Чому родини полеглих захисників України довго чекають на державні виплати: пояснення юристів

Чому родини полеглих захисників України довго чекають на державні виплати: пояснення юристів
  • Давно подали документи, але досі не отримали грошову допомогу.
  • З таким питанням до юристів щодня звертаються тисячі сімей загиблих українських воїнів.
  • Розбираємось, чому так.

Міністерство оборони України змінило порядок виплат одноразової грошової допомоги для сімей загиблих захисників і захисниць. Відтепер це може займати більше часу через довгий шлях, який мають пройти документи.

Про це розповіли юристи Українського ветеранського фонду.

Відео дня

Спершу заяву та відповідний пакет документів подають у найближчий Територіальний центр комплектування і соціальної підтримки. Після завірення копій, ТЦК СП надсилають їх в обласний чи міський ТЦК СП.

Далі процедура руху документів виглядає наступним чином:

  • військова частина;
  • обласний (Київський міський ТЦК СП;
  • Департамент соціального забезпечення;
  • Департамент надсилає запит до Кадрового центру ЗСУ – чи відноситься загиблий військовослужбовець до бойових безповоротних втрат під час воєнного стану;
  • після підтвердження Кадрового центру ЗСУ, Департамент соціального забезпечення звертається  до обласних (Київського міського) ТЦК СП, щоб вони перевірили відповідність документів чинному законодавству. Впродовж 3-х робочих днів опрацьовує отримані пропозиції;
  • документи опрацьовують підрозділи апарату МОУ і Генштабу ЗСУ 
  • Комісія Міноборони отримує документи на розгляд.

Коли рішення щодо виплати одноразової грошової допомоги прийняли, Департамент соцзабезпечення доводить його до фінансово-економічного управління Командування Сухопутних військ ЗСУ (КСВ ЗСУ) для інформування військкоматів протягом трьох робочих днів. Паралельно готує проєкти розподілів відкритих асигнувань для виплати допомоги в порядку черговості відповідно до дати надходження документів з обласного (Київського міського) ТЦК СП.


Далі районні (міські) військкомати повідомляють заявників про прийняте рішення щодо призначення одноразової грошової допомоги (відмови у призначенні, повернення документів на доопрацювання).
КСВ ЗСУ не пізніше 5 робочих днів з дня відкриття асигнувань для виплати ОГД готує та надає Держказначейству України розподіли відкритих асигнувань у розрізі розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня.
Виплата ОГД здійснюється обласним (Київським міським) військкоматом на підставі наказу не пізніше 5 робочих днів з дня відкриття асигнувань.  

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що в Україні змінено порядок виплати грошової допомоги родинам загиблих військовослужбовців. Призначену державою суму у розмірі 15 млн грн тепер виплачуватимуть поетапно, спочатку – 1/5 або 3 млн грн, а решту (4/5 частини або 12 млн грн) – протягом 40 наступних місяців (по 300 тис. грн на місяць).  


Читайте також:

Змінено порядок виплат родинам загиблих захисників України. Що треба знати?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up