З одного ракурсу: як змінився новорічний Театральний майдан за 60 років (ФОТО)

З одного ракурсу: як змінився новорічний Театральний майдан за 60 років (ФОТО)

Тернопіль змінюється кожного року. Щось з’являється, щось зникає. Ми розпочинаємо цикл публікацій на тему "З одного ракурсу", де показуватимемо, як за десятиліття змінилось наше місто. Перша публікація – новорічного Театрального майдану та головної ялинки міста.  

Фотографії Театрального майдану 60-80-х років минулого століття опублікував на своїй сторінці у Фейсбук тернополянин Віктор Мадрі. Журналісти "20 хвилин" відтворили ці фото з тих самих ракурсів.

Театральний майдан та бульвар Тараса Шевченка мав цікаву історію та змінював свій вигляд. До війни там було встановлено два пам'ятника Міцкевичу.

Бульвар був значно вужчим, ніж тепер. Його західний бік, як і сам майдан, розширили вже після війни. З 1957 року, після зведення будинку театру, назва «Театральний» стала офіційною.

Відео дня

Новорічну ялинку на майдані вперше запалили у 1960 році і до наших днів продовжують цю традицію. Не було ялинки лише у 2014 році, коли у зв'язку з подіями на Євромайдані ялинку перенесли на майдан Волі. 

Головна новорічна ялинка була живою. Однак уже понад десять років Театральний майдан на новорічні свята прикрашає штучне дерево. Тернопіль, до слова, став одним з перших міст в Україні, де почали встановлювати штучну ялинку, щоб не нищити живі дерева.

Як розповів начальник управління ЖКГ Олег Соколовський, раніше доводилось шукати гарне живе дерево, і разом з тим вирізати чимало інших, щоб підібратись до потрібної ялинки. Тепер штучні ялинки та збереження довкілля – тренд.

За роки змінився і сам майдан. Замість асфальту — бруківка. Взимку, окрім ялинки та ілюмінації, облаштовують зимове містечко з атракціонами.

На старій фотографії помітно, що зі входу у Драмтеатр можна було побачити будівлю ЦУМу. За роки на бульварі Шевченка висадили дерева.

Навколо ялинки раніше також встановлювали різні прикраси та фігури. Коли Тернопіль був радянський – ялинку «охороняли» Дід Мороз та Снігуронька. Тепер навколо неї виставляють Фігури ангелів, та новорічних оленів.

Раніше огорожу ялинки прикрашав жираф. Тепер – фігура верблюда.

А яка ялинка вам подобається більше? Пишіть у коментарях.

Якщо ви маєте старі фотографії міста – надсилайте їх нам і ми відтворимо їх!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up