Фото дня: Тернопільська набережна і парк Шевченка на світлинах 70-річної давності

Фото дня: Тернопільська набережна і парк Шевченка на світлинах 70-річної давності
  • Фотографії кінця 40-х-початку 50-х років минулого століття показав у соцмережі “Фейсбук” Володимир Яблонський.
  • На світлинах, які чоловік назвав “Тернопільське підзамче” видно, як виглядала у той час Набережна, Тернопільський замок, парк Шевченка, який тільки почали закладати. Також на задньому фоні видніються зруйновані після Другої світової війни будинки і Катедра.

“Світлини кінець 1940-х поч.1950 років. Парк ім. Т. Г. Шевченка почали будувати в 1951 році. Мені моя бабця розповідала, що парк будували вручну, - проводили суботники, працювали школярі, дорослі. Казала, що у парку було нарито багато окопів і було дуже багато сміття. Так трохи запам'ятав з її розповіді...”, - написав Володимир Яблонський. 

"Доповню, що сміття, в основному будівельне, звозилось з міських руїн. Очищаючи майданчики для новобудов, одночасно засипали болота, - додає у коментарях Олександр Столяров. 

Відео дня

Як ми вже писали, фотографії радянського Тернополя – міста своєї молодості, Володимир Яблонський колекціонує вже 10 років.  Він каже, що дуже любить приїжджати до Тернополя, де в нього є рідні та друзі. До речі, він корінний тернополянин, його прадіди колись мали в Тернополі крамницю з листівками. На фото, які зібрав пан Яблонський, ще незабудовані мікрорайони Тернополя, парки, Набережна, Став, «Циганка», пам’ятники та скульптури, яких нині вже немає.

Довідка

Під час Другої світової війни Тернопільський став був повністю знищений. А саме в 1950-их роках відбувається масштабна відбудова Тернополя. Став почали відновлювати у 1956 році. Тоді збудували нову дамбу, а рівень води став вищим, ніж було раніше. Нове водосховище зайняло значно більшу площу — понад 300 гектарів, і назвали його Комсомольським озером.

У той же час проходять так звані суботники з благоустрою територій довкола озера. Між водоймою та центром міста заклали парк імені Шевченка, який протягнувся вздовж східного берега водойми. Відреставрували і Старий Замок, у якому згодом розмістився Палац спорту. Впритул до нього прибудували красивий будиночок ресторану «Хвиля». Над рестораном була тераса, з якої відкривалась чудова панорама озера. На південно-східному березі був створений міський пляж. Уся набережна вздовж парку була оформлена в неокласичному стилі, який у ті часи був досить поширеним. Були споруджені альтанка та інші декоративні об'єкти. В цей же період був споруджений славнозвісний острів Кохання. Щоправда, це тепер його так називають. Тоді він був названий на честь тодішнього міського голови Сидоренка.

За інф. Вікіпедії.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Alla Matveeva

    Гарне місто (auction.violity.com/search/view?auction_id=501&query=тернопіль&show_type=1), дуже затишне і привітне
  • Тамара Воронцова

    набережна
  • Тамара Воронцова

    Пам'ятник Богдану Хмельницькому в сквері перед театром

    Тамара Воронцова reply Тамара Воронцова

    1957-58..

    Svitlana Vedmedik reply Тамара Воронцова

    Тамара Воронцова який це рік?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 Безкоштовні курси водіння пропонують для мобілізованих та демобілізованих військовослужбовців 21:06 Засліпили фари: жінка, яку збили на трасі поблизу Борщева, померла до приїзду швидкої 20:00 Його бригаду найбільше «люблять» окупанти: історія молодого командира гармати 19:00 Ремонт на вулиці Сахарова: тролейбус №9 та автобуси №12 та №21 курсуватимуть за новими маршрутами Від читача 17:45 Реадаптація ветеранів на робочому місці 18:00 Лікарку з ВЛК звинувачують в підробці медичного висновку для військовозобов'язаного 17:03 У Великій Березовиці загорілася вантажівка з бочкою (ОНОВЛЕНО) 16:03 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 15:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 1 травня 15:05 Розклад богослужінь та графік освячення пасок у церквах Тернополя 14:45 У Тернополі чоловік випав з вікна багатоповерхівки 14:00 На вулиці Сахарова понижують висоту бордюрів на переходах 13:30 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 13:00 У Тернополі двом вулицям мікрорайону «Південний» присвоїли нові назви 12:23 У потічку на Підволочищині знайшли тіло 81-річної жінки 12:00 Вибір матраців-топперів у місті Тернопіль (на правах реклами) 11:40 В аварії на Тернопільщині травмувався 50-річний водій мотоцикла 11:30 Дякую діткам, які надіслали нашим захисникам частинку великоднього тепла з рідного Тернополя - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 11:00 У Тернополі чоловік заховався у туалеті піцерії й вночі вкрав гроші з каси play_circle_filled 10:22 Що зміниться в Україні з 1 травня: мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up