У Тернополі тепер є мініатюрні площа Ринок та Велика синагога

У Тернополі тепер є мініатюрні площа Ринок та  Велика синагога
  • Бронзові макети втрачених після війни Великої синагоги та ринкової площі, у центрі Тернополя, відкрили в неділю, 17 листопада.
  • Розмістили мініатури біля морфологічного корпусу медуніверситету на Руській, де колись була площа Ринок.

На урочисте відкриття прийшли ініціатори проекту, історики та краєзнавці. Також для освячення запросили священиків. вони освятили мініатюру площі Ринок, а також провели панахиду на вшанування пам`яті євреїв, яких розстріляли фашисти на місці встановлення у 1941 році.

Велику синагогу збудували в 1622-1628 роках в стилях готики та ренесансу. В 1944 році будівля постраждала під час боїв за місто. Руїну розібрали, на її місці звели котельню. Зараз в приміщенні – художня майстерня.

- Цей пам`ятник буде не лише пам`ятником єврейській громаді нашого міста, але й спогадом про наше давнє місто, - сказав архіектор Володимр Кріса. - Із встановленням цього монумента розширюється зона туристичного міста. Сюди будуть приходити туристи, а цей монумент буде показувати той цікавий Тернопіль, яким він є насправді. 

Відео дня

Мініатюру розробили у рамках проєкту "Тернопіль у бронзі", які започаткували кілька років тому громадські активісти Тернополя разом із митцями та місцевими підприємцями. Він покликаний повернути жителям міста найвідоміші архітектурні споруди минулого та зберегти історію про втрачену архітектурну спадщину міста. 

- Через проєкт "Тернопіль у бронзі" ми повертаємо історію нашого міста. Історію, яка ще зараз не досліджена. Історію, яку ми повинні відкрити для себе, - зазначив під час відкриття заступник Тернопільського міського голови Леонід Бицюра. - Я дякую ініціаторам проекту за їх неспокій та важливу роботу для історії нашого міста. Хочу від ісені усіх тернополян вам подякувати, бо це любов до міста в дії.

Бронзовий макет синагоги – це вже третя скульптура втраченого Тернополя. У місті уже є макети парафіяльного костелу, на місці якого тепер ЦУМ, та першої гімназії, що була на сучасній вулиці Сагайдачного.

Бронзова копія першої Тернопільської гімназії з пам’ятним знаком її випускникам, який відкрито нещодавно.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Дім книги Dk

    А біля Катедри забули порахувати?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:40 Обдарованим учням мистецьких шкіл Тернополя щомісяця платитимуть стипендії 15:00 У лікарні помер військовий з Підгаєччини Роман Юрківський 14:26 Поліція викрила корупційну схему у сервісному центрі МВС на Тернопільщині 13:40 8-річна дитина постраждала в аварії на Тернопільщині Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 13:00 На Тернопільщині прощаються із захисником Михайлом Хоминим 12:15 На корупції затримали військовослужбовця Тернопільського військкомату 12:00 Погіршення погоди на Тернопільщині може призвести до збільшення кількості аварій — поліція 11:32 Померла 6-місячна дівчинка, яка у лютому постраждала в аварії на Підволочиському шосе 10:50 Від отруєння чадним газом постраждала 72-річна тернополянка 10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповнити файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up