Чи реально зараз підключити індивідуальне опалення в Тернополі. Як ще можна менше платити за газ?

Чи реально зараз підключити індивідуальне опалення в Тернополі. Як ще можна менше платити за газ?
  • Бути чи не бути індивідуальному опаленню в квартирі, ось в чому питання.
  • Одні тернополяни прихильники лише автономного опалення, другі – категорично проти, мовляв, є небезпека для цілого будинку.
  • Треті переводять свої будинки на енергоефективні. 
  • До яких способів вдаються мешканці багатоповерхівок міста, аби зменшити платіжки за газ з'ясовували та підсумовували журналісти «20 хвилин».
  • Щоб прочитати публікацію повністю, варто авторизуватися. Якщо сподобається, оформіть підписку на преміум-матеріали. Цим ви допоможете нам робити більше цікавих матеріалів і бути незалежними!

 

Мешканці багатоквартирних будинків у Тернополі мають змогу відключити свою квартиру від системи централізованого опалення і гарячого водопостачання та встановити систему індивідуального теплопостачання.

Проте, не все так просто. Це вдасться зробити, якщо не менше 50% квартир і нежитлових приміщень у будинку вже відокремлена від централізованого опалення та гарячого водопостачання. А що робити іншим, про це та інше читайте далі.

Тернополянин Антон каже, що розглядає індивідуальне опалення 50 на 50. За, оскільки це економія і можливість самому регулювати тепло у квартирі, але проти через відсутність контролю за належною експлуатацією систем індивідуального опалення. 

Відео дня

Як повідомили «20 хвилин» в Управлінні житлово-комунального господарства міста, з 2016 по 2019 рік лише 13 житлових будинків перейшли на індивідуальне опалення. За 2020-2021 рік – шість будинків також стали «автономними». 

Загалом до системи центрального опалення в Тернополі підключено приблизно 780 будинків. А це орієнтовно 40 000 абонентів, каже Андрій Чумак – директор «Тернопільміськтеплокомуненерго». А от скільки мають індивідуальне, від служб відповіді, на жаль, ми отримати не змогли. 

Майже 60 будинків в місті мають право на автономність

Наразі, відповідно до норм Закону України «Про житлово-комунальні послуги», тим багатоквартирним будинкам, які станом на 1 травня 2019 року мали більше 50% квартир та приміщень, відключених від централізованого опалення, можна індивідуально відключатись від централізованої системи теплопостачання. У нас в Тернополі є орієнтовно 60 таких будинків. Усі решта, а це, за попередніми підрахунками, аж 720 будинків, можуть під'єднуватись винятково цілим будинком, розповідає голова правління Ради голів ОСББ у м.Тернополі Сергій Лупак.

За словами Сергія Лупака, у 2021 році від системи централізованого теплопостачання від'єднався будинок по просп.Злуки, 37. Вже дали дозвіл на від'єднання багатоквартирного будинку по вул.Коцюбинського, але до кінця року навряд чи встигнуть від'єднати його із технічних причин. 

Як пояснює пан Лупак, заборони на відключення від централізованого опалення зараз немає. Якщо увесь будинок хоче від'єднатися, йому ніхто не перешкоджатиме. 

– Усім будинком від'єднуватися від централізованого теплопостачання можна. Орган місцевого самоврядування таку можливість дає. Обов'язково має бути протокол зборів і згода всіх співвласників багатоквартирного будинку, – зауважує чоловік.

Свобода вибору і загроза для старих забудов

Згода усіх співвласників будинку на відключення від централізованої системи опалення всього будинку – обов'язкова.

–  Є ситуація: в одному 8-квартирному будинку старої забудови на провулку Шкільному. Там сім квартир перейшли на індивідуальне опалення, одна квартира залишилась на центральному, – розповідає голова правління ОСББ у Тернополі.

Пан Сергій каже, коли почався опалювальний сезон, у будинку виник прорив теплотраси під фундаментом. Підвалу під будинком немає, бо він забудови середини минулого століття.

–  Аби теплоносій нормально функціонував у такому будинку потрібно замінити трубу. А щоб замінити, то потрібно зняти всю підлогу мешканцям з першого поверху. А хто на це погодиться, – запитує керівник.

Чи система індивідуального опалення вигідна на 100% для споживачів, пан Лупак сказати не може. Усе залежитиме від ціни на газ, пояснює він. 

Енергоефективні будинки 

Енергоефективним будинком є ​​будівля, особливістю якого є низьке споживання енергії. Такі житла найбільш сприятливі для комфортного проживання, так як в них автоматично підтримується оптимальний мікроклімат: вологість, температура і чистота повітря.

Задля цього в Україні у 2019 році створили Фонд енергоефективності. Фонд підтримує енергоаудити, сертифікацію, розробку ККД, ремонтні роботи тощо.

Головними донорами Фонду є державний бюджет, а також кошти міжнародних партнерів. Нині Фонд активно просуває програму «Енергодім».

Право брати участь у програмі енергоефективності, а також право на отримання часткової компенсації витрат проєкту (грантів) в рамках програми мають ОСББ.

Для участі потрібно провести загальні збори ОСББ та прийняти рішення щодо реалізації проєкту відповідно до умов «Енергодім». Про це йдеться на сайті Фонду енергоефективності, з програмами якого можна ознайомитися тут. 

Загалом 11 будинків у місті підпадають під категорію «енергоефективних».

– Зараз почали утеплювати будинки, що по вул.Франка. Роботу скоро починатимуть у будинку по вул.Київська, 7. Це пакети програми від Фонду енергоефективності групи «Б». Планується повна термомодернізація будинків, –  уточнює Сергій Лупак.

Утеплили мінватою будинок, що по вул.Володимира Великого, 1. Утеплились і у ОСББ «Заруддя» на Новому Світі. 

Загалом, інформує пан Лупак, у Тернополі вже є завершені об'єкти по енергоефективності багатоквартирних будинків. По пакетах «А» і «Б».

Простіше кажучи, пакет «А» вміщує в себе вимогу модернізувати систему опалення та суміжні до неї речі. Пакет «Б» є комплексним і вміщує в собі заходи пакету «А», а також максимальну кількість інших енергоефективних заходів (утеплення даху, заміна вікон і дверей тощо). Більше дивіться нижче.

Після проведеного енергоаудиту буде відомо, наскільки зменшиться ціна за опалення в платіжках таких енергоефективних будинків, запевняє голова правління Ради голів ОСББ у Тернополі. 

Утеплення за власний кошт

Деякі тернополяни самі утеплюють будинки своїми силами. 

Ціни залежать від виробника. Ціни на ті чи інші матеріали відрізняються. Навіть на різних сайтах ціни на один і той же матеріал від того ж виробника можуть бути різними. Фахівці радять проконсультуватися щодо цих питань з майстрами.

Так, наприклад, ціна на пінопласт товщиною 5 сантиметрів становить від 22 гривень. Вдвічі товщий матеріал вартує від 39 гривень. Листи пінопласту переважно стандартного розміру – 100 на 50 сантиметрів. Тому досить легко порахувати, скільки вам знадобиться. Адже два складених листи становитимуть один метр квадратний. 

Наприклад, якщо вам потрібно утеплити стіну площею 30 метрів квадратних, то вам знадобиться 60 листів. Множимо на ціну за лист і отримаємо суму, яку потрібно витратити. 

Лист мінеральної вати розміром 120х100 сантиметрів та товщиною 60 міліметрів вартуватиме орієнтовно 320 гривень. Для стіни розміром 30 метрів квадратних необхідно 25 таких листів. 

Лист пінополістиролу товщиною 50 міліметрів розміром 120 на 60 сантиметрів вартує від 67 гривень в інтернет-магазинах. Для стіни площею 30 метрів квадратних потрібно 42 таких листи.

Додатково ще потрібно витратити гроші для фарби, сітки для утеплення та засоби обробки від шкідників, а також оплату майстрам.

Деталі можете переглянути у нашому матеріалі нижче.

Читайте також: Скільки вартує утеплити квартиру: переваги та недоліки різних способів та матеріалів

Скоро платитимуть за загальні труби

У грудні власник, який має індивідуальне опалення, буде платити ще за транзитні стояки, які в нього проходять. Вже є типовий договір. Після вступу його в дію, всі мешканці будуть сплачувати за транзитні стояки, обігрів під'їздів і місць загального користування. Про це повідомив журналістці «20 хвилин» Сергій Лупак.

– Деякі мешканці у старих будинках і не включали індивідуальне опалення, а грілися за рахунок транзитних стояків, – пояснює голова правління ОСББ Тернополя.

Адвокат Віталій Вітів каже, що люди, які встановили індивідуальне опалення нелегально, мають платити і за централізоване.  

– Якщо у вас було централізоване опалення і ви незаконно від нього відключилися, то нарахування вам плати за централізоване опалення, якого фактично у вас немає, правомірне. Це підтверджується практикою національних судів, – зауважує адвокат. 

Що говорить закон?

Відмовитися від централізованого опалення та гарячого водопостачання дозволяє Закон про житлово-комунальні послуги, який вступив у дію 1 травня 2019 року. Правилами надання послуг з постачання теплової енергії  встановлено, що відключення споживачів від систем централізованого опалення здійснюється за рішенням співвласників багатоквартирного будинку. Рішенням зборів співвласників визначається система подальшого забезпечення такого будинку теплопостачанням.

На сайті Тернопільської міської ради чітко вказано про те, що з 2019 року у тернополян з’явилася альтернатива – перейти із системи централізованого теплопостачання та постачання гарячої води на індивідуальне опалення можна не лише окремою квартирою, а й цілим будинком. Для цього необхідно зібрати 100% підписів власників квартир.

Потрібно зробити сім кроків, аби встановити індивідуальне опалення у квартирі.

Щоб встановити індивідуальне опалення в Тернополі треба:

1. Провести збори та оформити протокол

Рішення зборів вважається прийнятим, якщо за нього проголосували 100% власників приміщень у будинку.

2.  Подати протокол та заяву у ЦНАП в м.Тернополі.

Заява довільної форми із зазначенням причини відключення, а також інформація про намір влаштувати у будинку систему індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання), протокол загальних зборів співвласників будинку подається уповноваженою зборами особою у ЦНАП в м. Тернополі.
3.Прийняття рішення міжвідомчою комісією

Міжвідомча комісія розглядає отримані документи, рішення оформляється протоколом та має рекомендаційний характер. Комісія приймає рішення щодо відключення будівлі, в тому числі житлового будинку, від ЦО та/або ГВП та надає пропозиції щодо типу системи індивідуального чи автономного теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання), яку можна встановити в будівлі після відключення.
4. Отримання технічних умов на від’єднання від централізованого опалення
Заява з копією рішення виконавчого комітету подається уповноваженою співвласниками особою до теплопостачальної організації.
5. Отримання технічних умов на облаштування індивідуального опалення

Постачальником послуги індивідуального опалення може бути газо- або електропостачальна організація.
6. Виготовлення проєкту та виконання робіт, від’єднання від системи централізованого опалення. Проєктом передбачено роботи, які необхідно виконати для від’єднання від мереж централізованого опалення. Роботи виконують ліцензовані організації. Для відключення будівлі, в тому числі житлового будинку, власник (співвласники) забезпечує розроблення проєкту відключення будівлі від ЦО та/або ГВП, який має відповідати вимогам чинних державних будівельних норм та правил, і проєкту системи індивідуального чи автономного теплопостачання будівлі, який розробляється з урахуванням схеми теплопостачання населеного пункту та має відповідати вимогам чинних державних будівельних норм та правил. Від’єднання будинку від мереж централізованого опалення здійснюється в міжопалювальний період, але не пізніше ніж 01 вересня. Витрати, пов’язані з відключенням від ЦО та/або ГВП, здійснюються за рахунок власника (співвласників) та інших коштів, не заборонених Законом України.
7. Вітаємо! У вас індивідуальне опалення 

Після виконання робіт з відключення будівлі від ЦО та/або ГВП складається акт про відключення будівлі, в тому числі житлового будинку, від зовнішніх інженерних систем (мереж) централізованого опалення (теплопостачання)/постачання гарячої води. Абонентам припиняється нарахування за послуги.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • David Starr

    Нафіг нада.

    Марія reply David Starr

    А яким опаленням користуєтесь ви і чи все влаштовує?

    David Starr reply Марія

    Централізоване влаштовує повністю.

keyboard_arrow_up