Подаруйте дитині сім'ю і отримайте за це хорошу зарплату! Як наважитись, розповіла патронатна вихователька

Подаруйте дитині сім'ю і отримайте за це хорошу зарплату! Як наважитись, розповіла патронатна вихователька
  • В Україні триває реформа дитячих будинків та інтернатів.
  • Усі вони мають зникнути. Куди ж будуть відправляти діток?
  • Однією із альтернатив є патронатна сім'я. Що це таке?
  • Як стати патронатним вихователем і скільки платять? 
  • Журналісти «20 хвилин» поспілкувалися із патронатною вихователькою з  Кременеччини. 

У 2017 році в Україні запровадили реформу державних інтернатів. Називається вона деінституалізація.

Реформа покликана  поступово перетворити інтернати на школи, а для дітей – впровадити нові, більш комфортні соціальні послуги, орієнтовні на сімейне виховання. До 2026-го всі діти, які цілодобово проживали в різних закладах, мусили б повернутися в сім’ї та громади. 

Але щось мусить передувати такій різкій зміні у системі. Саме патронатна сім'я є тією першою ланкою до нових, якісних і кращих змін у життях багатьох малюків зі складними долями...

Відео дня

На Тернопільщині вже є чотири патронатні сім'ї. Ще п'ять патронатних вихователів пройшли навчання, тому готові приймати діток до себе після підписання відповідного договору. Про це повідомила «20 хвилин» Служба у справах дітей Тернопільської ОДА.

Патронатних сімей на території нашої області ще, звісно, дуже мало, але тенденція до збільшення все ж спостерігається, кажуть в обласній Службі у справах дітей. 

Що таке патронатна сім'я?

Нещодавно, 02 лютого, у Вишнівці, що на Кременеччині, створили першу патронатну сім'ю на території громади.

«Вишнівеччина з патронатною сім'єю!  02 лютого 2022 року підписано Договір про надання послуг з патронату над дитиною між Вишнівецькою селищною радою в особі селищного голови Володимира Кравця та патронатним вихователем Марією Мельничук і її помічником Уляною Мельничук.», — таке повідомлення розмістила Вишнівецька територіальна громада на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці.

Марія Мельничук підписує договір про патронат над дитиною.

Патронат над дитиною – це професійна комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах та потребує захисту у сім’ї. Відтак, патронатна сім’я – це тимчасова сім’я для дитини, яка опинилась у складних життєвих обставинах, завдання якої полягає у тому, аби мінімізувати травматизацію дитини, коли її забирають від батьків. Саме завдяки таким людям, як сім'я Мельничук, діти, які опинилися в складних життєвих обставинах, не потраплятимуть в інтернатні заклади, а перебуватимуть в спеціально підготовленій сім’ї, де про них турбуватимуться та забезпечать догляд і реабілітацію. Сімейний патронат також допомагає дітям, чиї батьки, в силу певних життєвих обставин, деякий час не можуть опікуватися ними.

Патронат, як сурогатне материнство

Марія та Уляна Мельничук успішно пройшли курс навчання патронату і отримали відповідні рекомендації. Зараз жінки готуються прийняти до себе двох хлопчиків трьох і дев'яти років. 

Дізналася Марія про таку форму, як патронатна сім'я із соцмереж. Про неї написала на своїй сторінці громада. Саме в тому повідомленні закликали людей стати патронатним вихователем. 

Рішення створити патронатну сім'ю прийняли батьки Марії, вони вчителі. Жінка підхопила цю ідею і зараз вона — перший патронатний вихователь на Вишнівеччині. Зауважимо, що спеціальність для патронатного вихователя значення немає. Марія за спеціальністю ландшафтний дизайнер. Волонтер. Працювала з дітьми, тому досвід спілкування з малюками має. 

— У нашій громаді, звичайно, була потреба створення патронатної сім'ї. Загалом в Україні відчувається брак таких сімей. А враховуючи реформу і закриття інтернатів, такі дітки, по суті, опиняються на вулиці. Так я погодилася стати вихователем, — каже жінка.

Жінка зізнається, найважчим був перший крок — написати заяву про бажання стати патронатним вихователем. Далі — легше. 

Особливо Марії сподобалося навчання, яке проводять для патронатних вихователів. 

— Навчання проходило у Тернополі 12 днів. Його організував обласний Центр соціальних служб. Найбільше винесла з навчання, що патронаж — це як сурогатне материнство. Діти у нас тимчасово і потім ми їх змушені віддати. Це найбільше мене гнітило, — каже Марія.

Діти перебувають у патронатній сім'ї від трьох до шести місяців. Потім їх потрібно повернути назад. Оскільки невдовзі усі інтернати в Україні мають розформувати, то і дітей повертати буде нікуди. 

Головною місією патронату і соцслужб є те, аби дітки повернулися у свою біологічну сім'ю.

— Уся команда докладатиме максимальних зусиль, аби сім'я дитини покращила свої умови проживання чи пройшла реабілітацію, лікування за потреби, —  пояснює патронатна вихователька. — Якщо ж на таку сім'ю вплинути неможливо, тоді соцслужби і ми будемо шукати способи, щоб дитину влаштувати у постійну сім'ю.

На курсах також навчили, як не прив'язувати дітей до себе і як не прив'язуватися до них. 

— Я — вихователь, а моя мама — помічник. Дітки потрапляють до нас, не як до мами чи тата, а до Марійки і тьоті Уляни тимчасово. Це інше. Ми постійно маємо малюкам про це наголошувати. Тому вони прив'язуватися до нас, як до батьків, не будуть, — наголошує жінка. — Себе також потрібно морально готувати, що вони — не наші рідні діти і що вони у нас тимчасово. 

Які гарантії?

У Службі у справах дітей ОДА кажуть, що точної суми платні для  патронатного вихователя не можуть назвати. Це залежить від кількості дітей, їхнього віку, стану здоров'я та інших чинників, визначених договором.

Ми порахували, що у середньому зарплата патронатного вихователя стартуватиме від 12 405 грн на місяць. Це п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Загалом соцдопомога виплачується і на кожну дитину, влаштовану до сім’ї патронатного вихователя, та використовується патронатним вихователем у повному обсязі для задоволення потреб дитини. Її розмір становить 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць, для дітей з інвалідністю — 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць.

У разі коли до сім’ї патронатного вихователя влаштовано дитину віком до одного року, дитина з інвалідністю, малолітня або неповнолітня вагітна, ВІЛ-інфікована дитина або одночасно двоє і більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину, але сумарно не більш як на 50 відсотків.


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up