Скоро тернополян заставлять платити за сусіда

Скоро тернополян заставлять платити за сусіда

Збільшення із листопада тарифів на газ поряд із врізанням субсидій змушує багатьох тернополян задуматись про можливі методи зниження ціни платіжки за опалення. Закон зобов'язує встановлення будинкових та квартирних лічильників води та тепла. Та чи дозволить це зекономити на платіжках, з’ясувала редакція “RIA плюс”.

- Ще з минулого року чула про те, що будуть встановлювати індивідуальні теплові лічильники чи то в квартирі, чи то в будинку. Читала в Інтернеті, що є багато нюансів з їх використання і все залежить від того, наскільки утеплений будинок та квартира і чи всі сусіди також встановили такі лічильники, - каже тернополянка Ірина Назаревич. - І від цього буде залежати оплата за теплопостачання. Але я не можу зрозуміти, якщо ми встановимо такий лічильник у будинку, то це якось відіб'ється на вартості опалення і зобов'язанні тепломереж підтримувати норму температури в моїй квартири, чи буду в мінусах.

Жінка не знає чи варто взагалі братися за встановлення лічильника, бо коштує він недешево. А витратити гроші, а потім ще й переплачувати за комунальні послуги не хочеться.

Лічильників без ІТП не встановлюють

У міськраді кажуть, що встановлюють теплові лічильники виключно з індивідуальними тепловими пунктами, далі - ІТП.

Відео дня
  • Згідно з законом міська рада не займається встановленням лічильників, це компетенція КП "Тернопільміськтеплокомуненерго". Крім того, усі теплові лічильники встановлюють виключно в складі з ІТП погодного регулювання в рамках трьох інвестиційних проектів, - роз’яснює завідувач сектору з питань енергозабезпечення міського управління ЖКГ Павло Савечко.

Зокрема, тепломережі мають три інвестиційні проекти, НЕФКО, Європейського банку реконструкції та розвитку та Міжнародного банку реконструкції та розвитку, в рамках цих проектів забезпечують комерційний облік тепла. На сьогодні проведені тендерні закупівлі, визначено підрядників на об’єктах. Крім того у міськраді додають, що підрядники є закордонні та потрібні роботи проводять весь час, незалежно від погоди.

  • Згідно програми міськради, а саме "Програмі енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації житлового фонду Тернополя» або як її ще називають «70-30», у місті встановлено усього два ІТП з лічильниками подібного роду, зокрема будинки розташовані на вул. Бродівській, 50 та Лук'яновича, 1. Об’єкти були здані ще у 2015 та 2016 роках. Їх мешканці економлять 50% та 30% коштів на опаленні.

Лічильники будуть встановлювати тепломережі

Згідно вимог, що прописані у законі “Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання”, які діють з 2 серпня 2017 року, чітко зазначено, що теплові лічильники має встановлювати оператор теплових мереж, тобто теплокомуненерго, роз’яснює керівник КП "Тернопільміськтеплокомуненерго" Чумак Андрій. За два місяці до встановлення лічильника оператор повинен повідомити мешканців будинку щодо проведення робіт, їх вартості та умов, яким чином мешканці будинку мають повертати кошти. Законом обумовлено, що мешканці повинні повертати кошти окремими внесками протягом п'яти років. Для кожного будинку має бути окремий розрахунок.

  • Протягом двох місяців мешканці можуть відмовитись або погодитися на встановлення теплового лічильника та ІТП, або зазначити, що вони самі встановлять його. Також мешканці можуть внести пропозиції щодо змін умов встановлення лічильника, або просто погодитися чи промовчати. Мовчання - це знак згоди, - додає співрозмовник.

Андрій Чумак розповідає, що закон зобов'язує встановлення лічильників тепла у 100%-му житловому фонді, проте не у всіх будинках це технічно можливо, є багато будинків, де комунікації розташовані під підлогою, тобто не мають підвального приміщення. Таких будинків у Тернополі небагато, десь близько 20. Як правило, вони у центрі міста, де у підвальних приміщеннях різні магазини чи ресторани. Такі будинки наразі відклали як технічно складні.

Не вели обліку по лічильниках

До травня 2016 року оператор теплових мереж не мали права проводити облік по теплових лічильниках, оскільки діяла певна заборона, однак антимонопольний комітет цю заборону зняв, після чого оператори теплових мереж почали встановлювати лічильники подібного роду.

  • Сьогодні ми включили лічильники в два гранти та один кредит, які ми отримуємо від різних міжнародних фінустанов, за кошти яких маємо отримати 312 ІТП з тепловими лічильниками. Встановлення самого лічильника обійдеться близько 40 тис грн, проте немає сенсу встановлювати його без ІТП, оскільки лічильник - це просто облік, а ІТП - це реальна можливість вплинути на споживання. Тому ми лічильники встановлюємо виключно в складі ІТП, - говорить експерт.

За лічильники з ІТП тернополяни не платитимуть

Оскільки, кошти грантові, то мешканці будинків не відшкодовуватимуть вартість ІТП. Крім того, маємо отримати кредитні кошти на встановлення 467 вузлів обліку від “Фонду чистих технологій” (кредит під 0,75% річних), який потрібно буде повертати аж з 2024 року, розповідає пан Андрій .Відтак міський голова погодив, що кошти протягом п'яти років з мешканців не стягуватимуться на відшкодування. Тобто фактично половина міста отримає грантові кошти як подарунок, а інша частина міста отримає кредитні кошти. Тому ми плануємо кредитні кошти повертати не за рахунок мешканців, а шукати різні резерви на погашення кредиту, аби тернополяни не відчули фінансового дискомфорту.

- До кінця літа 2020 року ми плануємо встановити усі 779 вузлів обліку, станом на сьогодні встановлено 145 та 102 у процесі встановлення. Тендер на постачання обладнання виграла італійська компанія, яка фактично кожного дня надсилає необхідні вузли, які також доводиться розмитнювати. В тому режимі, в якому ми працюємо зараз, ми можемо до кінця наступного літа все встановити, але це лише наразі попередні прогнози.

Економія буває різна

Щодо економії, то кожен будинок потрібно розглядати окремо, продовжує пан Чумак, оскільки є багато нюансів. До прикладу, тариф розрахований по місту середній, а будинки п’ятиповерхові споживають більше теплової енергії на метр квадратний, чим дев’ятиповерхові. І навіть якщо взяти два під'їзди трьохповерхового будинку, то він ще більше споживає тепла, чим п’ятиповерховий на метр квадратний.

- Така ситуація із споживанням теплової енергії така, тому що у малих будинках співвідношення зовнішніх поверхонь до опалювальної площі більша, - наголошує Андрій Чумак. - Наразі усі споживачі рівні, проте після встановлення ситуація трошки зміниться - одні можуть економити до 20% інші ж будуть платити більше.

Платити потрібно за техобслугу та провірку

Вже кілька років міська рада не встановлювала ІТП та лічильників тепла, розповідає голова ГО «Рада голів ОСББ міста Тернополя» Сергій Лупак. Причина проста - жителі міста хочуть аби ІТП з лічильником тепла встановлювали тепломережі безкоштовно за грантові кошти. Це досить вигідно для мешканців, оскільки жодної гривні власних коштів вони не витрачають, на відміну від програми “70-30” де 30% від вартості проекту сплачують самі містяни, а 70 міськрада.

- Згідно закону “Про комерційний облік”, фактично усі будинки мають бути обладнані тепловими лічильниками на гарячу воду та опалення, - розяснює фахівець. - Їх можна встановлювати самостійно, або за посередництвом тепломереж, які сьогодні встановлюють ІТП з лічильниками тепла виключно за грантові кошти.

До слова, у тому ж законі чітко прописано, що мешканці за власний кошт мають здійснювати техобслуговування та перевірку за власний кошт, незалежно від того, за чий кошт ІТП та засіб обліку становленні.

Нарахували 99 грн за кв. м тепла

Крім того, фахівець додає, що встановлення лічильників тепла без ІТП нераціонально, оскільки основна функція ІТП - автоматично регулювати кількість гарячого теплоносія, який надходить з тепломережі. Крім того погодозалежне регулювання дає можливість економити кількість спожитої теплової енергії. Однак і тут є нюанси.

- ІТП в комплекті з лічильником також далеко недосконалі, теплоносій, що знаходиться в будинку, проходить через теплообмінник, де втрачається 10-15 градусів на температуру.

Щодо роботи самого лічильника тепла без ІТП, то фахівець також наводить приклад і каже, що по вул. 15 Квітня 29 та 37 встановлено суто тепловий лічильник. Однак будинки є розбалансовані, тобто одні мешканці мають індивідуальне опалення, інші - централізоване, як результат, мешканцям будинку 15 Квітня 37 по тепловому лічильнику за один кв. м у січні було нараховано аж 99 грн, в той час коли міський тариф становив 44 грн.

Загалом ситуація у нашому місті, в порівнянні з іншими містами нашої країни, з встановленням теплових лічильників та ІТП - плачевна, продовжує Сергій Лупак. Тернопіль посідає одне з останніх місць по кількості їх встановлення.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • ната

    не подолала таку кількість літер....але!!платити потрібно по факту отримання послуги(за показниками лічильника)!!! якщо тепломернжі опалюють тротуари ,це не моя проблема!!!

    Терен reply ната

    так в тарифі опалення по лічильнику ЗАКЛАДЕНО опалення не тільки тротуарів, але й космосу. Втрати на транспортування тепла в наших тепломережах сягають до 70%. Тут лише індивідуальне може від тої гидоти теплокомуненерго захистити. Тоді дійсно, що взяв, за то і плати. А всі ці ІТП, лічильники і т.п. це просто ще один спосіб нас пограбувати.

    Галина reply Терен

    Підпишіть

    Електронну петицію Дозволити встановлення індивідуального опалення у квартирах багатоповерхівок      https://petition.president.gov.ua/petition/50840?fbclid=IwAR0Lp8Rtgt9raksnZ4Xh7YF23zzTWBZB6in1PKF30vHwWGMiLZGxw6Oz7mA

    Sveta Blago reply Галина

    Дорогi Тернополяни. Нажаль така ситуацiя тiльки в Тернополi i бiльше нiде. А тепер ще й лiтом платимо. I зимою бiльше платимо як в iньших мiстах. Хоч тепловi лiчильники поставили в кожному домi. Вся причина це мер мiста Надал. Тепломережi належать мiськiй радi. З вiдти даються всi команди. Скиньте того податкiвця з його посади виберiть нормальну людину щоб дихати стало легше. А петицiю не тут треба друкувати а в iнстаграмi Чи фейсбуцi.Пишiть скарги в Дерспоживслужбу в м. Киiв.

keyboard_arrow_up