Чи зменшиться кількість трудових мігрантів у 2019: думка експерта

Чи зменшиться кількість трудових мігрантів у 2019: думка експерта

Тенденції трудової міграції аналізує завідувач відділу міграційних досліджень Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи Олексій Позняк.

У 2019 році НБУ прогнозує уповільнення зовнішньої трудової міграції. Станом на кінець 2018 року за кордоном, за даними Міністерства соціальної політики, працювали 3,2 млн українців. Надходження від трудових мігрантів за останній рік, за підрахунками НБУ, склали близько $11 млн.

Після 2013 року в Україні відбувся сплеск зовнішньої трудової міграції, пов’язаний з погіршенням економічної ситуації, падінням курсу національної валюти та опосередковано - з військовими діями. Але протягом останніх років - 2017 та 2018 - міграція відносно стабілізувалася. Зростання її припинилося або значною мірою уповільнилося у порівнянні зі сплеском 2014-2015 років.

Зараз загальну кількість трудових мігрантів з України можна оцінити у 2,7 млн осіб, зазначає завідувач відділу міграційних досліджень Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи НАН України Олексій Позняк.

Відео дня

Які фактори сприяють уповільненню міграції

Існує така дуже важлива річ, як перенасичення. Річ у тому, що різниця у рівнях заробітків між Україною та основними країнами-реципієнтами була досить значною і до 2014 року. Відповідно, найбільш активні українці, які були готові виїхати працювати за кордон, на початок 2014 року це вже зробили - і тому до кризи міграція зменшувалася.

У 2014 році в зв’язку з різким погіршенням ситуації в економіці та падінням курсу гривні українці, що раніше не задумувалися про трудову міграцію, почали розглядати таку можливість. Саме за їхній рахунок і відбувся новий сплеск міграції.

Зараз перенасичення знову стало фактором уповільнення міграції:  ті, хто був готовий поїхати працювати за кордон, вже виїхали; а ті, хто готовий не був, не отримали додаткових стимулів, що могли б підштовхнути їх до перетворення на трудових мігрантів, оскільки погіршення економічної ситуації не відбувається.

Інший фактор, що сприяє уповільненню міграції - відносна стабілізація економічної ситуації та національної валюти.

Короткострокова та довгострокова міграція

В першу чергу можна очікувати зменшення корострокової міграції (за даними Держстату, короткострокові мігранти складають 48,5% від загалу). Що стосується довгострокових мігрантів, які складають близько 35-40% від загальної кількості, то ці люди, найвірогідніше, продовжать працювати за кордоном. Частина з них вже не повернеться, частина може повернутися до України через певний час, якщо економічне зростання буде супроводжуватися цілеспрямованою державною політикою щодо залучення мігрантів.

Куди їдуть працювати українці

Зараз на першій сходинці по кількості трудових мігрантів з України перебуває Польща (38,9% станом на 2017 р.). Росія (26,3%) продовжує утримувати другу сходинку, хоча кількість українців, що там працюють, після 2014 року стабільно зменшується. За ними йдуть Італія (11,3%)  та Чехія (9,4%). Дані останніх років демонструють, що Італія досить повільно, проте наближається до Росії.

 

* За даними Держстату

З яких регіонів виїжджають

Зберігається перевага західного регіону України, але за останні роки вона стала не такою разючою. Сплеск міграції 2014 року був досить рівномірним: частка інших регіонів у ньому була набагато більшою, ніж частка у старій, традиційній трудовій міграції.

Західні регіони все ще є лідером (більше ніж 50% трудових мігрантів - вихідці з західних регіонів), але цей розрив зменшується.

Якщо економічне зростання та інші позитивні тенденції у державі будуть закріплені, у 2019 році справді можна буде очікувати подальшого зменшення зовнішньої трудової міграції з України, вважає Олексій Позняк.

VoxConnertor, спеціально для 20minut.ua (Тернопіль)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up