Чим здивує перший місяць нового року тернополян? Аналізуємо головні зміни січня

Чим здивує перший місяць нового року тернополян? Аналізуємо головні зміни січня
  • Які ж соціально-економічні та інші зміни готує січень для тернополян?
  • Нові правила для ФОПів, подорожчання води і підвищення зарплат лікарям.
  • Це та інше з’ясовували журналісти «20 хвилин».

Подорожчає вода

З 1 січня 2022 року один кубометр (1000 літрів) води для споживачів вартує 36 гривень 70 копійок (!). Про це повідомила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), опублікувавши Постанову №2845 «Про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення КП «Тернопільводоканал».

«Перегляд тарифів назрівав ще з серпня, коли вартість електроенергії для підприємств, в т.ч. і водопровідно-каналізаційної галузі, почала стрімко зростати. Якщо на початку літа вона не дотягувала до 3 гривень за кіловат-годину, то наприкінці осені вже перевищувала 5 гривень. Тим часом для надання цілодобових послуг з водопостачання та водовідведення «Тернопільводоканал» щодня витрачає понад 300 000 гривень, адже практично усе устаткування — на артезіанських свердловинах, звідки видобуває воду, водопровідних та каналізаційних станціях тощо — потребує електроживлення, йдеться на сайті підприємства.», — йдеться у повідомленні КП «Тернопільводоканал» на офіційному сайті. 

ФОПи працюватимуть по-новому, але не всі

ФОПи – платники єдиного податку першої групи звільнені від обов’язку застосовувати касові апарати. Тобто зазначена категорія ФОПів, яка здійснює виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадить господарську діяльність з надання побутових послуг населенню, не використовує працю найманих осіб, з 01 січня 2022 року не застосовує РРО/ПРРО та не веде облік товарних запасів.

Відео дня

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої, третьої та четвертої груп з 01 січня 2022 року зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО (касові апарати – прим.ред.) при здійсненні розрахункових операцій незалежно від виду діяльності та обсягу доходу.

Наприклад, це нововведення торкнеться інтернет-магазинів, ресторанів, кафе, турагенцій, готелів, крамниць, магазинів ювелірних виробів тощо. Тож тим підприємцям, які ще не мають касового апарату, потрібно буде купити та зареєструвати нове обладнання, а також навчитись користуватись ним.

При цьому ФОП – платники єдиного податку, що здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, а також платники єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ, зобов’язані вести облік товарних запасів, відповідно до вимог затвердженого Порядку ведення обліку товарних записів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, який затверджений наказом Мінфіну від 09.09.2021 №496.

Невстановлення касових апаратів відповідними групами ФОПів загрожує сплатою штрафів у розмірі 100% від проданої продукції. Якщо порушення буде зафіксовано вдруге, то сплата штрафу становитиме 150% від вартості проданої з порушенням продукції.

Підвищать пенсії

Від січня в Україні відбудеться перерахування пенсій для ліквідаторів та постраждалих від Чорнобильської катастрофи. 

Мінімальні виплати збільшать для:

  • тих, хто отримав першу групу інвалідності – до 6000 грн.;

  • тих, хто одержав другу групу інвалідності – до 4800 грн;

  • тих, хто одержав третю групу інвалідності – до 3700 грн.

Крім того, у січні заплановане підвищення пенсій на 9% для жінок, що народилися до 1962 року.

Зросте зарплата лікарів 

Зарплата у медиків з 1 січня 2022 року зросте щонайменше до 20 тисяч гривень. Про це повідомив президент Володимир Зеленський, під час виступу у Раді, 1 грудня 2021 року

«З 1 січня вона складатиме мінімум 20 тисяч гривень. Середня зарплата лікаря в Україні буде 24 тисячі гривень. Ми вперше починаємо гідно ставитися до лікаря», – пообіцяв Зеленський.

Також раніше Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко розповідав, що підвищення стосуватиметься медиків, які працюють із програмою медичних гарантій. Зарплати зростуть завдяки тому, що вдалося збільшити програму медичних гарантій щонайменше на 33,8 мільярда гривень.

У держбюджеті-2022 передбачені кошти на збільшення оплати праці медиків. Передбачається, що зарплата середнім медичним працівникам складатиме 13,5 тисячі гривень, а для лікарів – 20 тисяч гривень. Про це нагадали економічні новини «Економіка 24».

Виплати не зміняться

З 1 січня розмір мінімальної зарплати складає 6,5 тис. гривень. Прожитковий мінімум складає 2 393 гривні. Відповідний рівень цих двох величин визначений Державним бюджетом на 2021-2022 роки. Остання зміна виплат відбулася 1 грудня 2021 року, а наступної чекати аж у липні, мінімалка ж зросте на 200 гривень лише у жовтні 2022 року.

Вихідні та святкові дні у січні

Перший день нового року – 1 січня — припав на суботу, тож вихідний переноситься на понеділок — 3 число. Різдво, 7 січня, випадає на п'ятницю, тож цей день буде вихідним.


 


 


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач23

    Аналітична й змістовна стаття. Інформація, викладена в ній, стосуватиметься кожного .

keyboard_arrow_up