«Боюся вийти за поріг, бо хочуть забрати квартиру». Як діяти, коли у двері стукають колектори

«Боюся вийти за поріг, бо хочуть забрати квартиру».  Як діяти, коли у двері стукають колектори
  • У редакцію «20 хвилин» звернувся тернополянин Юрій (ім’я змінено – прим. ред.) та розповів, що вже кілька разів до нього у квартиру намагаються потрапити колектори. Через це він боїться навіть вийти надвір.
  • А все почалося з кредиту на квартиру, який пан Юрій взяв у банку ще в 2008 році.
  • А от представники банку колекторами себе не називають та кажуть, що хочуть домовитися з чоловіком, який не відповідає на дзвінки та роками не платив кредит.
  • Як діяти, коли у двері стукають колектори, дізнавалися «20 хвилин».

У розмові з журналістом пан Юрій пояснив, що вже другий рік колектори приходять до його однокімнатної квартири та хочуть потрапити всередину. Він боїться виходити назовні, тому попросив журналіста самому приїхати до нього. Живе чоловік сам, розлучений, дружина з дітьми проживають окремо.

Забирають квартиру через суд

Пан Юрій розповів, що в 2008 році взяв у «Альфа банку» кредит на купівлю квартири. Термін виплати – до 2033 року. Щомісяця він мав віддавати 143 долари. Але вже через кілька місяців після підписання договору про видачу кредиту, чоловіку платити таку суму стало складно.

– Це була осінь 2008 року. Надворі була криза, а кредит мій в доларах. Скажу відверто, виплачувати було тяжко, – розповідає він. – Всю суму щомісяця я не платив. Лише частину з неї.

Відео дня

Скільки чоловік встиг заплатити, каже, не пам’ятає, адже всі суми залишилися на квитанціях. Але банк хоче отримати ще орієнтовно десять тисяч доларів.

У 2019 році через суд банк відсудив квартиру, у якій проживає і приписаний чоловік, отримавши право власності на неї. Однак тернополянин звернувся у суд, тож він наклав заборону на відчуження майна. Згідно із законом, власник конкретного об'єкта нерухомого майна не може розпорядитися ним, оскільки не має одного з елементів права власності - розпорядження цим майном, або ж не може розпорядитися ним без дозволу певних осіб, які мають чітко визначені конкретні майнові вимоги, що можуть бути реалізовані.

До слова, судиться з банком чоловік і досі.

Кілька років не виплачував кредит

Приїхавши у будинок, де проживає тернополянин, журналіст «20 хвилин» побачив двох чоловіків середнього віку, які очікували на пана Юрія.

Вони пояснили, що не бажають відібрати чи виселити Юрія з квартири, а лише хочуть поспілкуватися з ним, адже чоловік не відповідає на дзвінки та ігнорує працівників, які приходять до нього.

– Ми не можемо його виселити, цим займається виконавча служба, – розповів один з працівників «Альфа-Банку», який представився Русланом. – Наша задача полягає в тому, щоб через діалог дійти до якоїсь згоди з цією людиною.

Другий чоловік, який представився Віктором, додав, що, оскільки є заборона, і чоловік не зможе продати квартиру, щоб виплатити борг.

– Він кілька років не платив щомісячні кредитні платежі. Ігнорує дзвінки з банку, і з нами на контакт не йде. Один з виходів для пана Юрія – шукати людину, яка би придбала дане помешкання в банку для нього, а він з тією особою вже розрахувався, – каже працівник банку. – Хоча борг чоловіка більший, аніж вартість даної квартири.

Пан Віктор пояснив, якщо особа не виплачує кредит декілька років, як в ситуації із паном Юрієм, банк нараховує відсотки на кредит. Але банки ж зобов’язані наприкінці кожного року виплачувати в Нацбанк України дані відсотки у формі доходу. Тому, щоб ці відсотки більше не нараховувалися, банк бере на баланс дане нерухоме майно, але клієнту списується вся заборгованість.

– Тобто зараз не йде мова про пільговий кредит, а банку не нараховуватимуться від Нацбанку відсотки на прибуток. Юридично квартира належить банку. Є лише питання, щоб чоловік її викупив одноразовим платежем, або ж у гривнях. Чи він може попросити у когось, щоб викупили йому квартиру, – продовжує пан Віктор. – Тобто варіанти є, але тернополянин відмовляється їх розглядати.

Ігнорував всі спроби поспілкуватися

Менеджер «Альфа-Банку» в Тернополі Дмитро Семчишин пояснив, що через невиплачений кредит квартира пансіонеру тепер не належить.

– Я підтверджую, що з 2008 року він кредит не виплачував. Він ігнорував всі наші спроби поспілкуватися з ним, або обіцяв поговорити наступного дня і не виконував це. Тому ми в законному порядку, відповідно до статті 37 Закону України «Про іпотеку», скористалися правом задоволення вимог кредитора за рахунок предмету іпотеки, тобто в даному випадку квартири, – каже менеджер.

Щодо вирішення конфлікту, пан Семчишин розповів, що пан Юрій може викупити борг. Надалі він отримує відповідну довідку, що банком  задоволені всі вимоги, і борг анулюють.

Тернополянин каже, що на нього тиснуть

Адвокат пана Юрія Ігор Братівник вважає, що «Альфа-Банк» заволодів квартирою його клієнта незаконно.

– Підстав про неправомірність їхніх дій декілька: суму боргу завищили, оцінку квартири занизили, належну оцінку представники банку не провели, не дотрималися вимоги закону України про повідомлення іпотекодавця, про те, що буде вчинятися такий захід, а ще порушили закон України «Про мораторій», який забороняє відчужувати майно без згоди власника, – пояснює пан Братівник.

На думку адвоката, представники банку постійно чинять моральний тиск на чоловіка, спонукаючи його тим самим погасити залишок боргу і звільнити квартиру, щоб її можна було продати. Адже суд наклав заборону на її продаж.

– Справа вже триває більше року. Це єдине житло пана Юрія. Якими будуть наші дії далі? Ми виграємо справу і повернемо квартиру моєму клієнту. У подальшому вже будемо вирішувати питання щодо погашення боргу, – каже адвокат.

Не відкривайте колекторам двері

Юрист Віталій Вітів радить, перш за все, уважно читати умови договору з банком. Кожен банк пропонує власні умови.

– У правовідносинах з банком людина є слабшою стороною, а банк – домінуючою. Але випадку наявності нечітких або двозначних умов вони будуть грати проти того, хто його складав, тобто проти банку, – каже він.

Юрист не радить відкривати двері колекторам. До того ж, якщо ви приписані в іпотечному житлі, вас не зможуть виселити.

– Колектори примушують до виконання цивільно-правових зобов’язань, і за це існує кримінальна відповідальність, – каже пан Вітів. – Зверніться до адвоката, бо лише він зможе переконати поліцію, що колектори діють неправомірно. Якщо ж ви будете самі, правоохоронці взагалі можуть стати на сторону колекторів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Читач02

    Якщо коротко то цей курс на scorector com просто щось, дуже просто освоюється інформація завдяки різним тестам, іграм, калькуляціям. Найголовніше що є практичні завдання. Тепер по-іншому глянув на своє ставлення до грошей і кредитів
  • Igor Stpnvch

    Віддати борг або квартиру.
  • Читач25

    А вам не здається що ця людина занадто хитрожопа? Я щось не розумію як він хоче? Взяв в банку гроші, купив за них квартиру, але тому що йому немає що віддавати він гроші не збирається віддавати і квартиру не хоче віддавати?  А якого фіга було гроші позичати? Я вже тоже мав дурість позичити близькій людині гроші і лишився без них, тому ненавиджу цих всі ціх мудаків які живуть за чужий кошт і ще потім ниють кругом чого це в них хтось хоче забрати свої гроші.

keyboard_arrow_up