Чи варто пускати робочі групи у квартиру і чи зміняться після того платіжки за обігрів під'їздів

Чи варто пускати робочі групи у квартиру і чи зміняться після того платіжки за обігрів під'їздів

Дізналися перші подробиці виходу до будинків робочих груп. Чому варто запрошувати їх у свою квартиру і що перевірятимуть? Запитали у них.

На сайті міськради з'явилося оголошення про створення робочих груп. Ті, згідно з повідомленням, будуть обстежувати місця загального користування багатоквартирних будинків і складатимуть акт обстеження. 

Яка ж головна мета створення цих груп і як відобразяться їхні перевірки у платіжках тернополян, ми вирішили запитати у дотичних до робочих груп.

Запрошуйте робочу групу у квартиру

Журналістка «20 хвилин» зв'язалася із головою ГО «Рада голів ОСББ міста Тернополя» Сергієм Лупаком. Члени громадської організації, яку він очолює, також входять у склад робочих груп, які перевірятимуть будинки із ОСББ.

Відео дня

За словами пана Лупака, робочі групі перевірятимуть тепловіддачу батарей у під'їздах і на сходових клітинах, з’ясовуватимуть стан теплоізоляції транзитних трубопроводів у людей, які запросять до квартири. Саме від того, утеплені чи ні транзитні стояки у помешканнях, також залежитиме сума у платіжці.

 — Ми фізично не зможемо зайти у кожну квартиру. Та і права такого не маємо. До мешканців тих квартир, які звернуться до нас перевірити ізольовані чи ні їхні транзитні стояки, ми прийдемо, — каже голова Ради голів ОСББ.

Робочі групи перевірятимуть наявність циркуляції гарячого водопостачання, а також наявність офісів чи магазинів на нижніх, підвальних поверхах будинків. 

Крім того, за словами Сергія Лупака, ті дані, які наявні у КП «Тернопільміськтеплокомуненерго», можуть бути застарілими. Тому потрібно все перевірити і «заактувати».

— Дуже велику роль відіграє саме наявність комерційних приміщень у підвалах чи перших нежитлових поверхах будинків, — зазначає голова ГО.

Сергій Лупак радить тернополянам проявити ініціативу: запитати у голови ОСББ чи управителя, коли у їхньому будинку заплановано обстеження. 

— Для прикладу, 90 будинків міста організували ОСББ. Ми визначили п'ять робочих груп для їхньої перевірки по масивах. Ми обійдемо кожен будинок. У робочу групу входитиме представник тепломереж, голова ОСББ, старший кожної групи — представник Ради голів ОСББ, а також місцевий депутат за згодою, — пояснює пан Лупак.

Хто ж перевірятиме дотримання температурного режиму в опалюваних місцях загального користування, співрозмовник не каже. Зауважує лишень на тому, що вхідні двері під'їзду можуть нещільно прилягати, у зв'язку з чим йтимуть невиправдані тепловтрати. Особливо це стосується будинків із лічильниками, коли безліч Гкал піде в пусту і платіжки тернополян зростуть. На цьому робочі групи також акцентуватимуть свою увагу. 

Із адресами і складом робочих груп можна ознайомитися тут. 

Загалом, Сергій Лупак думає, що робочі групи більшу частину будинків за два тижні все ж обійдуть. 

— У зв'язку з тим, що багатоквартирних будинків у Тернополі понад 700, навряд чи встигнемо обійти усі за два тижні. Успіх робочих груп залежить і від самих мешканців. Ми маємо обійти також підвали, а вони можуть бути закриті. Надіємось на допомогу голів кожного ОСББ, а також представників управителів,  — наголошує пан Лупак. 

Якщо робочі групи встановлять відсутність батарей чи те, що вони не функціонують у місцях загального користування, про це напишуть в акті. Далі такі дані робоча група передасть у КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» і вони вже робитимуть певний перерахунок, розповідає Сергій Лупак. 

— Основний акцент робочі групи звертатимуть на площі місць загального користування, чи вони не зменшились за рахунок комерційних приміщень. Оскільки дані тепломереж можуть бути застарілі, бо більше десяти років підприємство не обслуговує будинки. Вони подають теплоносій лише до фасаду будинку, а внутрішньобудинкові мережі вже не обслуговують, — каже пан Лупак. 

Голова ГО «Рада голів ОСББ міста Тернополя» підсумовує, робочі комісії дадуть свій результат.

Журналістка «20 хвилин» цілий робочий день, 14 січня, намагалася зв'язатися із адміністрацією КП «Тернопільміськтеплокомуненерго», аби ті прокоментували, яким чином «рейди» робочих груп вплинуть на платіжки тернополян. Як рахуватимуть тепломережі після цих перевірок і за що можливі відмінісування? Директор тепломереж Андрій Чумак у відпустці. Його заступник Богдан Миськів не відповідає за номером телефону, який повідомили журналістці у приймальні. Не читає і смс-повідомлень. Щойно отримаємо інформацію від комунального підприємства, одразу поінформуємо. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (145)
  • Lyuba Melnyk - Zahurska

    Місця загального користування,а квартира це не  місце загального користування,тож не мана потреби шастати по квартирах.
  • Оля Мацко

    Ну, та певне хай приходять , і принесуть  ковід.Без справочки їх ніхто не пустить  в квартиру.
  • Михайло Костів

    Я не є клієнтом теплокомуненерго і на основі чого я маю їм платити. Через квартиру проходять їхні труби які я постійно обслуговую і які портять естетику квартири. А в під'їзді і підвалі а тим більше на горищі мені тепло не потрібне
  • Софія Гайдук

    Ці перевірки повинні бути разом з мешканцями.

keyboard_arrow_up