Чи є ще земля в Тернопільській громаді для безкоштовної приватизації? Поради для тих, хто хоче її отримати

Чи є ще земля в Тернопільській громаді для безкоштовної приватизації? Поради для тих, хто хоче її отримати
  • Кожен із нас може безкоштовно отримати декілька земельних ділянок, починаючи від двох гектарів для особистого селянського господарства, закінчуючи соткою для будівництва гаража. 
  • Скільки і яку землю вже роздали на території Тернопільської громади в порядку безкоштовної приватизації? І де зараз готують такі землі? Чи є проблеми із їх отриманням?
  • Корисні поради дають експерти. Щоб прочитати публікацію повністю, варто авторизуватися. Якщо сподобається, оформіть підписку на преміум-матеріали. Цим ви допоможете нам робити більше цікавих матеріалів і бути незалежними! 

Безоплатне надання земельних ділянок є дуже нерівномірним в розрізі регіонів. Це різні земельні ділянки: присадибні ділянки, для ведення особистого селянського господарства, для садівництва, для індивідуального дачного будівництва, будівництва гаражів.

Багато тернополян ще ні разу не скористалися своїм правом на безкоштовне отримання землі у власність, інші ж намагалися, але чиновники цей процес спеціально блокували. 

Відео дня

Тернополянин Віктор каже, що його тричі «футболили», аби тільки не дати безкоштовної землі у нормах, які положені кожному громадянину.

Після того, коли Віктор документ все ж долучив до заяви і її прийняли, у задоволенні його заяви відмовили і вказали, що земля вже зайнята іншою людиною, хоча кадастрового номера на кадастровій карті не було.

Пройшов тернополянин і три коли пекла... тобто всі судові інстанції. І виграв!

– Я судився за кожен вид земельної ділянки орієнтовно по півтора року. Дійшло  до апеляції і до касації, Держгеокадастр надіявся там оспорити рішення нашого суду, що на мою користь, але не вийшло. На все про все мені знадобилося майже три роки. Але землю отримав і оформив на неї право власності, – розповідає Віктор.

Скористатися правом на безкоштовну приватизацію таких земель мають громадяни України, які не здійснювали раніше приватизацію земельних ділянок за тих чи іншим видом використання. 

За інформацією Держгеокадастру, у приватній власності перебуває вже 60% земель України, а правом безоплатної приватизації скористалися 17 млн осіб. Такі дані представила Економічна правда у 2019 році.

Що кажуть у міській раді

Скільки ж земель виділено міською радою в  межах норм безоплатної приватизації земель? Заступниця міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Вікторія Остапчук поінформувала «20 хвилин», що в межах Тернопільської територіальної громади безоплатно у власність отримали земельні ділянки 12 882 громадян України на площу – 669,76 га.

Для кращого розуміння кількості землі, ми перевели  гектари у кілометри квадратні і з'ясували, що 669,76 га – це 6,69 кв. км, що майже дорівнює площі м. Збараж. До слова, Збараж має площу 6,94 кв. км.

Також міська рада надала інформацію стосовно різних категорій земель, які були передані безкоштовно громадянам:

Яку землю можна отримати

Кожному, хто бажає отримати безоплатно земельну ділянку варто знати, які саме з них він може отримати, з якою площею та яким цільовим призначенням. 

Стаття 121 Земельного кодексу України визначає норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам.

Так, громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

  • для ведення особистого селянського господарства – не більше 2,0 гектара;
  • для ведення садівництва – не більше 0,12 гектара;
  • для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 гектара, у селищах – не більше 0,15 гектара, у містах – не більше 0,10 гектара;
  • для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 гектара;
  • для будівництва індивідуальних гаражів – не більше 0,01 гектара.

Окремо у ст.121 ЗКУ визначаються і норми для безкоштовної передачі земель для ведення фермерського господарства.

    Площа конкретної земельної ділянки не може перевищувати вищезгадної, проте може бути меншою. Площа конкретної ділянки, що приватизується, залежатиме від наявності вільних земель, встановлених обмежень, планувальної документації конкретного масиву земель тощо.

Де можна обирати землю

Вікторія Остапчук нагадала, що м.Тернопіль є центром Тернопільської міської територіальної громади, у яку увійшли: місто Тернопіль, села Кобзарівка, Вертелка, Курівці, Малашівці, Іванківці, Чернихів, Глядки, Плесківці, Городище, Носівці із розпорядчими функціями, у тому числі щодо земель комунальної власності у межах всієї територіальної громади.

Звідси слідує, що землі у межах Тернопільської міської територіальної громади є доступними для виділення у межах безкоштовної приватизації. Принаймні, протилежного у відповіді ми не побачили. 

Наразі Тернопільською міською територіальною громадою здійснюються заходи щодо розроблення детальних планів забудови із визначенням функціонального призначення для садибної забудови (Ж-1).

Станом на даний час, затверджено на місцевому рівні містобудівну документацію, якою визначені проєктні території під житлову забудову (Ж-1), розміщення садибної забудови на території с.Малашівці Тернопільської міської територіальної громади.

На питання, про конкретну площу землі, доступної для такої приватизації та її місцезнаходження в межах міста, у міській раді не відповіли, мотивуючи тим, що рада не веде окремий облік відомостей за таким критерієм запиту.

Поради для тих, хто хоче отримати землю

Як же правильно пройти доволі непростий шлях із безоплатної приватизації землі. Про це запитуємо у депутата Тернопільської районної ради та секретаря «земельної комісії» Андрія Шкули.

– Закон визначає формальну можливість кожному громадянину безоплатно отримати декілька земельних ділянок, починаючи від двох гектарів для особистого селянського господарства, закінчуючи соткою для будівництва гаража. «Розпорядниками» земель є ОТГ. Власне, до них із заявою і має звернутись людина. Та це право «впирається» в декілька «але». 

Перш за все – на території громад не так вже й багато вільної землі. Друга особливість ситуації – простий громадянин не завжди знає, де є вільна земельна ділянка і чи її надання можливе згідно з містобудівною документацією. І третє, не менш важливе, – бажання чи небажання надати цю землю депутатами тієї чи іншої ради. 

– Тому часто й складається ситуація, що законним правом можуть скористатись лише або пільгові категорії, або причетні до державної влади громадяни, або ж наближені до керівництва ОТГ люди, – говорить депутат Тернопільської районної ради та секретар «земельної комісії» Андрій Шкула. 

Якщо ви маєте твердий намір отримати землю

– Тут є два варіанти. Перший – самостійно шукати на кадастровій карті прогалини, вивчати зонування в Генеральному плані вашої громади, формувати «пакет» документів, згідно з вимогами ваших місцевих рад. Другий – звернутись в землевпорядну організацію і вже з фахівцями пройти цей шлях. Зі свого досвіду можу сказати: наполегливі громадяни землю отримували. Тому успіху вам і терпіння, – каже Андрій Шкула.

Юрист у сфері земельних відносин В'ячеслав Чаповський додає, що згідно з чинним законодавством, громадяни можуть реалізувати своє право на безоплатну приватизацію, яка закріплена статтями 118,121 і 122 Земельного кодексу України. 

– Оскільки фактично вільних земель є мало, то на практиці таку землю отримати стає дедалі важче, – резюмує правник. – Аби дізнатись, чи земля вільна, потрібно зайти на Публічну кадастрову карту, і якщо обрана земельна ділянка не має кадастрового номеру, її межі не світяться, можна спробувати її приватизувати, – інформує фахівець.

Кроки приватизації

Пан Чаповський продовжує, після того, як визначились і обрали вільну землю, потрібно звернутися від свого імені із заявою про передачу безоплатно у власність земельної ділянки до розпорядника земельної ділянки. Зараз свою заяву треба занести у ЦНАП. 

Пан Чаповський пояснює, що на практиці механізм реалізації свого законного права на отримання безкоштовно у власність землі – дуже двоякий. Так, по факту земельна ділянка має власника, а по документах немає. У зв'язку з цим, маємо стільки відмов у розгляді заяв на безоплатну приватизацію. 

– На практиці земельні ділянки, які хоча і не мають юридичного власника, фактично перебувають у користуванні людей. Здебільшого, це городи, які розташовувались колись за межами населеного пункту. Люди їх не приватизували, але мають старі рішення, і землею користуються роками. Ніхто таку землю не вилучає, щоб передати іншому, у тому числі, в порядку безоплатної приватизації, – каже чоловік. 

Пан В'ячеслав підсумовує, що вільні великі масиви земель ще у 2014 році, коли почалося АТО, набули у власність наші бійці. Це здебільшого землі для садівництва, для дачного будівництва. Тому земель зараз катастрофічно бракує у рамках безоплатної приватизації громадянам.

Тим часом, влада готує пропозиції щодо «перезавантаження» безоплатної приватизації землі. У Мінагро хочуть замінити право на безоплатну приватизацію у фізичних гектарах правом на фіксовану знижку при купівлі і отриманні в оренду держземель. Про це під час прес-конференції щодо 100 днів ринку землі заявив міністр Роман Лещенко, передає прес-служба міністерства.

 

А як ви ставитесь до можливих змін і чи скористались правом на безоплатну приватизацію землі? Пишіть свою історію у коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up