Чим здивує останній місяць року тернополян? Аналізуємо головні зміни грудня

Чим здивує останній місяць року тернополян? Аналізуємо головні зміни грудня
  • Вже завтра наступає перший зимовий місяць – грудень.
  • Які ж соціально-економічні та інші зміни він готує для тернополян?
  • Зміна різних соцвиплат, обов'язкова вакцинація і електронна прописка. Це та інше з’ясовували журналісти «20 хвилин».
  • Завдяки Вашим підпискам ми можемо готувати більше цікавих матеріалів. Дякуємо за підтримку незалежної журналістики!

 

Останній місяць року не лише несе передсвятковий настрій, а й часто дивує різними сюрпризами: економічними і соціальними. Приємні вони чи не дуже цьогоріч, підсумовували наші журналісти. 

Обов'язкова вакцинація: кого стосується?

З 9 грудня 2021 року набирає чинності наказ Міністерства охорони здоров'я України № 2393 від 1 листопада 2021 року, який розширив перелік організацій, співробітники яких мають обов’язково щепитися проти COVID-19. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я України на офіційному сайті. 

Згідно з наказом, крім освітян та працівників центральних та місцевих органів влади, обов’язковій вакцинації проти коронавірусу на період дії карантину підлягають співробітники:

Відео дня

Працівники вищезазначених установ, які на 9 грудня не матимуть документа про щеплення принаймні однією дозою антиковідної вакцини, сертифіката чи довідки про одужання від COVID-19 або довідки про протипоказання до щеплення, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати. 

Контроль за допущенням до роботи тільки тих працівників, які мають документи про щеплення чи протипоказання до вакцинації, покладається на керівника підприємства.

Якщо працівник ухиляється або відмовляється від отримання щеплення, то керівник має проінформувати його про правові наслідки таких дій та відсторонити його від виконання професійних обов’язків. Для цього керівник складає відповідний акт та видає наказ або розпорядження, яке обов’язково надають для ознайомлення особі, яку відсторонюють.

Важливо, що звільняти працівника через відсутність щеплення незаконно. Для цього відсутні правові підстави.

Щойно працівник отримав принаймні одне щеплення проти COVID-19, то підстав для продовження його відсторонення від роботи немає. Працівник має бути допущений до роботи.

Якщо під час перевірки уповноважений орган виявляє, що на підприємстві працюють особи, які ухиляються або відмовляються від щеплення, він складає акт про порушення статті 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення “Порушення правил щодо карантину людей”.

Відповідальність за порушення вказаної статті для керівника підприємства складає від 34 тисяч гривень.

Нагадаємо, що держслужбовці та соціальні працівники, а також співробітники стратегічно важливих підприємств можуть щепитися від COVID-19 організовано або індивідуально у зручному для них пункті чи центрі вакцинації. Детальний перелік та контакти пунктів та центрів на vaccination.covid19.gov.ua/list.

Зростання виплат

з 1 грудня 2021 року відбудеться підвищення розміру мінімальної зарплати. Це визначено Законом про Державний бюджет України на 2021 рік.

Так, з 1 грудня розмір мінімальної заробітної плати збільшиться на 500 грн і становитиме 6500 гривень.

Також зростає прожитковий мінімум для різних груп населення. Наразі прожитковий мінімум в Україні на одну особу становить 2294 грн, з 1 грудня він зросте до 2393 грн. 

Наприклад, з 1 липня 2021 року до 30 листопада 2021 року включно для працездатних осіб він становив — 2379 грн, а з 1 грудня 2021 року — 2481 грн. 

Більше того, підвищення розміру прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати вплине на ряд інших показників. Розглянемо деякі з них.

Єдиний соціальний (страховий) внесок 

Зокрема, збільшиться розмір мінімального внеску ЄСВ на місяць зі зарплати працівників та доходів фізичних осіб-підприємців (за себе), самозайнятих осіб та членів фермерського господарства. З 1 грудня – це буде 1430 гривень. Адже мінімальний розмір єдиного внеску на місяць розраховується від мінімальної зарплати (від 6500 гривень).

Допомога на дітей

У грудні зросте розмір допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами: вона надається у розмірі не менше 25% прожиткового мінімуму для працездатних осіб та становитиме 620,25 грн.

Допомога при народженні дитини залишається незмінною – 41 тис. 280 грн: одноразова виплата – 10 тис. 320 грн, щомісячна – 860 грн. 

Допомога одиноким матерям така:

«Пакунок малюка», без змін, можна отримати в натуральній або грошовій формі. Грошовий еквівалент Пакунку становить не менше 3 прожиткових мінімуми для дитини до 6 років. З 1 грудня 2021 року ця сума дорівнюватиме 6 300 грн. 

Крім того, до 1 тис. 934 грн зросте допомога особі, яка доглядає хвору дитину.

Аліменти

Гарантований мінімальний розмір аліментів з 1 грудня:

Мінімальний рекомендований розмір аліментів на дитину до 6 років становитиме 2,1 тис. грн, віком від 6 до 18 років – 2 тис. 618 грн.

Максимальна сума аліментів на дитину до 6 років, визначена законом, становитиме 21 тис. грн. 

Допомоги по безробіттю

Громадянам України, які втратили роботу, держава обіцяє максимальний розмір виплат, який складе 9924 грн замість 9516 грн (чотири прожиткові мінімуми). Мінімальний розмір допомоги по безробіттю не зміниться - не більше 650 грн при наявності 6 місяців трудового стажу і 1800 грн, якщо трудовий стаж більше півроку.

Надбавка до пенсій

У зв'язку зі зростанням мінімальної заробітної плати, з 1 грудня також автоматично перерахують пенсії. Так, мінімальна пенсія становитиме 1 тис. 934 грн (на 80 грн більше) – її нараховують за віком за наявності 30 років страхового стажу у жінок та 35 років у чоловіків.

Максимальний розмір пенсії становитиме 19 тис. 340 грн – зростання на 800 грн.

Виплати становитимуть 2600 грн замість 2400 грн для пенсіонерів віком від 65 років за наявності у них страхового стажу 30/35 років. 

Мінімальна пенсія для учасників бойових дій та постраждалих учасників Революції гідності становитиме 4 тис. 61,4 грн.

Електронна прописка

Із 1 грудня на порталі «Дія» у тестовому режимі запрацює послуга зміни місця проживання онлайн майже для всієї України.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у своєму Telegram.

«З 1 грудня запускаємо бета-тест зміни місця проживання онлайн на порталі Дія. Реєстрація тут (https://team2.diia.gov.ua/).

Послугу можна буде отримати за 1 робочий день без відвідування 3 установ, 30 днів очікування та папірців. Півроку тому ми запустили зміну місця проживання онлайн у 7 містах, а зараз масштабуємо її майже на всю країну.

Ми повністю трансформуємо послугу, прибираючи бюрократію. Більше не потрібно буде їхати, наприклад, до свого рідного міста, навіть якщо ви хочете там зареєструватися. І до речі, чоловікам не доведеться ходити до військкомату, щоб знятися чи стати на облік.»

Для участі у тестуванні потрібні:

Для зміни реєстрації місця проживання заявнику має виповнитися 14 років.

«Вовина тисяча» на Миколая

Президент України Володимир Зеленський оголосив, що з 19 грудня 2021 року всі громадяни, які пройшли повний курс вакцинації, зможуть отримати 1000 грн. Гроші ці будуть віртуальними і відображатися в додатку «Дія». Витратити їх можна наступним чином:

Люди, які не користуються додатком, можуть розраховувати на альтернативний варіант використання коштів, але вже у 2022 році.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Yuriy Kupeev

    Платіжками 73

keyboard_arrow_up