Якщо діти вписані у паспорт батьків чи документ продовжений: як виїхати за кордон

Якщо діти вписані у паспорт батьків чи документ продовжений: як виїхати за кордон
  • На початку війни українці масово продовжували термін дії дитячих закордонних паспортів, або вносили дані про малечу у свій документ для виїзду. Проблем при перетині кордону майже не виникало.
  • Однак, наразі за розповідями тернополян, з такими документами відмовляються пускати за кордон. Дійсні вони чи ні? Ми з’ясовували.

Часто у тернополянок виникає необхідність поїхати з дитиною за кордон – чи то на лікування, чи до родичів, чи просто відпочити, аби син або донька відволіклись від воєнних реалій. Відповідно до Правил перетинання державного кордону громадянами України, перетинання громадянами України державного кордону здійснюється за паспортом для виїзду за кордон. Документи повинні бути дійсними, наголошують в Управлінні ДМС у Тернопільській області.

Однак іноді матусі стикаються з проблемою – у дитини протермінований закордонний паспорт і немає змоги терміново зробити новий. З такою ситуацією ви можете стикнутись і перебуваючи на території іншої держави. У деяких випадках старий закордонний паспорт дитини можуть продовжити або обміняти. Такі правила діють виключно на період воєнного стану. «20 хвилин» дізнались деталі.

Чи можна вписати дитину у свій закордонний?

У постанові Кабміну від 28 лютого 2022 року №170 вказано, що на період дії воєнного стану та протягом року з дня його припинення або скасування громадяни можуть перетинати держкордон на підставі паспорта громадянина України для виїзду за кордон, строк дії якого продовжено, а діти – на підставі паспорта громадянина України для виїзду за кордон їх законних представників, до якого внесена інформація про дитину. Щодо останнього, деякі тернополянки користувались цією можливістю – вписували дитину у свій закордонний паспорт. У яких випадках так можна робити?

Відео дня

– Вписати дітей у закордонний паспорт можна виключно у зв’язку з необхідністю термінового виїзду за кордон – пов’язаного з нагальною потребою в лікуванні від’їжджаючого, від’їздом особи, яка супроводжує тяжкохворого, чи смертю родича, який проживав за кордоном, – розповідає начальник УДМС у Тернопільській області Ярослав Давибіда.

Також це можуть зробити, якщо в територіальних підрозділах Державної міграційної служби відсутня технічна можливість оформити паспорт громадянина України для виїзду за кордон засобами ЄДДР.

Документ дійсний на період воєнного стану та протягом року з дня його припинення або скасування. Тобто якщо у паспорт мами вписана дитина та вклеєна її фотокартка, додають у Міграційній службі області, то відповідно до постанови Кабміну №170 дитину повинні випустити за кордон. 

Як продовжити паспорт дитини

Якщо у дитини протермінований її закордонний паспорт, його можна продовжити (в окремих випадках – тобто, вам поставлять нову печатку в існуючий документ) або обміняти, кажуть в Управлінні ДМС у Тернопільській області. Відповідно до постанови Кабміну №170, під час воєнного стану подовжують термін закордонного паспорта лише:

В Україні для оформлення заяви на продовження терміну дії паспорта потрібно звернутися у територіальний орган/підрозділ ДМС України. Заяву має особисто подати особа, на ім'я якої оформлений паспорт, або законний представник дітей до 18 років, або з 16 до 18 років подається особисто. Заяву можна подавати лиш до закінчення терміну дії паспорта, та не раніше, ніж за 2 місяці до цього.

Як розповіли нам у Міграційній службі області, продовжені дитячі закордонні паспорти дійсні при перетині кордону! Тобто, якщо ви продовжили паспорт дитині у 2022 році, зараз спокійно можете перетинати кордон із цим документом. Продовжений закордонний паспорт дійсний до закінчення періоду воєнного стану та протягом року з дня його припинення або скасування.

Чи можливо виїхати за кордон за закордонним паспортом, що недійсний, але його термін дії продовжили ще на 5 років (в ДМС чи посольстві/консульстві України за кордоном)? На офіційному сайті Державної прикордонної служби йдеться про те, що недійсний паспорт громадянина України для виїзду за кордон не дає права громадянам України виїжджати за кордон. Однак на період дії воєнного стану та протягом року з дня його припинення або скасування пропуск може здійснюватись на підставі паспорта громадянина України для виїзду за кордон, строк дії якого продовжено!

А за яких причин закордонний паспорт дитини можуть відмовити продовжувати, поцікавились ми.

– Відмовити у продовженні закордонного паспорта дитини вам можуть у випадку відсутності документів, які підтверджують нагальну потребу в лікуванні від’їжджаючого, від’їздом особи, яка супроводжує тяжкохворого, чи смертю родича, який проживав за кордоном, – пояснює начальник УДМС у Тернопільській області Ярослав Давибіда.

Паспорт можна також обміняти

Ми запитали у  Міграційній службі, що робити, якщо тернополяни повертаються до України, а паспорт у дитини протермінований. Нам відповіли, що такий паспорт підлягає обміну.

– Територіальні підрозділи УДМС у Тернопільській області надають адмінпослуги щодо оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Тому якщо у дитини закінчився строк дії паспорта, його можна обміняти як в терміновому, так і в регламентному порядку, – додав начальник УДМС у Тернопільській області Ярослав Давибіда.

Від початку 2023 року в Управлінні Державної міграційної служби у Тернопільській області внесли інформацію до закордонних паспортів щодо чотирьох дітей і продовжили строк трьох закордонних документів дітей. Внесення інформації чи продовження строку дії паспорта – безкоштовні!

Натомість за оформлення нового паспорта громадянина України для виїзду за кордон (у тому числі й дитячого) доведеться платити. Ціни, за інформацією Міграційної служби України, однакові по всіх областях і є наступними:

Як оформити закордонний паспорт дитині

Кожен громадянин України має право на отримання паспорта для виїзду за кордон. Такий документ може бути оформлений з народження, вказують у «Паспортному Сервісі». Дитячий закордонний паспорт (до 16 років) оформляється при подачі заяви-згоди одним із батьків або законним представником. Неповнолітні, які досягли 14-річного віку, можуть звернутись по такий документ при одночасному оформленні паспорта громадянина України у вигляді ІD-картки і паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Натомість із 16 років дитині роблять вже «дорослий» закордонний паспорт, і у згоді чи присутності батьків більше немає потреби.

Для оформлення закордонного паспорта дитині до 16 років один із батьків повинен мати паспорт громадянина України. З документів необхідні свідоцтво про народження дитини (оригінал), при наявності паспорт громадянина України для виїзду за кордон та ідентифікаційний номер.

Якщо ви робите документ дитині до 12 років, її присутність не обов’язкова, достатньо лише принести фото 10х15 сантиметрів. З 12 років присутність дитини обов’язкова! При оформленні документа у віці 14 років треба принести паспорт громадянина України у формі ID-картки або е-паспорт. У 16 років – паспорт громадянина України й індивідуальний податковий номер фізичної особи-платника податків.

Щоб оформити закордонний паспорт дитині, треба звернутись у підрозділи Державної міграційної служби, Центри надання адміністративних послуг або в центри обслуговування ДП «Документ».

 

Читайте також:

Як тернополянкам отримати для дітей закордонний паспорт в іншій країні: роз'яснення фахівців

Тепер при оформленні ID-карти і закордонного паспорта можна оформити і закордонний паспорт для дитини

Чи є закордонний паспорт біометричним без відбитків і що робити, якщо відсканувати не вдається?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up