Чи платитимуть тернополяни пеню та абонплату за травень: нові комунальні сюрпризи

Чи платитимуть тернополяни пеню та абонплату за травень: нові комунальні сюрпризи

Уже з травня в Україні вступають в силу зміни до закону про житлово-комунальні послуги – вводиться абонлата на послуги та пеня на заборгованість. Але це далеко не всі "комунальні сюрпризи", які на нас чекають. 
 

Закон про житлово-комунальні послуги був прийнятий ще в листопаді 2017 року, редакція – від 9 червня 2018 року, а введення в дію – з 1 травня 2019 року.

Опрацювавши статті документу та з допомогою місцевих експертів, розкладемо по пунктах ті зміни, які торкнуться кожного з нас. 

Пеня: кому і коли її рахуватимуть

З 1 травня 2019 року вводиться пеня за несплату вартості житлово-комунальних послуг у визначені терміни. Згідно із законом, за кожен день прострочення платежу пеня становитиме 0,01%, або 3,65% за рік, але загальний розмір пені не може перевищувати суми боргу. Пеню нараховуватимуть з першого робочого дня, що йде за останнім, коли мала бути внесена оплата (20-го числа кожного місяця). Пеню не нараховуватимуть, якщо у держави перед споживачем є заборгованості за субсидії чи пільги або у споживача є довідка про затримку з виплати зарплати.

Відео дня

Якщо після отримання попередження про несплату, заборгованість не погашена впродовж 30 днів, послугу можуть відключити – йдеться про всі послуги, крім електроенергії та газу.

Раніше у спілкування з журналісткою "20 хвилин" начальник міського управління ЖКГ Олег Соколовський розповідав, що нарахування для тернополян почнуться вже з травня.

- Закон почав діяти, а отже з 1 травня вже починаються нарахування і для тернополян, - каже він. - Нараховувати пеню будуть надавачі послуг. Сюди потрапляють всі без винятку боржники. Якщо людина отримала послугу, вона повинна за неї розрахуватись. Якщо оплати нема, треба відповідати за це. 

Коли саме почнуть нараховувати пеню, ми поцікавились і в надавачів послуг. Жодна із організацій не дає конкретної відповіді, мовляв, вони ще не отримали інструкцій, як це має працювати. 
Голова ГО "Рада голів ОСББ Тернополя" Сергій Лупак розповідає, що надання житлово-комунальних послуг здійснюється винятково на договірних засадах. Згідно із законом, такі договори можуть затверджуватися окремо для різних моделей організації договірних відносин (індивідуальний договір та колективний договір про надання комунальних послуг) та для різних категорій споживачів (індивідуальний споживач, колективний споживач). 

- Громадяни мають рік, аби визначитися з видом договірних відносин (читай наступний пункт – прим. авт.). На даний момент тернополяни мають старі договори на отримання тієї чи іншої послуги, отже, пеня не може нараховуватися. Якщо монополісти будуть вводити додаткові нарахування, то фактично це можна розцінювати як спекуляцію. Адже я, як споживач, отримую одну послугу, а пеню мушу сплачувати зовсім за іншу. Якщо мешканці самостійно визначилися і вже звернулися до надавача послуг, вони можуть укласти договір раніше, тоді їм можна буде нараховувати пеню за наявність боргу, - наголошує Сергій Лупак.

Нові договори на компослуги: що вибрати

Починаючи з 1 травня 2019 року власники квартир можуть вибрати одну з моделей договірних відносин, продовжує пан Лупак.

Індивідуальний договір. Укладається між власником квартири та “монополістом” (надавачем комунальної послуги). 

Колективний договір – співвласники багатоквартирного будинку проводять збори та приймають рішення укласти колективний договір - обирають уповноважену особу, яка проводить переговори та підписує договір з “монополістом”. 

- Не розумію, як це фактично має відбуватися. По-суті уповноважений повинен відкрити рахунок, на який мешканці будинку будуть перераховувати кошти за отримані комунальні послуги. Відповідно, він і розраховуватиметься з організаціями. Однак у випадку заборгованості підприємства-надавачі послуг виставлятимуть рахунок конкретному споживачеві, - говорить співрозмовник.

Третій вид – це договір з колективним споживачем: укладається між ОСББ та “монополістом”.
- У даному випадку "монополісти" виставлятимуть рахунки не на споживачів, а на ОСББ чи управителя, - говорить Сергій Лупак. – Від форми договірних відносин, згідно із законом, буде визначатися і вартість комунальних послуг. Вона має три складові: обсяг споживання, плата за обслуговування будинкових мереж та плата за абонентське обслуговування. Старі договори на різні послуги продовжують діяти до укладання нових.

Абонплата: за що доведеться платити

У платіжках мають з'явитися нові графи. Кожен індивідуальний абонент буде окремо оплачувати вартість тієї чи іншої комунальної послуги, а крім того – ще й абонентську плату за надання цієї послуги. В абонентську плату будуть включатися витрати виконавця комунальної послуги на складання договору, на підрахунок частки кожної квартири в користуванні колективними послугами, а також витрати на обслуговування приладів розподілу та обліку, йдеться у законі. 

- Прилади обліку електроенергії і газу будуть обслуговувати постачальники електроенергії, газу. Їх витрати будуть входити в абонентську плату за газ і електроенергію. А ось повірка, обслуговування та ремонт внутрішньоквартирних лічильників води і тепла, як і раніше, лежить на їх власниках. Якщо ви звернули увагу, то КП "Тернопільводоканал" уже виніс окрему графу – за обслуговування засобів комерційного обліку (загально будинкові лічильники). Плата за це нараховується щокварталу і залежить кількості абонентів у будинку. За рішенням виконкому міськради, розмір плати коливається від 2 грн до 185 грн. 

Абонплату доведеться платити щомісяця у фіксованому розмірі та у випадку, якщо комунальні послуги не використовуєте. Сума буде визначена в договорі. Кабінет Міністрів у своїй постанові розробив граничний розмір плати. Він визначається за формулою і буде змінюватися разом зі зростанням мінімальної зарплати.

Хто такі управителі будинку?

Зміна Управляючої компанії (ЖЕКу) – це також одна з новацій закону. Тепер співвласники кожного будинку мають право змінювати Управляючу компанію (ЖЕК) за визначеною процедурою. Кожен будинок повинен провести збори та вибрати Управителя. Альтернативний варіант – створення ОСББ. Буде окремий кошторис та договір по кожному будинку. Тобто Управителі (ЖЕКи) не зможуть перекидати гроші з одного будинку на інший для виконання ремонтних та інших робіт.
- Управитель - юридична особа зобов’язаний мати у штаті щонайменше одного найманого працівника, який пройшов професійну атестацію на відповідність кваліфікаційним вимогам професії "менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)". Управитель - фізична особа - підприємець зобов’язаний самостійно пройти професійну атестацію. Визначеного терміну, коли тернополяни можуть вибрати собі управителя, згідно із законом, немає, - каже Сергій Лупак. 


Борг за комунальні послуги перевищує 1 млрд грн.

У січні–березні 2019р. населенням області оплачено за житлово-комунальні послуги, включаючи погашення боргів попередніх періодів, 1106,9 млн.грн (86,0% нарахованих за цей період сум), що в 2,1 раза (на 582,0 млн.грн) більше, ніж у січні–березні 2018р., за постачання електричної енергії – 231,6 млн.грн (на 26,8%, або на 48,9 млн.грн більше).

На кінець березня 2019р. заборгованість населення зі сплати за постачання природного газу становила 819,7 млн.грн, за централізоване опалення та постачання гарячої води – 147,7 млн.грн, за утримання будинків і споруд та прибудинкових територій – 42,9 млн.грн, за централізоване постачання холодної води та водовідведення – 16,9 млн.грн, за вивезення побутових відходів – 8,6 млн.грн, за постачання електричної енергії – 97,9 млн.грн. 

Інформацію надало Головне управління статистики у Тернопільській області. 
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • гср

    Здається ЖКГ вже хочуть розвалити до решти
  • Лілія Воробель

    А організація в якій працює мій чоловік повинна виплачувати пеню за несвоєчасно виплачену зарплату??? Борг становить більше 3 місяців...
  • Світлана Бобилюк

    Так звісно платимо чимало то ще більше ще хочуть ,а якісних послуг як не було то напевне і не буде.
  • Тихоліз Міша

    Борг за опалення 5600грн.
    Пеня за рік наросте на 204грн.
    Якщо поставити 5600 на депозит, то накапає 826грн. чистими.

    P.S. Пропоную конторам - здирникам: В кого централізоване опалення, а також за газ -  не платити. Нехай почекають і подумають. ))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up