Партнер рубрики Події

У Тернополі тепер є мініатюрні площа Ринок та Велика синагога

У Тернополі тепер є мініатюрні площа Ринок та  Велика синагога
  • Бронзові макети втрачених після війни Великої синагоги та ринкової площі, у центрі Тернополя, відкрили в неділю, 17 листопада.
  • Розмістили мініатури біля морфологічного корпусу медуніверситету на Руській, де колись була площа Ринок.

На урочисте відкриття прийшли ініціатори проекту, історики та краєзнавці. Також для освячення запросили священиків. вони освятили мініатюру площі Ринок, а також провели панахиду на вшанування пам`яті євреїв, яких розстріляли фашисти на місці встановлення у 1941 році.

Велику синагогу збудували в 1622-1628 роках в стилях готики та ренесансу. В 1944 році будівля постраждала під час боїв за місто. Руїну розібрали, на її місці звели котельню. Зараз в приміщенні – художня майстерня.

- Цей пам`ятник буде не лише пам`ятником єврейській громаді нашого міста, але й спогадом про наше давнє місто, - сказав архіектор Володимр Кріса. - Із встановленням цього монумента розширюється зона туристичного міста. Сюди будуть приходити туристи, а цей монумент буде показувати той цікавий Тернопіль, яким він є насправді. 

Відео дня

Мініатюру розробили у рамках проєкту "Тернопіль у бронзі", які започаткували кілька років тому громадські активісти Тернополя разом із митцями та місцевими підприємцями. Він покликаний повернути жителям міста найвідоміші архітектурні споруди минулого та зберегти історію про втрачену архітектурну спадщину міста. 

- Через проєкт "Тернопіль у бронзі" ми повертаємо історію нашого міста. Історію, яка ще зараз не досліджена. Історію, яку ми повинні відкрити для себе, - зазначив під час відкриття заступник Тернопільського міського голови Леонід Бицюра. - Я дякую ініціаторам проекту за їх неспокій та важливу роботу для історії нашого міста. Хочу від ісені усіх тернополян вам подякувати, бо це любов до міста в дії.

Бронзовий макет синагоги – це вже третя скульптура втраченого Тернополя. У місті уже є макети парафіяльного костелу, на місці якого тепер ЦУМ, та першої гімназії, що була на сучасній вулиці Сагайдачного.

Бронзова копія першої Тернопільської гімназії з пам’ятним знаком її випускникам, який відкрито нещодавно.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Дім книги Dk

    А біля Катедри забули порахувати?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up