвичні імена вибирають тернополяни для своїх дітей

Нітай та Авенір, Каталея і Теона… Тернополяни не перестають дивувати у виборі дитячих імен (ПІДБІРКА)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Анна Мартын

    Даніель, Івона
  • Валентина Пачва-Петришин

    Аря це скорочено від Аріадна.Тому і не віднайшли значення імені..

    Polina Daineha reply Валентина Пачва-Петришин

    Валентина Пачва-Петришин дякую❤️
  • Maryna Mary Vorona

    Бідні діти, коли в батьків куля в голові

    Vira Mishanets reply Maryna Mary Vorona

    Maryna Mary Vorona Дійсно
  • Людмила Людмила

    Навіщо слова - екзотичний, виш, вуз - берете в лапки???

    Polina Daineha reply Людмила Людмила

    Вітаю. Бо для мене це як переносне значення. Не існує ж саме екзотичних імен. Є незвичайні і щось таке подібне

keyboard_arrow_up