Пакунок малюка при народженні дитини. Як отримати у Тернополі?

Пакунок малюка при народженні дитини. Як отримати у Тернополі?
  • Скільки пакунків у залишках?
  • На що розраховувати майбутнім мамусям, дізнавалися журналісти «20 хвилин».

Начальник Управління соцполітики Тернопільської міської ради Володимир Сулима повідомив «20 хвилин», що перед Новим роком у пологові міста Тернополя завезли пакунки для малят. За його словами, грошова компенсація за неотримання пакунку малюка становила у 2021 році орієнтовно 6000 гривень. Прогнозують, що у 2022 році ця сума має зрости.

– Може зрости, але тільки початок року, ще невідомо і зарано про це говорити, – каже начальник управління.

Скільки пакунків і чи надовго вистачить пологовим міста, пан Сулима сказати не міг.

Відео дня

Чи є залишки «Пакунків малюка»

Які залишки пакунків малюка у пологових Тернополя і чи надовго ще вистачить, журналісти «20 хвилин» запитали в ОДА.

У 2021 році в Тернопільській області народилося 7611 дітей.

Породіллям видали 1786 пакунків безпосередньо у пологових будинках області і ще 71 пакунок видали відповідно до заяв за місцем проживання чи перебування у 2021 році.

А ось 5519 особам нарахували грошову компенсацію вартості одноразової натуральної допомоги «Пакунок малюка». Очевидно, що тернопільські мамусі радо обирають для своїх малят саме гроші, а не пакунок.

Ще 123 заяви стосовно призначення грошової компенсації опрацьовують, а чотирьом особам відмовили у призначенні такої компенсації.

У залишку, тобто готових до видачі пакунків станом на 01 січня 2022 року — 1177 пакунок. Тому у січні їх вистачить, ймовірно, усім бажаючим породіллям.

Про це повідомили «20 хвилин» у Департаменті соцзахисту населення Тернопільської обласної державної адміністрації.

Всього ж на 2022 рік обласна держадміністрація потребує 7632 пакунки малюка. Наприклад, у 2021 році така потреба становила 8000 пакунків.

Хоча, як повідомили у Департаменті, у залишках з минулого року цих пакунків є багато. Оскільки, як видно зі статистики, більше 72% зі всіх породіль вибрали саме гроші. Чому? Ми запитали мамусь у соцмережах.

Що хочуть тернополянки

Більшість обирають грошову компенсацію замість пакунка.

Галина написала: «Якщо не перша дитина, то бейбі бокс точно не потрібен. А якщо перша, то, як на мене його потрібно давати, коли йдеш в декрет, так як до пологів ти вже все купиш, і з пакунками їдеш до пологового.»

Наталя прокоментувала: «Я чекаю народження третьої дитини. З пакунку мені реально потрібний градусник для ванни (бо попередній загубився?) і сама коробка, там якість класна. А все інше в мене є, не потребую.»

Ксенія поділилась: «А смисл з нього, як він оформляється через місяць. Вже все до цього купиш, з памперсів виростає, з одежі теж. Якби давали в пологовому, як раніше, то можна було би брати.»

А ось Юлії не пощастило взяти теперішній пакунок: «Я була в числі перших, хто отримав бейбі-бокс. Можу сказати, що підгузки віддала, прокладки для грудей мені були не потрібні, засоби для купання, крем для засвоєння сосків, термометр, ножниці також навіть не відкривала. Там не було ні коврика, ні зимового комбезу, ні нормальних підгузок. Тому, я би взяла гроші.»

Надя підсумувала: «Гроші, бо за старшого синочка був пакунок, то на нас речі були малі – родилися в березні і багато чого не підходило, бо мали дерматит. Зараз за молодшого взяли гроші, що хотіла те й купила для малюка.»

Але є й ті, кому сподобався вміст пакунку.

Анна написала: «Я би бейбі-бокс обрала, там стільки усього: памперси суперські і у великій кількості. Одяг, звичайно, бажає кращої якості, але для дому зійде. Добре, якби бейбі-бокси видавали за місяць до пологів.»

Мар'яна поділилась: «Користувалась усім з бейбі-бокса. Лише чоловічки не використовувала, бо пошиті неякісно. По довжині тулуба замалі, а штанки задовгі.»

Катерина задоволена пакунком: «Нам дали бейбі-бокс і речі там хороші. Користувались ним аж до семи місяців: памперси, шампунь, градусник, і багато іншого, включаючи коврик та іграшки. Нам дуже сподобався.»

Як отримати гроші?

Нагадаємо, що з 1 липня 2021 року батьки немовлят змогли офіційно обирати між натуральною допомогою «Пакунок малюка» та її грошовою компенсацією в обсязі трьох прожиткових мінімумів для дітей до 6 років.

Тобто, до 1 липня такої офіційної можливості обирати між одним чи іншим не було.

Заступник начальника управління соціальної політики Тернопільської міської ради із загальних питань Петро Тимочко ще влітку пояснив журналістці «20 хвилин» алгоритм дій при отриманні грошової компенсації за народження дитини:

  • Отримати довідку про те, що Пакунок малюка не отримали (видають будь-кому з батьків чи усиновлювачів при виписці з пологового);

  • Відкрити спеціальний картковий рахунок у Приватбанку (для цього одному з батьків потрібно звернутися у відділення банку та мати із собою паспорт та ідентифікаційний код);

  • Звернутися до управління соціального політики за місцем проживання з чотирма документами (паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про народження дитини, довідка з пологового будинку про неотримання «Пакунка малюка») та написати заяву.

Сума компенсації встановлюється відповідно до прожиткового мінімуму на дитину до шести років.

— Оскільки з 1 липня сума прожиткового мінімуму на дитину до шести років змінилася і становить 2013 грн, то й грошова компенсація змінилася, бо виплачується в розмірі трьох прожиткових мінімумів і складає 6039 грн, – каже Петро Тимочко.

Також в Управлінні повідомили, що ці гроші надходять на карту у місячний термін.

Магазини, у яких можна здійснювати покупки карткою у Тернополі

У Міністерстві соціальної політики все ще очікують на підключення інших закладів торгівлі.

Тим часом, тернополянки нарікають, що насправді ціни на речі у визначених магазинах є завищеними, тому вони могли б на ту суму купити більше.

Зауважуємо, що одноразова допомога у вигляді Пакунка малюка чи грошової компенсації не зараховується до розміру допомоги при народженні дитини, яка становить 41 280 гривень. Виплата такої допомоги здійснюється одноразово у сумі 10320 гривень, решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

 

Між Пакунком малюка та грошовою компенсацію, що обрали б Ви та чому? Діліться своїми думками у коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up