Чи змінилася ціна на квартири під час карантину. Де дешевше купувати?

Чи змінилася ціна на квартири під час карантину. Де дешевше купувати?
  • На вартість квартири впливають дуже багато факторів: курс долара, район та розміщення будинку, поверх, навіть ціна на паливо тощо.
  • Чи вплинула ситуація з карантином на ціну квартир в Тернополі, цікавилися «20 хвилин».

Ціна значною мірою залежить від того, чи розміщена квартира в новобудові. А якщо будинок тільки почали зводити, то зазвичай ціна таке помешкання нижча, ніж після завершення будівництва.

Яке житло шукають тернополяни

Купуючи квартиру в будинку на вторинному ринку, ризики, пов'язані з тим, що будівництво можуть заморозити – відсутні. Але на  вторинному ринку відсутня іпотека або розстрочка. Тож усе залежить від уподобань і можливостей покупців.

На початку 2020 року аналітичний центр DOM.RIA провів опитування серед потенційних покупців нерухомості. У Тернопільському регіоні:
75,6% - шукають квартири, як у новобудовах, так і на вторинному ринку;
10,8% - обирають лише вторинний ринок;
13,5% - лише первинний ринок.

Відео дня

Чи зростають ціни на квартири в Тернополі

За даними аналітичного центру DOM.RIA, ціна на квадратний метр в новобудовах Тернополя за минулий рік виросла на 20,9%. У лютому 2020 року квадратний метр на первинному ринку коштує 12 671 грн., максимальна – 19 500 грн.

На вторинному ринку нерухомості за минулі два роки найбільше подорожчали однокімнатні квартири – на 6,74%. Якщо у лютому 2018-го року середня ціна однокімнатної квартири у Тернополі складала  25370 дол., то в аналогічному місяці 2020-го року така ж квартира в середньому коштує 27 079 дол. Двокімнатні квартири подорожчали в середньому на 3%. А от трикімнатні квартири подешевшали на 3,17%.

Як змінилася ціна на квартири за місяць

Порівнюючи ціни на квартири в Тернополі станом на кінець березня та аналогічний період попереднього місяця, можна констатувати, що в різних районах середня ціна змінилася по різному.

Найбільше змінилася ціна на чотирикімнатні квартири, так в районі Канади ціна на такі квартири змінилася з 706 дол.США/м2 до 545 дол./м2., а на Кутківцях - з 423 дол./м2 до 552 дол./м2. В районі ж Баму ціна за квадратний метр чотирикімнатної квартири змінилася з 333 до 422 дол.США, а на Дружбі – з 316 дол до 443 дол.

Загалом же суттєвих змін ціни на квартиру не відбулося. Вона або залишилася на тому ж рівні що і була, або ж змінилася в більшу чи меншу сторону, проте дуже неістотно. Але все ж більшість змін були в сторону зменшення ціни, наприклад в районі Старого парку.

За результатами опитування користувачів DOM.RIA в березні 2020 року, найоптимальнішим районом Тернополя для купівлі квартири є «Дружба». За місяць істотних змін в цьому рейтингу не відбулося.

Як не потрапити до рук аферистів

Якщо покупець націлений на придбання первинної нерухомості, то найголовніше – вибрати надійного забудовника. І тільки після цього можна переходити до подальших етапів купівлі, радять в аналітичному центрі DOM.RIA.

Якщо ж мова йде про придбання вторинного житла, то потрібно визначитися, який тип будинку та рік побудови вас цікавить. Потрібно вивчити плюси та мінуси кожного.

При необхідності покупець може звернутися до ріелторів. Плюсом співпраці з ними стане те, що покупцю запропонують різні варіанти. Також ріелтор зробить всю перевірку і виконає роботу з документами. Але він не працюватиме задарма.

Для більшого вибору та безпечності слід використовувати відомі пошукові сайти нерухомості.

Як не «погоріти» від купівлі квартири в новобудові

Спеціалісти з аналітичного центру DOM.RIA – сайту з продажу та оренди всіх типів нерухомості від приватних осіб, забудовників та агентств нерухомості, радять : перед тим, як вкладати гроші в нерухомість, покупцям варто перевірити наявність всіх необхідних документів у забудовника. Наприклад, дозвіл на будівництво, ліцензію на будівельну діяльність, державний акт на землеволодіння або договір оренди земельної ділянки. Більшу частину інформації можна знайти на сайті забудовника або в інтернеті. Звертайте увагу на те, скільки років забудовник вже на ринку, скільки новобудов було здано, чи не було з ними проблем, а також відгуки власників квартир у вже зданих житлових комплексах.

Навіть одне проблемне будівництво залишить пляму на репутації будівельної компанії, так що цьому моменту варто приділити особливу увагу. Наприклад на сайті DOM.RIA покупець може дізнатися повну юридичну історію всіх підрядників будівництва: хто замовник будівництва, генерального підрядника, і девелопер (підприємець, що ініціює та виконує повний цикл робіт, включно з фінансуванням робіт по проекту та реалізацію створеного (покращеного) об'єкта – прим. авт.), скільки часу існує компанія та багато іншого. Крім цього, інвестор може замовити більший звіт, якщо вас зацікавить детальна інформація про конкретну новобудову.

У 2019 році аналітики DOM.RIA провели опитування серед потенційних покупців первинної нерухомості. Дослідження показало, що серед чинників, які визначають вибір покупців, найбільшу роль відіграють такі:

кількість об'єктів зданих в експлуатацію;

відкритий доступ до дозвільних документів на об'єкт;

період існування компанії на ринку;

відсутність судових позовів;

присутність об'єкта на популярних сайтах нерухомості.

Правила безпечних продажів

1.Не розголошуйте особисту інформацію Якщо шахраї потребують копії ваших документів: паспорта, ідентифікаційного коду, — не погоджуйтеся їх передавати.

2. Зберігайте в таємниці дані карти банку:

PIN-код, CVV2-код, термін дії картки, а також паролі з СМС.

Ви можете назвати покупцям тільки 16-ти значний номер картки.

3. Перевіряйте стан рахунку вашої картки перед передачею покупцю товару.

Переконайтеся, що оплата товару отримана, звернувшись до співробітника банку або через інтернет-банкінг.

4. Відкрийте спеціальну карту для продажів і покупок в інтернеті

Так ви зможете максимально захистити вашу основну карту, адже її номер та інші реквізити ніде не вказуються.  

Правила безпечних покупок:

1.Уважно вивчайте оголошення

  • будьте пильні, якщо в оголошенні:
  • непідтверджений номер телефону;
  • підозріло низька ціна;
  • немає фото товару; занадто мало інформації про товар або послугу.

2. Ви можете довіряти:

  • Реальним об'єктам нерухомості від перевірених продавців на сайтах з продажу нерухомості.
  • Оголошенням з підтвердженим номером телефону продавця зі спеціальною відміткою в оголошенні.

А де ви придбали чи хотіли би придбати квартиру? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Володимир Кульба

    Чекаємо на падіння цін на нерухомість у валюті, пропозиція буде переважати над попитом.
  • Іван Тлумацький

    Так за 10 можна брати 3к
  • тарас

    скоро таке "добро" можна буде взяти на 20-30% дешевше
  • Саша Крест

    вже купив... у тому, що будується біля "Березолю"... 4-х кімнатну... вигляд з вікна має бути чудовим... та й паркінг для Rovera буде... з нетерпінням чекаю...

    098 reply Саша Крест

    Бля радуйся! щастя пожизні тобі добра
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up