Навчання, веселощі та нові знайомства. У Тернополі проводять унікальні заняття для дітей: як долучитись?(РЕПОРТАЖ)

Навчання, веселощі та нові знайомства. У Тернополі проводять унікальні заняття для дітей: як долучитись?(РЕПОРТАЖ)
  • Тернопіль став першим українським містом, де стартував проєкт «СпівДія заради Дітей». Заняття для малечі регулярно проходять у Центрі Науки. Долучитись до них можуть і переселенці, і містяни.
  • Майстер-класи, інтерактиви, руханки, спільний перегляд кумедних мультиків та відеороликів. Що ще входить у програму проєкту? Чи подобаються заняття дітям, які врятувались від війни? Ми дізнались.

Маленька Лікерія приїхала з Києва, прихопивши з собою улюблену іграшку – плюшевого ведмедика. У столиці вона відвідувала садочок, за яким скучила. Постійно сидіти вдома дівчинці нудно, тому її мама, дізнавшись про проєкт, вперше привела донечку до Центру Науки. Тут Лікерія знайшла подружку.

Її звати Іринка і вона теж переселенка – прибула до Тернополя з мамою й татом, а згодом до них приєднались бабуся з дідусем. Дівчинка добре пам’ятає все пережите у рідному місті, мовляв, якщо там недалеко від її дому постійно лунали обстріли, то тут спати мирно й спокійно. Заняття Іринці дуже подобаються.

Відео дня

Менторам «СпівДія заради Дітей» малеча з захопленням розповідає про своїх домашніх улюбленців – котиків та песиків, хатні клопоти, прогулянки, катання на кораблику по Тернопільському ставі й тугу за мирним життям. У Центрі Науки діти швидко знаходять нових товаришів, спілкуються й розважаються.

Проєкт має на меті психоемоційне розвантаження

«СпівДію заради Дітей» реалізує команда благодійного фонду «СпівДія» за підтримки UNICEF і Міністерства молоді та спорту України. Проєкт діятиме в 10 різних містах нашої держави на тридцяти локаціях, де навчатимуть дітей.

Стартувати вирішили в Тернополі. Тут відкрили стаціонарний простір у Центрі Науки, де проходять заняття з малечею. Перше з них відбулось ще 13 червня.

– Коли ми тільки реєструвались на проєкт, думали, що просто приходитимемо сюди декілька разів у тиждень і проводитимемо майстер-класи. Але виявилось, що подібні ініціативи зараз вкрай необхідні. Як тільки наш колектив оголосив про початок занять, за два дні ми набрали мінімальну кількість діток для груп на цілий місяць. Внутрішньо переміщена малеча зазначала внаслідок війни великого стресу, тому з ними слід працювати фахівцям й «розвантажувати» їх емоційно, – каже Катерина Посохова, координаторка проєкту у Тернополі.

За перший тиждень роботи команда проєкту прийняла 60 діток. Тепер до занять щодня долучають все більше і більше малечі. Завітати до Центру Науки можуть не лише ВПО, а й тернополяни. Тут нікому точно не відмовлять.

Пані Катерина ділиться, що педагоги групують всю охочу до навчання малечу у сталі групи. З кожною працюють упродовж місяця. Зареєструвати на проєкт можна дітей з 5 до 12 років. Для них проводять збалансовані заняття трьох типів: пізнавальні, розважальні й рухливі.

Все абсолютно безкоштовно.

Ми працюємо щодня. Приймаємо за день дві групи дітей: з 10:00 до 13:00, та з 14:00 до 17:00. Заняття тривають три повноцінні години. Робота з малечею залежить від їхньої вікової категорії, – говорить Катерина Посохова.

Щоп’ятниці у Центрі Науки проходять відкриті заняття для дітей, які ще не потрапили у сталі групи й очікують своєї черги на новий місяць.

Також у місті організували мобільну бригаду, яка відвідує навчальні заклади з прихистками для переселенців. Кожного місяця працюють в іншій школі, туди без проблем може приходити малеча звідусіль. Таким чином проєкт наблизили до тих, кому далеко або складно їхати до Центру Науки.

Дітки обов’язково йдуть додому не з порожніми руками

Програма «СпівДії заради Дітей» максимально насичена. Заняття у новій групі традиційно починається зі знайомства. Якщо малеча зустрічалась напередодні – обговорюють, як у кого справи, пригадують імена. Ментори взаємодіють з кожним вихованцем, дають їм завдання, аби діти подружились між собою.

– Опісля переходимо до основного заняття. У червні в нас тема «Професії». Заздалегідь ми поспілкувались з малечею про те, ким вони хочуть стати в майбутньому. Тепер щоразу вивчаємо якусь нову професію, переглядаємо ролики – адаптовані під вік й інтерактивні, – ділиться координаторка Катерина.

Команда проєкту завжди робить так, аби діти йшли із заняття не з порожніми руками. Вони несуть додому свої креативні вироби. Катерина Посохова каже: помітили з педагогами, що чимало малечі не мали такого досвіду раніше.

– Нещодавно діти проходили тему «Фермер» й створювали на майстер-класі макет власної ферми. Де ми все для цього взяли? – усміхається жінка. – Після робочого дня ментори ходили по місту й збирали природні матеріали. З них малеча зробила свої міні-проєкти. 

Коли темою заняття була спеціальність дизайнера, дітвора розмальовувала футболки, а опісля – дефілювала в них по подіуму.

Також нещодавно садили цибулю у стаканчики й забирали додому, аби там доглядати за рослинками.

– По закінченню навчальних занять проводимо рефлексію: що сподобалось дітям, а що ні. Вони кажуть свої побажання і ми намагаємось їх реалізувати. Навіть влаштовували тут кіносеанси й піжамні вечірки якось! Найбільше експериментує старша група. Люблять починати й закінчувати заняття з настільних ігор. Ми підтримуємо їхні ідеї, – говорить пані Катерина.

Учасниками проєкту є діти з різних регіонів України: з окупованих територій, з півдня та сходу. За словами Катерини Посохової, на першому-другому занятті вони трішки сором’язливі, не довіряють менторам й решті малечі. Але згодом, у процесі гри, всі розкриваються, стають розкутішими.

Тим більше, колектив «СпівДії заради Дітей» налічує п’ятеро фахівців, які мають великий досвід роботи з дітьми. Це вчителі та педагоги з позашкільної освіти, люди, котрі працювали в дитячих таборах. Є також два психологи.

Проєкт повертає малечу до мирного життя

Менторка проєкту Вікторія родом з Попасної на Луганщині. Вона нещодавно влаштувалась сюди на роботу, за спеціальністю вчителька й удома була заступником директора з виховної роботи. Має 22 роки педагогічного стажу.

– Малеча обожнює руханки, активні ігри. Під час них вони жартують, розпитують одне одного про щось, діляться смаколиками. Також об’єднує дітей творча робота. У виробах втілюють свої емоції. На малюнках скрізь українські прапори, діти пишуть «Херсон – це Україна», «Сіверськодонецьк – це Україна» тощо. Вони говорять про мир і щиро цього прагнуть, – розповідає Вікторія.

Координаторка проєкту Катерина Посохова додає, що на заняттях тему російського вторгнення ніхто не підіймає, але вона постійно спливає на поверхню. Коли вихованці щось малюють – це нерідко танки, солдати, зброя, інші атрибути війни. Тоді все це з малечею обговорюють психологи.

Одна з них – Ірина, прибула до Тернополя з Маріуполя ще у перший місяць війни. Дізналась про «СпівДію заради Дітей» у Центрі Науки випадково: знайшла оголошення у фейсбуці, подала заявку й успішно пройшла співбесіду.

Жінка каже, що кожен ментор у них має свої обов’язки. Приміром, у віковій групі 5-8 років вона спілкується з батьками малечі, відповідальна за вступну частину й рефлексію. Для іншої групи – 8-9 років, Ірина проводить все заняття.

Для молодших діток передбачено багато руху, для старших – творчості.

– Звісно, з такою кількістю малечі працювати непросто. Але наша команда дуже любить дітей. Ми підзаряджаємось від них позитивом, надихаємось. Маленьким переселенцям потрібно багато спілкуватись не лише зі своїми близькими, а й з іншими дітками. Наш проєкт повертає їх до мирного життя, – говорить психолог та менторка Ірина.

Зареєструвати свою дитину на заняття можна в телеграм-каналі «СпівДії заради Дітей», там є уся необхідна інформація: https://t.me/kidsternopil

– Маємо також сторінка на Фейсбуці, де публікуємо оголошення, повідомлення про нові набори у групи. В нас є дуже проста форма для реєстрації на заняття. Далі ментори проєкту протягом двох днів зв’яжуться з вами й усе пояснять, – завершує Катерина Посохова.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up