Безкоштовні пластикові пакети стануть… коштовними. Як будемо купувати продукти у супермаркетах?

Безкоштовні пластикові пакети стануть… коштовними. Як будемо купувати продукти у супермаркетах?
  • З 10 грудня безкоштовні пластикові пакети в магазинах під забороною.
  • Що це значить для покупців? У чому тепер важити овочі, фрукти, рибу, печиво та інше?
  • Як готуються місцеві супермаркети і що думають тернополяни, дізнавалися журналісти «20 хвилин».
  • Щоб прочитати публікацію повністю, варто авторизуватися. Якщо сподобається, оформіть підписку на преміум-матеріали. Цим ви допоможете нам робити більше цікавих матеріалів і бути незалежними!

 

У червні цього року Верховна Рада ухвалила закон про обмеження обігу пластикових пакетів на території України.

Вже з 10 грудня вводиться в дію Закон № 1489-IX «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». А саме починає діяти перший етап обмежень.

Зокрема, у магазинах, супермаркетах, аптеках, закладах харчування та сфері надання послуг буде заборонено безоплатне розповсюдження пластикових пакетів. Окрім, біорозкладних пакетів, а також надтонких пластикових пакетів, що є первинною упаковкою для свіжої риби, м’яса і продуктів із них, сипучих продуктів та льоду. До порушників цієї вимоги застосовуватимуться адміністративно-господарські санкції.

Відео дня

Мета такого рішення – запобігти утворенню пластикових відходів. Адже, коли ми менше використовуємо пакети, то менше продукуємо сміття, яке потім опиниться на звалищі, а отже — у довкіллі.

Про зміни, які запроваджуються в Україні розповів в.о. Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець у програмі одного з телеканалів.

«Обмеження обігу пластикових пакетів на території України – це у першу чергу, про запобігання утворенню відходів. Використання пластикових пакетів стане зваженим, а українці поступово звикнуть брати пакети лише за реальною потребою. А отже менше продукуватиметься сміття, яке потім опиниться на звалищі, потрапить у довкілля. Практика, яка наразі запроваджується в Україні, не є новою. За аналогічними правилами живуть європейці, подібні обмеження встановили десятки країн світу. І ми також рухаємося цивілізованим шляхом», — відзначив Руслан Стрілець.

За його словами, у Туреччині лише за перший рік заборони пластикових пакетів, їх використання зменшилось на 75%. Це дозволило заощадити 150 тисяч тонн пластику. В Ірландії після введення податку лише за перший рік попит на пластикові пакети знизився на 90%.

Насправді не існує безкоштовних пакетів. Ціна за пакети, які нібито, можна взяти безкоштовно, закладається у вартість середнього чеку. Тож берете ви пакети в магазині чи ні, ви все одно за них сплачуєте. 

Про це стверджують на офіційному сайті Урядового порталу. 

Відтепер будемо платити лише за те, що використовуємо.

«Для себе я порахував, що використання екоторбинки це дешевше, ніж щоразу купувати пластиковий пакет. Це економічно вигідніше. Давайте не забувати також про те, що альтернатива такому пластику, це не тільки екоторбинка, але й біорозкладний пакет. Він розкладається від 1 до 4 місяців та абсолютно не шкодить довкіллю. Це також альтернатива, яка дозволить лайтово відмовитися від звички купувати шкідливі пластикові пакети», — розповів Руслан Стрілець.

В.о. Міністра також поінформував, що наступним кроком для України має стати обмеження обігу та виробництва пластикової продукції одноразового використання.

Стануть платними 

Згідно із законом, в магазинах, закладах харчування та обслуговування забороняється безоплатне розповсюдження:

Заборона не поширюється на надтонкі пакети шириною до 22,5 сантиметрів та глибиною до 34,5 сантиметрів, завдовжки до 45 сантиметрів, призначених для пакування свіжої риби, м’яса, сипучих продуктів, льоду. Вони можуть продаватися як первинна упаковка. Цей виняток має діяти до 1 січня 2023 року. Решта пластикових пакетів підлягає вилученню з обігу.

За такі пакети доведеться платити. Скільки — в супермаркетах поки не називають.

Простіше кажучи, звичні нам пакети з ручками чи рулони пакетів у супермаркетах, за які ми начебто не платимо, стануть платними. Кожен пакетик, у якому будемо важити картоплю, цибулю, моркву, мандарини, морожену рибу, печиво тощо, матиме свою ціну. Яку  саме — в супермаркетах поки не називають. Логіка тут присутня, адже тепер люди думатимуть скільки справді потрібно пакетиків, а не зловживатимуть цим надміру. 

Що думають тернополяни

У супермаркеті підходимо до молодої жінки, яка важить банани в'язками, без пакетів. Стікер наклеює одразу на фрукти.

— Я проти пластикових пакетів. Свідоміше до цього почала ставитися два роки тому. Ми маємо думати за природу, за наших дітей і що ми залишимо після себе, — каже тернополянка Ірина.

А чоловік, який якраз важить картоплю та інші городні овочі запитує: «У чому тоді будемо це все важити? Якщо я мало не щодня купую щось із овочів-фруктів, то ще й доведеться платити чи носити ті ж самі пакети з дому?».

Ми також запитали у людей в соцмережі Фейсбук, як їм такі зміни. Люди жваво обговорювали і відповідали по-різному.

Жанна написала: «Безкоштовні зникнуть, а за гроші купи».

Наталія відповіла: «Це все дуже добре, я за! Але в нашій країні все, як завжди, робиться через одне місце! Бо для початку потрібно донести цю інформацію  до споживача, а продавцям запропонувати альтернативу (паперові пакети, багаторазові кульочки, сумки, сітки  і т.д.) та адаптивний період для всіх (так як на даний момент відбудеться в ЄС) хоч би 6-12 міс.»

Олеся прокоментувала: «Тож варто подбати про довкілля: наведемо лад! За чистоту та збереження життя.»

Катя написала: «гаразд, але щоб позбутися одного, потрібно подбати про іншу альтернативу. Адже якраз наближається пора свят. Куди люди будуть складати цукерки дітям і мандарини, наприклад? В кишені???».

Ліля прокоментувала: «Будемо, як за совєтів, ходити зі своїми торбинками і прати їх. Знову усі балкони будуть шелестіти. Хоч смішно, але це все дійсно так.»

Олександра написала: «Все буде за наш рахунок: м'ясо, риба, овочі і фрукти. Додадуть в ціні за кілограм 2-3 грн.»

Скільки коштуватимуть пластикові пакети чи будуть вони взагалі, у чому важити товар, журналісти «20 хвилин» запитали у місцевих мережевих супермаркетах.

Що кажуть у супермаркетах Тернополя?

Чи готові місцеві супермаркети до нових змін і як готуються? Для порівняння — взяли три найбільші мережі супермаркетів нашого міста. 

АТБ

В АТБ бачимо пакети біля відділу овочі-фрукти, біля цукерок, а також заморожених продуктів. 

Саме такі пластикові пакети мають стати платними.

Заступниця керуючої АТБ, що на вул. Збаразькій, 18 пані Ольга, не змогла прокоментувати це нововведення. 

«Сільпо»

У «Сільпо» рулони безкоштовних пакетів є практично у всіх відділах. 

Відповідно до закону такі пластикові пакетики із рулонів без ручок також стають платними.

Заступниця керуючої «Сільпо», що в ТЦ «Родина», пані Мар'яна каже, що про нововведення знають, але вказівок «згори» ще не отримали. Так само не знають про можливу ціну пакетів.

— Як ми будемо працювати з цим — ще не відомо. Тим більше, цей закон стосується не всіх пакетів, там певна товщина, ширина, довжина має бути. Будемо знати, зателефонуємо, — сказала жінка.

NOVUS

У супермаркеті NOVUS, що навпроти Автовокзалу, є пакети на овочі-фрукти, що розкладаються. Так нам повідомила адміністрація. 

Адміністраторка супермаркету пані Наталія каже, що чула про такі зміни, але з 1 січня нового року. Від подальших коментарів відмовилась і порадила звернутися на «гарячу лінію».

—  Ми поступово перейдемо, але поки можна користуватися, то користуємось, — каже керівниця. — Я поки не уповноважена озвучувати щось з цього приводу. 

Коли журналістка «20 хвилин» зателефонувала на «гарячу лінію» компанії, на запитання не відповіли. Кажуть, комунікують зі ЗМІ у письмовій формі через PR менеджера. 

Ми надіслали запит прес-службі ТОВ «Новус». 

«До кінця грудня 2021 ми вводимо у продаж пакети понад 50 мікрометрів, а також біопакети з крохмалю в прикасовій зоні. Оскільки в Україні проблема з біологічною сировиною (крохмалем) та виробником відповідних пакетів, виникає дефіцит біологічних пакетів. Ми плануємо закупівлю біопакетів, і готуємось до масштабного постачання у магазини мережі в кінці грудня 2021, а наразі - 10.12 ми отримаємо невеликі партії.

З 10 грудня 2021 року в нас відбудуться зміни у всіх магазинах мережі: свіже м'ясо, рибу та продукти з них, сипучі продукти, корм для тварин – фасуватимемо у надтонкі пакети до 15 мікрометрів, згідно із законом. Іхня вартість складатиме 10 копійок за шт., до тих пір, поки Кабінет Міністрів не затвердить нових нововведень стосовно ціни. Для овочів, фруктів, вагових цукерок – у міру постачання партій будемо пропонувати надтонкі пакети до 15 мікрометрів, а також біологічні пакети. Біля овочів та фруктів розміщені еко сітки для зручності покупців – це гідна альтернатива.», — повідомила PR менеджерка ТОВ «Новус» Христина Івченко. 

Ми підготували також журналістський запит до «Сільпо». Щойно отримаємо інформацію, одразу опублікуємо. 

Довідка

Хто і кого перевірятиме?

За порушення вимог закону відповідатимуть власники магазинів, аптек тощо. 

Перевіряти дотримання виконання закону та складати протоколи про порушення буде Держпродспоживслужба.

Які штрафи?

Новий закон передбачає такі штрафи з 10 грудня:

за безоплатне розповсюдження пластикових пакетів — від 1 700 до 3 400 грн, за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення — від 3 400 до 8 500 грн.

 

А на вас вплине необхідність платити за пластикові пакети? Що думаєте з цього приводу? Пишіть у коментарях та діліться своїми альтернативами пластикових пакетів.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up