"Будинок, як тетріс", - тернополяни жартують про клаптикове утеплення на Яреми

"Будинок, як тетріс", - тернополяни жартують про клаптикове утеплення на  Яреми
  • “Будинок народної творчості”, "Тернопільський тетріс", "Притулок для біженців”, – так прозвали тернополяни один з частково утеплених будинків на вул. Яреми.
  • Фахівці кажуть, клаптикове утеплення є негативним не тільки для зовнішнього вигляду, а й не приносить бажаного ефекту, і є шкідливим. 

Клаптикове утеплення у Тернополі стало масовим явищем. Зокрема, у соцмережах висміяли багатоповерхівку на вул. Яреми, який в якому будинок схожий на різнокольоровий тетріс: ледь не кожна друга квартира розфарбована в жовтий, рожевий, сірий, коричневий кольори. 

Багатоповерхівка із “клаптиковим” утепленням викликала жваве обговорення у жителів Тернополя. 

- Це фото – ілюстрація життя в Україні, – коментує у "Фейсбуці" Тарас Загорський. - Формально ми живемо в багатоквартирному будинку-державі і в наших інтересах підтримувати його міцність та зовнішній вигляд. А насправді кожен живе в своїй норі, ніхто не готовий до компромісів заради спільної справи.

Відео дня

Самі мешканці будинку нічого "смертельного" в цьому не бачать. 

- Утеплила перший поверх самотужки, - каже власниця квартири на вул. Яреми, 16 Ганна Харковська. - Матеріал взяла якісний - пінополістирол, а сусіди утеплюються хто чим, переважно пінопластом. Домовитись з кимось важко, в квартирах часто  змінюються господарі, багато хто здає житло в оренду. Та і не всі мають кошти та бажання утеплятись.  То треба було якісь збори проводити, а ЖЕК тим не хотів займатись. 

На запитання чому не погодили між собою хоча один колір фарби, мешканці лише розводять руками. 

- Також планував утеплятися, але наразі коштів нема, - каже чоловік. - Кожен викручується як може, ну і толку з тої краси. Краще нехай дорогу зроблять, вже 10 років тут дорога гірша ніж, в селі. 

 За словами фахівців управління ЖКГ, обслуговуючі підприємства («жеки») не ініціюють зборів щодо утеплення фасадів. Мешканці приймають рішення щодо утеплення самостійно шляхом проведення будинкових зборів та збирання підписів для участі у програмі термомодернізації, яка діє у Тернополі. Вартість робіт для повністю утепленого будинку буде нижчою ніж в клаптиковому, а якість – вищою, адже для здійснення утеплення будинку в рамках програми готують проектно-кошторисну документацію, для роботи використовують сертифіковані, дозволені ДБН, матеріали, а підрядник дає гарантію на свої роботи.

Аби мати повноцінний ефект від зовнішнього утеплення й уникнути тріщин на фасаді будинку згодом, мешканцями багатоповерхівки варто згуртуватися й утеплити будинок комплексно, тобто або всіх квартир, або хоча б на одному стояку будинку, зазначають в управлінні ЖКГ.

- Лише у такому випадку втрати тепла можна справді скоротити до 40%, - зазначають фахівці управаління. - Локальна теплоізоляція фасаду багатоповерхового будинку матиме неприємні наслідки. Через неправильну ізоляцію це ще й призводить до грибка. Влітку різниця температур може сягати 50-60 градусів, причому цей перехід надто різкий. Це призводить до мікротріщин в плиті або у шві. Якщо з’являються мікротріщини, це погіршується восени – коли там збирається конденсат, який зимою замерзає і тріщини розширюються. Якщо так триватиме декілька сезонів поспіль – цілком ймовірно, що треба буде вкладати уже додаткові кошти в ремонт стіни чи шва.

Нагадаємо, у Тернополі діє програма термомодернізації житлового фонду за умови співфінансування 70% з міського бюджету та 30% за кошти мешканців. 

Як розповідає головний спеціаліст сектору з питань енергозабезпечення управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР Галина Копит, за період дії Програми у місті ( від 2015 року) виконано роботи щодо капітального ремонту із утепленням фасадів у 22-х будинках.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Уляна Барановська

    Жваве обговорення викликає дорога ,по якій ходять діти і дорослі  вже більше 10 років . Як можна писати про будинок до якого таксі визвати неможливо . А вашим журналістам  не помішало би написати про те як до вулиці  Яреми 16 швидка допомога або пожарка добирається,особливо взимку.А ще як вечером коли вже темно йти через хащі до цього будинку.Тому абсолютно байдуже який вигляд будинку,головна проблема ДОРОГА!!!!!!!!!!!!!!
  • Miss_Jery

    Той хто написав цю статтю повний ідіот, на будинок вони заглядають..а ще кращого немогли придумати? В кожному районі є такі будинки!  Але ж треба іменно на Яреми...це просто маразм! Нехай тих фахівців не гребе  утеплення квартир це по-перше, по-друге вони в ньому не живуть щоб виставляти свої претензії що це шкідливо, а по-третє їхні от ті балачки до одного місця! А авторт цієї статті замість того щоб провіряти будинки на утеплення і кидати в інтернет нехай собі мозги на МРТ провірить!!!

    Відколи існує вулиця Яреми ніхто і ніколи не пише що там немає дороги, що там немає ліхтарів( якщо рахувати від ресторану Аляски), то що там все заросло, і зимою машина не приїзджає розчищати сніг, а жителі цієї вулиці зимою з лопатами стають і своїми силами чистять дорогу!!! Ніхто цього не напише!!!!! А як будинок не так пофарбований..так все...всему свету по секрету!

    Повторюю це просто ідіотська стаття, декому небуло чим зайнятись...вот і все..

    бурундук reply Miss_Jery

    а ви звертались в редакцію, журналістів яких ви ідіотами обізвали?
  • тойво

    Один колір на весь будинок буде унило виглядати.
  • Анонім

    Люди самі себе гроблять ставлячи герметизовані вікна ,двері , а потім ось це так зване утеплення в результаті мають в хатах грибок ,котрий викликає велику кількість захворювання .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up