Готують, вчаться та волонтерять: у Тернополі функціонує кімната дружби для дітей

Готують, вчаться та волонтерять: у Тернополі функціонує кімната дружби для дітей
  • З початку повномасштабного вторгнення Тернопільщина є другим будинком для переселенців. А її жителі – друзями та підтримкою для тих, хто втратив все через війну. 
  • Знайомтеся, це тернополянка Анна Добрянська. На базі власної книжкової крамниці вона створила кімнату доброти для тернопільських дітей і переселенців. Ліплення, англійська, кулінарія та благодійність – для дітей доступно все.
  • Як всім бажаючим стати частиною дружньої команди – читайте у нашому матеріалі.

Ми за дружбу і підтримку

Кімната дружби для дітей на базі книжкової крамниці працює від 20 березня. Зараз систематично її гостями є близько 60 дітей як тернополян, так і переселенців. Зі слів організаторки Анни Добрянської, ідея створити щось подібне для дітей виникла випадково. 

– Коли почалася війна, ми не закривали нашу крамницю і продовжували продаж книг, ігор для розвитку. І все частіше до нашої книгарні стали заходити не місцеві. Я неодноразово бачила, як дитина просить у батьків книгу чи якісь іграшки, але розуміла, це не є першочерговим для придбання. Тоді почала думати, чим можу допомогти таким родинам і перше, що прийшло мені на думку – полиця з безкоштовними для читання книгами, – каже вона. 

Відео дня

Безкоштовна бібліотека привернула увагу як дітей, так і батьків. Вони брали книги на певний термін, читали, а потім повертали до крамниці. Інформація про безкоштовні книги розлетілася між переселенцями і вони все частіше заходили до пані Анни. 

– Ми поступово почали спілкуватися з батьками та дітками. Вони розповідали звідки приїхали і як тут облаштувалися. Я розуміла, батьки зайняті пошуком житла, їжі, роботи, а ось діти у цей час самотні. Їм не вистачає живого спілкування з однолітками, пограти на вулиці, разом щось поробити. Я також поцікавилася, чим вони займалися вдома, які гуртки відвідували. І тоді разом з подругою ми вирішили, час звільняти і облаштовувати нашу додаткову кімнату в книгарні і робити там міні-центр для дітей, – розповідає тернополянка. 

За кілька днів жінкам вдалося зібрати різні іграшки, столи, стільці та полиці. Вони облаштували таку справжню кімнату дружби і як тільки діти повертали книги у бібліотеку, запрошували їх відвідати облаштоване приміщення. 

– Ця кімната створювалася з метою знайомства дітей між собою та повернення до живого спілкування. Для мене та і для всіх батьків дуже важливо, аби діти не відчували себе самотніми, аби вони мали хобі, аби мали друзів і підримку. Зараз як ніколи важливо, аби діти прийшли до тями після тих жахів, що вони бачили у рідних містах. І поступово нам це вдається, – додає співрозмовниця. 

По-перше, ця кімната слугую ігровою, де діти можуть бавитися. По-друге, там є творчий куточок, де дітям у визначений час проводять майстер-класи. По-третє, є кулінарний куточок, де діти під наглядом дорослих готують різноманітні страви. 

Кожного разу нова програма 

Відштовхуючись від побажань дітей, тернополянка разом з батьками вигадують їм цікаві майстер-класи, пізнавальні заходи та навіть організовують благодійні ярмарки. 

– Ми намагаємося проводити дозвілля з користю. Якщо це творча робота чи кулінарія, то всі завдання, рецепти діти слухають англійською мовою. Так, у нас є вчителі, які приходять до нашого центру і займаються з ними, – каже співрозмовниця. – Скажу, що таким чином діти набагато більше запам’ятовують і не сприймають це як нав’язливе навчання. Це ж класно готувати суп, борщ чи котлети і одразу вчити іншу мову.

Як тільки у дітей за кілька тижнів піднакопичуються поробки чи пряники, вони просять пані Анну та батьків влаштувати їм ярмарок. За символічну ціну пропонують прохожим купити будь-що, а  кошти відправляють на потреби Збройних сил України. 

– Ми організовували три ярмарка на підтримку наших захисників. Діти старанно готуються – малюють листівки, роблять поробки, випікають це печиво. Інколи навіть батьки долучаються до них. Потім виносимо столики і продаємо разом. Коли у них купують, то дуже раді. Кошти ми відправляє на рахунки перевірених благодійних фондів. Але, якщо бачать військових, то хватають солодощі і біжать віддавати. Вони дякують їм за захист, за відважність. Вони бажають скорішої перемоги нашій Україні і завжди просять приходити до них ще, – каже тернополянка. 

А ось 14 жовтня діти разом з тернополянкою вирішили придбати на зібрані кошти смаколиків і завітали до лікарні, де наразі перебувають поранені військові. Привітали захисників і побажали скорішого одужання! 

Ми у захваті

Створення такої кімнати дружби для дітей переселенців стало справжнім порятунком від самотності. Діти запевняють, разом їм веселіше і завжди хочеться повертатися до занять та майстер-класів. 

– З Анною ми познайомилися у березні, коли прийшли в магазин за канцелярськими товарами. Вона запропонувала нам завітати до кімнати і відтоді я постійно туди ходжу. Мені подобається там гратися, а ще я знайшла там подружок. Найулюбленіше для мене – майстер-класи з ліпки, заняття з психологом, готувати разом страви. А ще ми там грали у спортивні ігри. Після занять ми п’ємо чай. Вона завжди рада нас бачити, – розповідає переселенка з Донеччини Марина. 

А ось дев’ятирічному Марку, який переїхав з Маріуполя до Тернополя, чи не найбільше запам’яталися спільні святкування та ярмарки на підтримку Збройних сил України. 

– Коли я переїхав до Тернополя, то мені було сумно самому. Я постійно сумував за друзями, сестрами та братами і звичайно ж за татом, який ще досі в полоні російських військових. Розрадою та підтримкою для мене стала родина та тітка Аня, з якою я познайомився у книжковому магазині. Вона нам влаштовує різноманітні гуртки, навчання англійської, приготування страв. І влаштовує цікаві свята. Ми навіть збирали кошти для ЗСУ. Нам класно і весело разом, – каже хлопчик. 

Як долучитися?

Долучитися до дружньої команди тернополян і переселенців може кожен бажаючий. Батькам з дитиною варто завітати за адресою: вулиця Слівенська, 3 (магазин Книги). 

– Ми відкриті для всіх дітей. Батьки беріть дитинку і приводьте. Ми покажемо, що у нас є, розкажемо чим займаємося. Впевнені, вашій дитині з нами сподобається. Також ми познайомимо вас з іншими батьками та дітьми і запросимо на найближчий майстер-клас, – додає наостанок тернополянка. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Саня Чикирда

    Молодиці

    Polina Daineha reply Саня Чикирда

    Так, дуже тішуся, коли зустрічаюся з такими людьми. Наш світ потребує побільше доброти і щастя

keyboard_arrow_up