Що робити, якщо не дають бачитися з дитиною після розлучення? Поради психолога і юриста

Що робити, якщо не дають бачитися з дитиною після розлучення? Поради психолога і юриста
  • Після розлучення колишнє подружжя часто не може дійти згоди щодо виховання дітей. 
  • Дізнаємось, якими способами можна визначити порядок участі у вихованні дитини, аби обоє батьків були присутні у її житті.
  • Про механізм встановлення графіку зустрічей з дитиною розповідає спеціалістка Служби в справах дітей нашого міста. Чи можуть звертатися у Службу баби і діди? Як їм встановити свій графік побачення з онуками?
  • Завдяки Вашим підпискам ми можемо готувати більше цікавих матеріалів. Дякуємо за підтримку незалежної журналістики!

Є два розповсюджених варіанти перепон у зустрічах з дитиною після розлучення. Перший, коли той з батьків, з ким залишаються діти, чинить перешкоди другому з батьків у зустрічах та спілкуванні з дітьми. Або ж, навпаки, другий з батьків навмисне порушує усну домовленість про порядок зустрічей з дитиною, чим порушує звичний режим життя колишньої сім’ї, і, звичайно, дитини.

Рівність прав та обов’язків батьків щодо дітей визначає ст.141 Сімейного кодексу України.

Так, мати, батько мають рівні права та обов'язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов'язків щодо дитини. 

Відео дня

З цього випливає, що і мати, і батько мають однакові права на проведення часу з дитиною після розлучення. Але коли, зазвичай, дитина залишається жити разом з матір’ю після розлучення, то у батька автоматично стає менше можливостей участі у вихованні свого чада. Коли стосунки колишнього подружжя набувають конфліктного характеру, то і побаченням з дитиною часто маніпулюють обидві сторони. Для того, щоб попередити та унеможливити такі ситуації, потрібно домовитися, бажано – письмово. 

Місцеві судові спори

У судовому реєстрі по Тернополю знаходимо різні ситуації і багато таких справ.

Мати перешкоджає батькові зустрічатися з дитиною

Позивач (батько) звернувся до суду з позовом до колишньої дружини (матері) про зміну порядку участі у вихованні та спілкуванні з дитиною. Тернопільський міськрайонний суд встановив, що між сторонами спору – колишнім подружжям періодично виникають конфлікти з приводу участі батька у вихованні та спілкуванні з дитиною. 

Це визнали самі сторони. Крім того, про це свідчить додаткова інформація Підволочиського відділу ГУНП Тернопільської області про дев’ять (!) звернень позивача про невиконання рішення суду щодо графіку побачень з дитиною за тримісячний період. Також батько звертався до Скалатської міської ради про призначення комісії щодо встановлення факту перешкоджання його зустрічам з дитиною.

Мати пояснила, що дитина негативно сприймає батька: спілкування дитини з батьком може негативно вплинути на її психічний стан. 

Що сказав психолог?

Дитину обстежив психолог-консультант Тернопільського комунального методичного центру науково освітніх інновацій та моніторингу. Він встановив, що негативних суджень дитини щодо поведінки батька по відношенню до самої дитини, немає; під час роботи з проєктною методикою «Дитинство» у дитини прослідковувалося велике бажання мати повноцінну сім’ю, у якій присутні і батько і мати. Спостерігалася висока емоційна залежність дитини від матері, й в ході бесіди дівчинка постійно поглядала на маму, боячись своїми відповідями образити її.

Що вирішив суд?

Суд частково задовольнив позовні вимоги батька. Зобов’язав матір не чинити перешкод щодо участі у вихованні та спілкуванні батька з донькою. Змінив порядок участі батька у вихованні та спілкуванні з дитиною відповідно до графіку побачень в такі дні:

- щосереди з 16.00 год. до 20.00 год. у дошкільному навчальному закладі або за місцем проживання, перебування доньки;

- І-III субота місяця з 09.00 год. до 20.00 год., за місцем проживання, перебування батька;

- ІІ-ІV неділя місяця з 09.00 год. до 20.00 год., за місцем проживання, перебування батька;

Суд також допустив можливість щоденного спілкування, до однієї години на день, батька з донькою особисто, засобами телефонного, поштового, електронного та іншого засобу зв'язку. Побачення дитини з батьком, за місцем його проживання, суд визначив без присутності матері дитини. Суд зазначив, що побачення дитини з батьком, за місцем його перебування, в разі якщо це місце є відмінним від місця його проживання, відбуваються без присутності матері дитини, з покладанням на нього обов’язку повідомлення матері дитини про місце перебування малолітньої доньки. 

Невістка перешкоджає колишній свекрусі спілкуватися з онуком

Позивачка звернулася до Тернопільського міськрайонного суду із позовом до колишньої невістки про усунення перешкод у здійсненні прав на спілкування з онуком. Позов мотивувала тим, що її син і невістка розлучилися, у шлюбі народився хлопчик. За словами позивачки у неї з онуком завжди були хороші стосунки, вони легко знаходили спільну мову, незважаючи на різницю у віці, проводили багато часу разом. З моменту його народження, онук і його батьки проживали разом із нею у селі Великий Ходачків.

Але, починаючи з липня 2012 року, ситуація змінилася, відповідачка почала уникати спілкування із нею, змінила місце проживання та забрала онука, відмовляла їй у спілкуванні з ним.

У зв’язку із вчиненням перешкод у спілкуванні з онуком позивачка у листопаді 2018 року звернулася до органу опіки і піклування, але її звернення останнім було роз’яснено право звернути до суду із відповідним позовом. Також вона зверталася із листом до відповідачки про узгодження графіку побачень з онуком, однак вказане прохання було залишено без уваги.

У суді відповідачка просила визначити такі способи її участі у вихованні онука: встановити графік побачень щотижня в неділю з 9-00 до 18-00 години, спільний відпочинок влітку – 7 (сім) днів безперервно у літній період, який дитина проводитиме із нею.

Що сказав орган опіки та піклування?

У своєму висновку орган опіки та піклування виконавчого комітету Тернопільської міської ради встановив, що позивачка виявляє бажання спілкуватися з онуком та брати участь у його вихованні. Мати дитини – відповідачка на засідання комісії не з’явилася проте подала заяву у якій пропонує встановити графік побачень бабусі з онуком щопонеділка з 17 год. 00 хв. до 18 год. 00 хв. при цьому враховуючи думку хлопчика. При спілкуванні з малолітнім орган опіки та піклування з’ясував, що останній не бажає бачитися із бабусею, оскільки бабуся ображала маму. Останній раз хлопчик бачив бабусю, коли відвідував дошкільний заклад, вона не телефонує йому та не вітає з днем народження. Попри все, орган опіки і піклування вважає за доцільне рекомендувати бабусі здійснювати свою участь у вихованні онука у будь який-день та годину за бажанням самої дитини, враховуючи режимні моменти дитини. Орган опіки та піклування порекомендував матері поважати права бабусі на виховання онука, не чинити перешкоди у спілкуванні бабусі з онуком.

Що вирішив суд?

Суд задовольнив позов частково.

Зобов’язав відповідачку – колишню невістку не чинити перешкод  позивачці у спілкуванні та побаченні з онуком.

Суд встановив такий графік участі бабусі у спілкуванні з онуком:

- кожної субота місяця з 17 години 00 хвилин до 18 години 00 хвилин за місцем проживання та згоди дитини.

Як визначити порядок зустрічей з дитиною після розлучення

Способами визначення порядку участі у вихованні дитини є такі:

Якщо перші два способи більш-менш зрозумілі, вони не потребують, як правило, третіх осіб чи органів у встановленні графіку зустрічей з дитиною, то як з другими двома?

Визначення порядку зустрічей з дитиною після розлучення органом опіки та піклування

Головний спеціаліст відділу з питань опіки та піклування Служби у справах дітей Тернопільської міської ради Світлана Позднєєва пояснила журналістці «20 хвилин» механізм встановлення порядку зустрічей з дитиною після розлучення у їхньому органі.

Так, якщо домовленості між подружжям не досягнуто або одна зі сторін порушує договір, порядок зустрічей з дитиною можна визначити через орган опіки та піклування. Для встановлення графіку зустрічей потрібно подати відповідну заяву тому з батьків, хто проживає окремо, із бажаним графіком побачень з дитиною, а також пакет документів:

Як пояснила нам Світлана Позднєєва, спочатку працівники Служби проводять бесіду, консультуюють батьків, з’ясовують причини конфлікту. На засіданні комісії вислуховують думку батьків, їх позицію, визначають звичний ритм життя дитини, її графік навчання і харчування. Потім – комісія готує рішення про встановлення порядку участі у вихованні дитини. Проєкт цього рішення оприлюднюють на сайті міської ради щонайменше за 10 днів до початку засідання виконавчого комітету. І, власне, на засіданні виконавчого комітету міської ради затверджують або відхиляють рішення із графіком зустрічей з дитиною. 

Рішення із графіком зустрічей з дитиною не є судовим рішенням. Тому недобросовісна сторона конфлікту може цим скористатися. 

Статистика звернень до органу опіки і піклування про встановлення порядку зустрічей з дитиною, за словами Світлани Позднєєвої, чималий.

Так, від початку року, з січня, у Тернополі лише 28 звернень про встановлення порядку зустрічей з дитиною, з них – 22 звернення вже вирішені.

Якщо один з батьків все ж порушує встановлений і затверджений графік, то вплинути на нього можна через суд. Рішення Служби можна оскаржити в суді. Також до суду звертаються, коли це рішення або не виконують, або ж бажають змінити спосіб участі у вихованні  дитини. 

Світлана Позднєєва також поінформувала, що баби і діди, які хочуть спілкуватися з онуками і брати участь у їх вихованні, можуть встановити спосіб своєї участі у вихованні онуків лише через суд. 

Визначення порядку зустрічей з дитиною після розлучення в суді

Встановити графік побачення з дитиною також можна через суд.

Якщо той із батьків, з ким проживає дитина, чинить перешкоди тому з батьків, хто проживає окремо, у спілкуванні з дитиною та у її вихованні, зокрема якщо він ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування, другий із батьків має право звернутися до суду з позовом про усунення цих перешкод. Про це зазначає ст.159 Сімейного кодексу України.

Суд визначає способи участі одного з батьків у вихованні дитини:

В окремих випадках, якщо це викликано інтересами дитини, суд може обумовити побачення з дитиною присутністю іншої особи.

При вирішенні спору про участь одного з батьків у вихованні дитини, суд обов’язково враховує різні чинники:

Адвокат Віталій Вітів наголошує, що при визначенні способів участі у вихованні та спілкуванні з дитиною потрібно зважати на найменші деталі та, відповідно, прописувати їх у бажаному графіку. Це потрібно для того, аби потім у сторін не виникали претензії одне до одного та наступні судові спори. 

Так, наприклад, потрібно чітко прописати у графіку хто буде супроводжувати дитину до місця проживання того з батьків, хто проживає окремо від дитини, і назад; режимні моменти дитини, особливо навчальні; харчування дитини; особисті речі, які потрібні дитині для зустрічей і їхнє подальше місцезнаходження тощо.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up