199 тисяч за ялинку, а ще на що? Скільки Тернопіль витратить на новорічні святкування (ІНФОГРАФІКА)

199 тисяч за ялинку, а ще на що?  Скільки Тернопіль витратить на новорічні святкування (ІНФОГРАФІКА)
  • Ялинка, святкові заходи, новорічні подарунки, декорації і гірлянди через всю площу. 
  • Скільки міська влада виділила на зимові святкування у Тернополі, а скільки — інвестор?
  • На що витрачали гроші? Що найбільше потягнуло, а що обійшлося справді дешево, аналізували журналісти «20 хвилин».

 

У порівнянні з минулим роком, витрати на новорічні святкування в містах обласних центрах суттєво зросли. У тому числі, і в Тернополі. 

Цьогоріч, як бачимо, головну святкову локацію обласного центру — Театральний майдан ще більш урізноманітнили. Чи за кошти

міської ради? 

Відео дня

На що пішли гроші інвесторів?

Так, напередодні свята Миколая Чудотворця на центральній площі Тернополя запрацювала Казкова резиденція – Хатинка Миколая, де маленьких відвідувачів у період новорічно-різдвяних свят розважатимуть майстер-класами та вікторинами. Також усі охочі зможуть зробити фото на згадку із Миколаєм. Хто фінансував нові святкові локації у Тернополі?

Як повідомив «20 хвилин» організатор різдвяно-новорічної ярмарки, керівник ГО «Тернопіль фуд фест» Руслан Купріюк, Хатинка Миколая, гірка для сноутюбів, усі торговельні будиночки, ковзанка – усе спорудили за кошти приватного інвестора. 

– Будиночок Миколая обійшовся інвестору у 180 тисяч гривень.  А гірка для сноу тюбінгу в рази дорожча. На неї пішло 20 кубів (1х1х1 метр) дерева, куб дерева зараз вартує 8000 грн, разом – це 160 тис. грн. А ще потрібно врахувати ціну за її монтаж і демонтаж, резину для тормозіння тюбів, резину для спуску, відбійник для зупинки тюбів та інші витрати на оформлення та оздоблення. Разом гірка обійшлася інвестору орієнтовно в 1 мільйон 311 тис, – розповідає пан Купріюк.

Окрім того, на Театральному майдані для тернополян та гостей міста відкрилися й інші традиційні зимові розваги – ковзанка та гірка для сноутюбів.

Вартість ковзанки, за словами організатора різдвяно-новорічної ярмарки, ще не рахували. 

– Її вартість складає 3 млн грн., а машини для чистки льоду – 400 тисяч грн. Для створення подушки з піску пішло 170 кубів піску, а це – 60 тис грн. Кабель для підключення до електромережі вартує 80 тис грн, сюди слід врахувати і недешеву ціну за саме підключення. Кожен будиночок навколо ковзанки  коштує ще по 100 тис. грн, а їх всього три. Та ще купа додаткових витрат на ковзанку, – підсумовує Руслан Купріюк.

Додамо, для створення святкової атмосфери на Театральному майдані Тернополя встановлено також центральну новорічну ялинку, Різдвяну шопку, тематичні фотозони, дитячі атракціони та дерев’яні будиночки, де можна скуштувати різноманітні страви, придбати солодощі та новорічні сувеніри.

Крім того, подарунки теж входять до видатків із бюджету зимових святкувань.

З нагоди Дня Святого Миколая у Тернопільській громаді близько 6000 дітей з соціально незахищених категорій отримали солодкі подарунки та вітальні листівки від міського голови.

Зокрема, серед тих, хто отримав святкові пакунки, це:

 Про це повідомляє міська рада на своєму сайті. 

Скільки витратила міська рада?

У перерахунку на одного мешканця найнижчі витрати у Львові та Тернополі (менше 1 грн). Найвищі — у Рівному, Вінниці, Одесі та Запоріжжі (понад 11 грн).  Про це передає Рух ЧЕСНО. 

За даними Руху, найнижчі витрати серед 17-ти міст на святкування саме у Тернополі — 199 тис. грн на монтаж новорічної ялинки. Виходить, що цьогоріч Тернопільська міська рада потратилась лише на головну новорічну красуню. А все решту — залишилось з минулих років? 

Варто зазначити, що витрати міст на новорічні свята значною мірою залежать від придбання ялинок, гірлянд, декорацій в минулих роках. 

До прикладу, у сусідньому Львові на зимові святкування з бюджету виділили 242 тис. грн. Основні статті витрат на новорічні та різдвяні свята у 2021-2022 роках: монтаж ялинки, святкові ілюмінації, охорона ялинки. 

У столиці на святкування новорічних свят з міського бюджету виділили аж 5,25 млн грн. Кошти передбачили на реалізацію трьох новорічних проєктів — «Як ішов Миколай» на території парку імені Т. Шевченка, «Різдво на Подолі», «Новий рік-2022» на Софіївській площі та Маріїнському парку.

Видатки, пов'язані з придбанням головної новорічної ялинки, іграшок, гірлянд, оплачує організатор проєкту «Новий рік-2022» власним коштом та завдяки спонсорським внескам. 

 

А що вам найбільше сподобалося серед новорічно-різдвяних локацій і розваг у Тернополі? Пишіть у коментарях.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Галина Пасічник

    Ялинка та сама, а гроші вкрали.
  • АНАТОЛІЙ

    100 на ялинку та 100 собі на празники.
  • Олег Климчук

    А  НА СУХАРІ ДЛЯ ПОСАДОВИХ ОСІБ ЩОДО ЯКИХ ПРОВОДЯТЬСЯ ЧИСЕЛЬНІ КРИМІНАЛЬНІ ПРОВАДЖЕННЯ СКІЛЬКИ ВИДІЛИЛИ?
  • Олег Климчук

    А НА ДЕРИБАН ЗЕМЛІ ЩЕ З 2015 Р СКІЛЬКИ ВИДІЛИЛИ?

keyboard_arrow_up