Перші 15 хвилин у Тернополі: що можна побачити, якщо вперше завітали у Файне (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Перші 15 хвилин у Тернополі: що можна побачити, якщо вперше завітали у Файне (ФОТОРЕПОРТАЖ)
  • Побачити усе чи поспіхом не помітити нічого? Чи вистачило б вам 15 хвилин, аби роздивитись нове місто?
  • Ми покажемо те, що може побачити у Тернополі турист, який лише знайомиться з Файним. 

Зазвичай у місто туристи приїжджають потягами. Тож перша наша зупинка - Залізничний вокзал. 

На вокзалі небагатолюдно. Із сумками на потяг чекали лише кілька молодиків. Із перону в місто можна вийти як через приміщення вокзалу, так і не заходячи в нього.

Відео дня

У приміщенні - кілька залів очікування. Тут вже більше людей, ніж біля перону. Через карантин вхід на другий поверх обмежили.

Тернопільський вокзал має цікаву історію.

Перший вокзал був побудований у 1870-му році. І мав він тоді лише одну колію. Восени 1903 почали будівництво нового приміщення вокзалу.  Новий — запрацював за три роки.

Зруйнований під час Першої світової війни. Згодом відбудований.У вересні 1920 в салоні Залізничного вокзалу розміщувався штаб Головного отамана Армії УНР.1944 — знову зруйновано. Відновили вокзал у 1952 році в зміненому вигляді. Сучасного вигляду набув у 2000-му році. А вже у 2020-му в Тернополі провели благоустрій на Привокзальному майдані.

На відреставрованій площі чекають таксі. Водії, які також змерзли, шукаючи потенційних клієнтів, підходять чи не до кожного, хто виходить з вокзалу. 

Раніше цей майдан мав не такий привабливий вигляд. Але під час реставрації, МАФи, яких тут було в кілька разів більше, - знесли. Тут можна знайти усе необхідне: вулична їжа, гаряча кава, обмін валют.

"І їхати нікуди не треба..."

Поряд з вокзалом зупинки громадського транспорту. Звідси можна доїхати у будь-яку частину міста. Щоправда, аби побачити Тернопіль у всій красі, і їхати нікуди не треба.

Вже за кілька метрів туристів зустрічає відреставрована вулиця Чорновола. Тут тобі і красиві будинки, і лавочки, щоб відпочити і дерева, які влітку прикрашають вулицю. 

Ремонт на вулиці Чорновола зробили у 2019-2020-му роках, і тепер вона стала улюбленим місцем туристів, та й самих тернополян. Єдине, що "ріже око", — безліч рекламних вивісок, які зовсім не вписуються у атмосферу. А ще — старі балкони, які теж вже пора відреставрувати. 

Вулицею Чорновола прямуємо на Театральний майдан. 

Чимало туристів охоче фотографуються біля будівлі Драматичного театру До слова, її спорудили у 1957-му році. І тут досі тривають вистави Тернопільського академічного обласного драмтеатру ім. Т.Г. Шевченка. 

А ще на майдані біля Театру вже почали встановлювати головну ялинку міста, і зараз її починають прикрашати до свят.

Недалеко від театру ще одна "родзинка" — "Тристоронній годинник".

Звідти рукою подати до пам'ятника Соломії Крушельницькій та улюбленої напівскульптури містян "Випадкова зустріч", це дама, яка сидить на одній із лавочок поряд з майданом. Сидить на самоті, бо її "колєжанку".... поцупили невідомі.

Валова, Катедра та Замок"

Через брак часу пам'ятники минаємо і вулицею Сагайдачного йдемо на найдавнішу вулицю Тернополя - Валову. Це теж одне із улюблених місць туристів, адже тут чимало кав'ярень, вулицю "облюбували" місцеві художники, які продають свої картини, а в погожі дні тут навіть чути вуличних музикантів.

Цікавою є архітектура вулиці: особливий кожен будинок, бруківка... Все це переносить у атмосферу старого міста.

Але часу на каву на Валовій теж немає. Йдемо до Катедрального собору. Це українська греко-католицька церква Собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці. Збудований у 1749-1779 роках. Зараз, особливо у святкові дні, тут лунають церковний спів та дзвони.

Поряд — головний корпус Тернопільського медичного університету та пам'ятник Данилу Галицькому. 

Маємо ще кілька хвилин.

Від пам'ятника прямо ідемо до Готелю "Тернопіль". Його збудували на місці Нового Замку. А обабіч - найстаріша будівля Тернополя — Тернопільський замок.

Щоправда, більшість тих, хто вперше його бачить, одразу й не назвуть його замком. 

І на завершення те місце, заради якого чимало людей приїжджають до Файного, — Тернопільський став. 

Він прекрасний у будь-яку погоду і в будь-яку пору року. Біля фонтану "Сльози Гронського" відкривається неймовірний вигляд на Набережну, на весь мікрорайон "Дружба". Видно і Надставну церкву,  напис "I Iove TernoріІ" та околиці міста.

15 хвилин добігають кінця. Але у Тернополі є що подивитись...

 

А які маршрути на 15 хвилин для тих, хто ніколи не бачив Тернопіль, порекомендували б ви? Пишіть відповідь у коментарях. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Андрій Гурневич

    Традиційна екскурсія для немісцевих - центральна частина міста (пішки) і круг навколо озера (на мотоциклі). У всіх приїжджих - купа вражень. Особливо тішать відгуками гості з правобережжя - завжди одне і теж кажуть: "та у Вас тут, як в Європі!".  Спогладаючи цю "Європу" щодня, можливо, ми й не помічаємо краси. Тому туристам видніше. Може не все й так погано?!...
  • Саша Крест

    Моє файне місто Тернопіль... дуже скучив за тобою... вже півроку з сім'єю і онуками у Штатах, у Майамі маю квартиру... але за Тернополем завжди сумую... коли повернуся навесні обов'зково пройдусю цими вуличками, зайду скоштувати кавусю у Jan Amor i обов'язково пообідаю у Ковчезі і Старому млині... до скорої зустрічі, мій Терніпіль...

    Читач62 reply Саша Крест

    Добре з Маямі сумувати за Тернополем, а коли живеш в ньому з зарплатою 3000 грн, то сумно аж за край...
  • Теодор Мармонтов

    З жд проходимо на міст, переходимо... Далі не важливо вже...
  • Наталя Гурська

    Не князь, а король Данило Галицький.

keyboard_arrow_up