«ДИВОтворчики» – малюють, валяють, радість людям дарують

«ДИВОтворчики» – малюють, валяють, радість людям дарують

Малювати фарбами і вовною, пластиліном та ниткою, створювати об’ємні  іграшки з натуральної вовни, ялинкові прикраси, знімати мультики з власноруч створених героїв, брати участь у різних мистецьких конкурсах та благодійних проєктах мають змогу учасники творчої студії «ДИВОтворчики».

Студію заснувала тернополянка Ольга Базник-Щедріна, педагог та художник за освітою. Тут  розвивають таланти юних містян у таких напрямках як образотворче мистецтво та  фелтинг (валяння вовни).  Також дітям проводять цікаві майстер-класи у різноманітних напрямках мистецтва.

Створюють іграшки з вовни

Студія «ДИВОтворчики» існує вже понад 10 років, хоча спочатку не мала назви.  Ще коли Ольга працювала в початковій школі з поглибленим вивченням іноземної мови батьки попросили її додатково займатися з дітьми творчістю. Марічка і Олеся Гупало, Віта Тріцька, Аня Маркевич, Софійка Кульчицька, Настя Рейко і Катя Топольницька – перші «дивотворчики», яких наставниця згадує з теплом і радістю. Зараз вони вже студенти, деякі з них і мистецьких факультетів. Зустрічалися в домашніх умовах, працювали у різних техніках – малювали фарбами, олівцями, пластиліном, ниткою тощо. А згодом додалося й сухе валяння. Малювали  вовною картинки, а тоді перейшли і на створення об’ємних іграшок.

Відео дня

Сухе валяння вимагає роботи з голкою.Тому в такій техніці працюють дітки шкільного віку. Більшість із них дуже швидко вчаться вправлятися з голкою, не травмуючись. А хто боїться вколотися, то обмотує пальчики пластирем.

 

  • Я помітила, що дітям дуже цікаво і приємно працювати з вовною, – каже Ольга. – Вони радіють, коли в результаті на них смішними оченятами дивиться їжачок або зайчик. Іграшка, виготовлена власними руками та з натурального матеріалу, стає найулюбленішою.

Три роки тому кількість охочих займатися сухим валянням і малюванням значно зросла. На той час студія вже мала назву «ДИВОтворчики». Тож знайшлося приміщення і проводилися заняття з дітьми саме там. Згодом студія кілька разів переїжджала. Наразі з жовтня минулого року «дивотворчики» творять у просторому світлому приміщенні за адресою вулиця Уласа Самчука, буд. 3а.

  • Назва студії виникла 7 років тому, – каже Ольга. – Чомусь асоціації були їз Святим Миколаєм, Чудотворцем, а діти – як його помічники – чудотворчики, дивотворчики,  тому дитячу студію назвали «ДИВОтворчики». Стараємося гідно нести цю назву, роблячи добрі справи, окрім  тих справ, які створюємо  руками.

Діти приходять на заняття щодня на 15.00 і 17.00, окрім неділі і понеділка. Ольга вчить їх малювати у різних техніках,  валяти з вовни іграшки, новорічні кульки, персонажів для шопки тощо. Також у студії відбуваються майстер-класи від різних майстрів. Юні «дивотворчики» нещодавно розписували лампочки разом із Ольгою Чірковою, робили фоторамки і новорічні віночки з Наталією Грицаєвою, валяли рукавички з львівською майстринею Оксаною Роговською, витинали з Галиною Дудар  тощо.

  • Для мене головне, щоб  дитина зацікавилася мистецтвом, дізналася, спробувала щось нове ,– каже Ольга. – Стараюсь, щоб дитина розвивала свою фантазію та уяву. Хочеться, щоби мої учні йшли додому з новими вміннями і обов’язково з гарним настроєм. Мені подобається працювати з дітьми шкільного віку.  Вони цікаві та допитливі. Роздумують над складними завданнями – такі маленькі філософи.  Дуже  часто ми всі сміємося разом над  новими назвами кольорів  чи іншим.  Це такий вік, що кожну фразу можна вважати цитатою… Ми займаємося впродовж двох годин. Заняття проходить так: спочатку малюємо, тоді робимо перерву на чаювання, після цього валяємо. Тому дітки не втомлюються. Але в грудні в холодну пору хочеться всім  тепла, тому валяння вовною стає фаворитом майже на всю зиму.  Для зручності у спілкуванні у нас є  група «Дивотворчики» у вайбері. Її учасниками є майже 100 діток і батьків, проте найактивніших  дітей 20.

Беруть участь у конкурсі шопок

Якось в передноворічний час в інтернеті Ольга побачила різдвяну шопку з вовни. Це її дуже вразило, тому вона захотіла створити щось подібне зі своїми вихованцями.Спочатку планувала зробити загальну шопку, але процес настільки захопив дітей, що вони захотіли зваляти ще й кожен для себе. Дізнавшись про те, що в Тернополі проводять конкурс шопок, вирішили взяти в ньому участь. Починали з осликів, тоді робили овечок, а під кінець Марію, Йосифа та Ісусика. Останніми валяли ангелів.

Старання «дивотворчиків» принесли свої плоди, адже на минулорічному міському конкурсі шопок вони здобули третє місце. Перемогу відсвяткували походом на піцу, бо отримали грошову премію. Цього року вже нові учні Ольги знову готуються до цього конкурсу. Їхня шопка поповнилася додатковими персонажами. Окрім Ісусика, Марії, Йосифа, царів, ангелів, осликів, ягняток, додалися ще й пастушки, собачка, кролики, Святий Дух у вигляді голуба, ялинки.

  • Цього року наша шопка буде більшою, адже більше діток взяли участь у її створенні, – зазначає Ольга. – Ми спеціально замовили в майстра по дереву Романа Івасечка підставку на чотири поверхи. Тож усі персонажі будуть на різній висоті. Вгорі – Святий Дух і ангели, тоді царі та Свята Родина. А  тоді пастушки з ягнятами.

Майстер-класи і благодійні проєкти

Вже другий рік поспіль у передноворічний час Ольга разом зі своїми вихованцями валяють новорічні кульки, на яких Свята Родина, веселі сніговички, ангелики, пташки, тваринки тощо.

Цьогоріч «дивотворчики» долучилися до казкової пригоди-свята для особливих діток, яке організовувала для таких мама особливого хлопчика Олена Коваль. Разом малювали пісочком, ліпили з вати бороду Святому Миколаю, розмальовували пряники та колядували. До речі, ялинку у студії прикрашають валяні кульки, створені руками матусь особливих діток. Ці прикраси можна придбати, долучившись до доброчинної справи.

Також минулого року «дивотворчики» взяли участь у благодійному ярмарку «Котовасія», який організувала в «Подолянах» благочинна організація «Вірні друзі» з метою збору коштів для безпритульних котиків.

  • Я запропонувала діткам долучитися і вони, як завжди,  з радістю погодилися, бо дуже люблять малювати і валяти цих тваринок, – каже Ольга. – Ми старанно готувалися – створили вовняні іграшки, намалювали теплих котиків, напекли і розписали пряники-нявчики, провели майстер-клас з валяння іграшки-кота. Для «дивотворчиків» це був перший досвід ярмаркування та навчання інших. Адже майстер-клас ми проводили спільно. Кожен мав учня, якому допомагав у звалюванні котика. Їм дуже сподобався цей процес, тому всі залишилися зі мною на увесь день.

Ілюструватимуть дитячу книжку

У творчих планах засновниці дитячої студії «ДИВОтворчики» – залучити вихованців до створення малюнків за віршиками про дівчинку з Файного міста Лілю. Їх пише її бабуся журналістка Леся Заморська, яка хоче до кінця червня видати книжечку-присвяту внучці.

  • Можливо, спробуємо створити дівчинку Лілю з вовни і спробувати її у мультику, – каже Ольга. –  Як це зробити – лише роздумуємо. У кінці січня хочемо познайомити учасників студії з дівчинкою Лілею та її бабусею особисто, запросивши їх у студію. Адже наприкінці минулого року ми започаткували нову традицію – збиратися з дітками разом, аби ближче познайомитися. Зокрема у грудні організували спільну передноворічну фотосесію, яку провела мама особливого хлопчика Ольга Гумен, яка займається фотосправою.

Також у планах «дивотворчиків» –  участь у конкурсах малюнків. Вихованці Ольги вже мали такий досвід, адже позаминулого року Оля Груба і Марічка Остапчук перемогли в конкурсі від радіо «Марія», отримали призи. Крім того діти подавали свої роботи на конкурс «Єдина матуся у світі», який проводила українська діаспора в Італії. У ньому «дивотворчики» стали півфіналістами. Це велика перемога, бо свої роботи на цей конкурс надсилали близько тисячі діток з цілого світу.

  • У передчутті Різдва «дивотворчики» бажають усім добра, тепла та радості!! Нехай кожен стане достатньо маленьким, щоб повірити у диво, і стане достатньо великим, щоб мати силу втілити це диво і поділитися ним з іншими, – додає Ольга Базник-Щедріна.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up