Автомобілі за мільйон. Для чого старостам у Байковецьку громаду придбали чотири кросовери?

Автомобілі за мільйон. Для чого старостам у Байковецьку громаду придбали чотири кросовери?
  • Керівництво Байковецької громади на початку квітня закупило чотири кросовери, вартістю понад мільйон гривень.
  • Це викликало хвилю обурень мешканців ОТГ, вони вважають, що коштами можна було розпорядитися доцільніше. Хто буде користуватися автомобілями?

Про закупівлю чотирьох кросоверів повідомили на сайті Байковецької ОТГ, а також на сторінці громади у Facebook 2 квітня.

Пост відразу викликав обурення людей.

Відео дня

Нижче наводимо коментарі:

 Степан
— Цей металолом на пару років і розлетиться. А потім знов тендер і по новому кругу...

Ірина

—  П'ять років минуло, а вчителям, які їздять вчити діток по громаді, безкоштовного проїзду не зробили на автобус громади, а старостам такі привілеї?

Артур

— Можливо, не той час, щоб купляти такі авто? Можливо, можна було вибрати щось дешевше? Можливо, краще зробити нормальні дороги для громади, а не для старост?

А ви їхали б велосипедом?

У керівництві ж ОТГ наполягають, що кошти витратили доцільно, адже сільським старостам потрібно виїжджати на події, що потребують негайного реагування, наприклад, вирішити земельні питання чи проблеми насильства в сім’ї.

— Машини недорогі, і вони дійсно потрібні. У нашу ОТГ входить 15 сіл, це 200 кілометрів доріг. Чвари людей за землю, соціальні проблеми, нагальні питання – все це потребує швидких виїздів, — каже начальник відділу промоції і туризму Байковецької ОТГ Михайло Лисевич. — А ви їхали б велосипедом в інше село, коли потрібно вирішити питання вже?

Також пан Лисевич запевняє що автомобілями користуватимуться не тільки сільські старости, але й інші відділи територіальної громади.

— Жоден відділ Байковецької ОТГ не має службового авто. І це на 15 сіл. Крім того, автівками користуватимуться за потреби і лікарі, хоча в громаді є три службові авто на три амбулаторії громади, — продовжує він. 

Витратили понад мільйон гривень

Найменувань та року випуску автомобілів, як і суми, на яку їх закупили, на сайті громади немає.

У ПАТ «Тернопільавто» запропонували нижчу ціну закупівлі – 1 186 129, 28 грн за чотири автомобілі. Дана компанія і виграла тендер. До слова, виплату громада мала здійснити впродовж тижня та в повній сумі.data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAPABAP///wAAACH5BAEKAAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAOw==

Як пояснив журналісту провідний спеціаліст відділу бухгалтерського обліку та звітності Байковецької громади Юрій Білоус, автомобілі вже надійшли у власність громади, а кошти перерахували у повній сумі.

— Кошти на придбання автомобілів виділили з бюджету громади, це рішення підтримали на засіданні сесії Байковецької сільської ради, — зауважив пан Білоус.

Довідка

Придбані автомобілі є кросоверами CHERY Tiggo 2.

Вартість одного автомобіля, за даними сайту UkrAVTO, стартує від 273 460 гривень.

На сайті компанії CHERY вартість автомобіля 2021 року випуску розпочинається від 288 972 гривень.

За даними сайту openbudget, в 2020 році бюджет Байковецької ОТГ становив понад 131 мільйон гривень.

За перші два місяці 2021 року бюджет наповнили на 20,42 мільйона гривень, що становить лише 12,9 відсотка від прогнозованого річного наповнення бюджету (157,7 мільйона гривень).data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAPABAP///wAAACH5BAEKAAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAOw==

Майже 80 відсотків (16,3 мільйона гривень) бюджету становлять податкові надходження, ще 19 відсотків (3,9 мільйона) – офіційні трансферти від органів державного управління і лише 1 відсоток (0,24 мільйона) складають неподаткові надходження.

Майже 80 відсотків (16,3 мільйона гривень) бюджету становлять податкові надходження, ще 19 відсотків (3,9 мільйона) – офіційні трансферти від органів державного управління і лише 1 відсоток (0,24 мільйона) складають неподаткові надходження.

А от видатків за січень та лютий – 20,28 мільйона гривень, що становить 12,2 відсотка від прогнозованих видатків впродовж року (165,5 мільйона гривень).

Дві третини бюджету громади витратили на виконання загальнодержавних функцій – 39 відсотків (7,98 мільйона) – вищі органи самоврядування, місцевим органам влади, для підтримання фінансової діяльності тощо, а також на освіту – 36 відсотків (7,31 мільйона).

На що можна було витратити ці гроші? Наприклад, на дошкільну освіту у громаді минулого року витратили 1 780 422,18 грн. Тобто фактично на автомобілі для старост віддали більшу половину суми, якої вистачило б на підтримування функціонування садочків громади. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ярослав Кузьмин

    для голови секретаря  бухгалтера поліцая вони всі свої без них ні сюди ні туди
  • Yulia Chornopyska

    Наприклад дорогу по вул Грушевського зробити, майже всі будинки заселені, а дороги нема
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up