Куди віддати дитину на літо: зібрали для вас доступні пришкільні табори на Тернопільщині

Куди віддати дитину на літо: зібрали для вас доступні пришкільні табори на Тернопільщині
  • Денні, мовні, спортивні та мистецькі табори з червня відкриють на базі тернопільських шкіл. Там діти зможуть провести своє дозвілля з користю.
  • Як записати дітей на відпочинок та скільки він коштуватиме батькам – журналісти «20 хвилин» дізнавалися в освітян.

Загалом цього літа денні табори працюватимуть лише у двох навчальних закладах Тернополя – гімназія №30 та загальноосвітній школі №28. Про це редакції «20 хвилин» розповіли в управлінні освіти та науки Тернопільської міської ради.

Дітям буде де відпочити влітку

Освітяни наголошують, навіть під час війни намагаються зробити так, аби дітям у таборах було цікаво і комфортно, а батьки мали змогу спокійно працювати. Головна спеціалістка з питань позашкільної освіти Ольга Заблоцька розповідає про загальні попередні умови.

– Якщо ми говоримо за денні табори, то треба розуміти, що це буде кілька змін, і діти перебуватимуть там з 09.00 до 17.00 годин. Ми орієнтуємося так, що за одну зміну табір може прийняти 100 дітей. Раніше ми обіцяли ще довезення, але цьогоріч ціни на бензин зросли, то розглядаємо кілька варіантів, як дітям потрапити до закладу. Можливо батьки будуть самостійно перевозити дітей або буде людина, яка збиратиме всіх учасників табору на зупинці громадського транспорту, і разом вони поїдуть до місця призначення, – каже вона.

Відео дня

У деяких школах Тернополя будуть проводити тематичні дні, до яких діти також зможуть долучитися і весело провести час. Кожна школа обирала свою тематику.

– Тернопільська школа №21 цього літа робить мистецький табір. Школи №3, №4, №5, №7 планують робити мовні табори, де діти вивчатимуть іноземну мову, повторюватимуть те, що знають. Також підприємці долучаються і на базі різних шкіл допомагають організовувати цікаві заходи. В середньому тематична зміна триватиме з 10.00 до 15.00 годин. Під час тематичних змін дітей не годуватимуть, хоча ось керівництво школи №4 не хоче залишати учнів голодними, – розповідає головна спеціалістка з питань позашкільної освіти.

Зі слів Ольги Заблоцької, тематичні зміни для дітей будуть безкоштовними. Лише треба буде придбати канцелярію та інші необхідні речі для занять. А ось за кожне відвідування денного табору треба сплачувати певну суму. В управлінні освіти наголошують, жодних пільг для учасників табору не передбачають.

– Перед тим, як дитина почне ходити до денного табору при школі, батьки мають сплатити кошти і надати квитанцію. Ви можете сплатити за одну зміну чи цілий місяць. Ці кошти підуть на харчування учасників табору, роботу педагогів. Пільг для дітей військових, які захищають або захищали Україну, немає. Табори виключно за кошти батьків, —  наголошує вона.

Журналісти «20 хвилин» подзвонили у денні табори і дізналися більше про умови перебування та як записати дитину хоча б на одну зміну.

Літній табір «Простір 28»

Мова йде про Тернопільську загальноосвітню школу №28 (бульвар Д. Вишневецького, 8). Табір буде працювати з 5 по 30 червня, це для учнів 6-10 років.

Директорка школи №28 Лілія Вавринів розповідає, для дітей підготували багато цікавого та пізнавально.

– Ми вже затвердили програму для цьогорічного табору. Зокрема, у програму входить клуб англійської мови, пізнавальна та проєктна діяльність відповідно до тематики тижня, тренінги та майстер-класи, квести, інтерактиви та пікніки. Крім того, буде працювати літній кінозал, творчі студії. У таборі діти гратимуть на свіжому повітрі в комунікативні та спортивні ігри. І звичайно ж, учасників табору забезпечимо повноцінним дворазовим харчуванням, свіжими овочами та фруктами, – каже пані Лілія.

Загалом цього літа буде чотири зміни, кожна з яких по п’ять днів. Дирекція навчального закладу надає графік змін, аби батьки мали змогу зорієнтуватися і обрати необхідні дати для своєї дитини.

  • І – 05.06 – 09.06
  • ІІ – 12.06 – 16.06
  • ІІІ – 19.06 – 23.06
  • ІV – 26.06 – 30.06

Вартість однієї зміни з харчуванням – 1500 гривень. Оплата здійснюється на офіційний рахунок школи. Якщо ви бажаєте, аби ваша дитина ходила до літнього табору даного навчального закладу, то записати можливо за телефоном: 0969549786 – Оксана Гіль. Також пані Оксана розповість про всі документи, що обов’язково треба принести для зарахування в табір.

Також адміністрація подбала про безпеку дітей. Якщо буде повітряна тривога, то їх відведуть в укриття. 

Fayno CAMP

Літній табір на базі Тернопільської гімназії №30 (вулиця Калинова, 46) триватиме з 5 по 30 червня. Загалом адміністрація запланувала дві зміни по 10 днів кожна.

  • І – 05.06 – 16.06
  • ІІ – 19.06 – 30.06

Це табір денного перебування, а отже діти перебуватимуть під наглядом педагогів з 09.00 до 17.00 годин. Зі слів директорки гімназії №30 Оксани Ярмолик, прийматимуть учнів перших-шостих класів. Для них вже розробили програму на кожен день.

– Плануємо проводити для дітей дні творчості та креативу, майстер-класи, розваги та театралізовані постановки. Будуть у них і квести, спортивні ігри та змагання. Але і про навчання ніхто не забуватиме, тому запланували науковий експерементаріум та мовні години, під час яких вони вивчатимуть англійську та польську мови. Також ми подбаємо про корисні обіди та перекуси для дітей, – каже Оксана Ярмолик.

У навчальному закладі є укриття, тож під час повітряної тривоги діти не гратимуть на вулиці. Одна зміна коштує 3200 гривень. Для запису дитини в табір батьки мають заповнити електронну форму чи звернутися до працівників навчального закладу за телефонами:

(068) 421-78-27 – Оксана Іванівна

(098) 714-81-43 – Альона Богданівна

Також перед тим, як ваша дитина піде до табору, ви маєте написати заяву, надати квитанцію з банку про оплату, медичну довідку про епідеміологічне оточення та копію картки щеплень.

На що розраховувати учням Тернопільщини? 

Запланували відкриття літніх таборів і при школах Тернопільської області. За інформацією директорки департаменту освіти і науки Тернопільської ОВА Ольги Хоми, наразі мова йде орієнтовно про 50 навчальних закладів у різних громадах. 

– У нас будуть і пришкільні табори, і оздоровчі. Цього року ми отримали чимало запитів на відкриття таборів. У нас в громадах проживають не лише місцеві діти, а й діти переселенців. Всім їм треба бути зайнятими, бути під наглядом фахівців, поки батьки працюють. Тому ми вирішили, що попри воєнний стан таборам бути. Цього року з обласного бюджету нам пообіцяли виділити додаткове фінансування на харчування дітей. Ми у свою чергу звернулися до навчальних закладів з проханням підготувати та надати інформацію щодо готовності відкриття таборів при їх школах. Ось до кінця тижня маємо отримати від них інформацію і вже вирішувати, які заклади будуть приймати відпочиваючих, – каже вона.

При школах будуть денні табори, тобто зранку батьки мають дитину привезти, а ввечері – забрати додому. У кожній школі для дітей буде розважально-пізнавальна програма та харчування. 

– Ми плануємо так, що діти-переселенці та діти захисників України будуть відвідувати ці табори безкоштовно. Щодо інших дітей, то питання наразі вирішується. Як тільки ми будемо точно знати, які школи прийматимуть дітей на відпочинок, то інформація з’явиться на офіційному сайті Тернопільської ОВА. Ми вкажемо громади і контактних осіб. Називати школи не будемо, адже ворог не спить і може завдати ударів. Ми переймаємося за дітей і не хочемо наражати їх на небезпеку. Також адміністрація шкіл проінформує батьків у чатах або на зборах, – додає пані Ольга.

Графіку дії пришкільних таборів на Тернопільщині ще немає. Все залежить від того, коли школа завершує навчальний рік. Бо в одних останній день 31 травня, а в інших – дев’яте червня.

Чи будуть табори в інших містах?

Відомо, що цього літа денні табори при школах відкриватимуть не у всіх містах України. Зокрема, відмовилися від них у місті Київ. Зі слів заступника голови Київської міської державної адміністрації Валентина Мондриївського, турбуються про безпеку.

– У нас не буде класичних таборів при школах. Будуть корекційні формати, які дають можливість дітям перебувати, створити активності, – заявив він в ефірі одного з телеканалів.

Без шкільних таборів залишилися і учні в Рівному. Заступник начальника управління освіти Рівного Василь Харковець наголосив, зараз в країні воєнний стан, а щоб відкрити пришкільний табір, потрібно виконати ряд певних умов та отримати дозволи.

– Педагоги, які працюватимуть у пришкільних таборах, повинні мати санітарні книжки. Також обов'язково має бути якесь дозвілля. Воно може базуватися у тих закладах, які розміщені у місті - зоопарк чи театр ляльковий. Якщо уявимо ситуацію – в один день десь 6000 дітей запланують поїхати, а по дорозі оголосять тривогу. Тоді виникає питання – що ж робити? Це накладає додаткову відповідальність на педагогів під час воєнного стану. Тому прийнято рішення утриматися від пришкільних таборів, – прокоментував пан Василь місцевому виданню.

А ось в Житомирі денні табори на базі шкіл почнуть функціонувати з 12 червня. Також будуть тематичні зміни – мовні, спортивні, творчі. Кожен може обрати для себе те, що йому подобається. Про це наголошують у міському департаменті освіти.

Тернополяни, а ви плануєте віддавати дитину в шкільний табір? Як гадаєте, чи необхідно це дітям? Свою думку пишіть у коментарях. 

Читайте також:

У Тернополі відкриють купальний сезон

Мальовничий краєвид та прозора вода: як виглядає «Тернопільський Таїланд» та як до нього дістатися

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up