Ретро Тернопіль: культові місця. А ви їх пам'ятаєте?

Ретро Тернопіль: культові місця. А ви їх пам'ятаєте?

Щодня прогулюючись вуличками рідного міста ми не завжди помічаємо як воно змінюється.  А давайте, хоч на хвилинку зазирнемо у минуле та пригадаємо яким Тернопіль був колись, у далекі 70-80-ті роки,  а дехто, можливо, й вперше побачить його таким незвіданим.

Тернопіль в пам'яті багатьох залишився саме таким, як на цих світлинах.

Культові місця "забутого" Тернополя.

1. Популярне дитяче кафе "Сніжинка" розташоване на вул. Сагайдачного, зараз там знаходиться  піцерія "Челентано". У ті часи це було культове місце,  кажуть, у ньому продавали дуже смачне морозиво, діти його обожнювали. А ви його пам'ятаєте?

Відео дня

2. Ресторан на воді "Поплавок" ( на місці "ближнього пляжу").

У 50-х роках однією із перших споруд на Тернопільському ставі був маленький ресторанчик-кафе "Поплавок", що розташовувався на береговій лінії біля самої води, а над водою від нього була велика дубова тераса. Сьогодні мало хто знає про це, нагадати про це місце  можуть лише залишки споруди з правого боку пляжу.

3. Літаки у парку "Топільче" - бомбардувальника, винищувача, а також гелікоптера пам’ятають тернопляни середнього віку. Одначе мало хто знає історію появи цих літаків.

Тернопільська авіація стояла неподалік Серету в гідропарку - зліва від центральної алеї, якщо йти від Надставної церкви на “Дружбу”. Загалом у парку було два літаки і вертоліт. МІГ-15 та ТУ -16. 
Та на початку 90-х літаки були уже в такому поганому стані, що їх просто вирішили здати на металобрухт.

4. Козацький острів у парку "Топільче". Він і зараз є, але виглядає вже зовсім по-іншому.

5. Обеліск на честь Перемоги радянського народу над німецько-фашистськими загарбниками (був розташований біля Надставної церкви). Зараз від нього й сліду немає.

6. Легендарний магазин "Бурячок". Молодь уже не пам'ятає його, магазина давно немає, але люди продовжують називати те місце "біля бурячка". Давай зустрінемося "біля буряка" - не раз можна почути з вуст тернополян. 

7. Старше покоління також пам'ятає танк. Військова техніка стояла на кільці, що на майдані Перемоги на Дружбі,  біля колишнього ТАНГУ (зараз ТНЕУ). І до сьогодні від місцевих можна почути вислів "на зупинці біля танку".

8. А ось так виглядав теперішній Палац культури "Березіль". Відкритий 6 листопада 1977 року під назвою «Октябрь», з цієї нагоди в ПК показали концертну програму. У лютому 1978 відбувся перший великий концерт митців Тернопільської області на власній новій сцені. В січні 1990 «Октябрь» перейменований на ПК «Березіль» ім. Леся Курбаса.

9. А щоб ще ближче познайомитися з ретро Тернополем радимо переглянути відео 80-х років опубліковане Юрієм Рудницьким.

 

А ви пам'ятаєте ці легендарні місця? Можливо у кожного з вас є своя історія та спогода з тим чи іншим місцем.

Якщо у своїх архівах ви знайшли цікаві світлини радянського Тернополя, додавайте їх в коментарі та напишіть декілька слів про це місце.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Юрій Дігай

    А на Валовій постійні зміни/Океан,Болеро,Челентано .../ https://youtu.be/f_79_MBe9pE

  • Читач25

    А гелікоптер і міг спочатку стояли в центрі в скверику біля районної лікарні.
  • Оксана Грицюк

    На площі біля театру у1975-76 роках продавали миттєві лотереї- досі пам'ятаю запах маленької пляшечки парфумів"Ландыш"

    Ірина Зеньо reply Оксана Грицюк

    А лоток з морозивом біля теперішнього Простору?!! Кафе Сніжинка? Ну, а біляші біля Політехнічного?
  • гср

    гарна стаття, як для старших, так і для молодших корисна, надіємося на її продовження

keyboard_arrow_up