Змінено порядок виплат родинам загиблих захисників України. Що треба знати?

Змінено порядок виплат родинам загиблих захисників України. Що треба знати?
  • Від 25 січня 2023 року Міністерством оборони України було прийнято Наказ № 45 «Про затвердження Порядку і умов призначення та виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовців Збройних Сил України в період дії воєнного стану».
  • Цим документом визначаються певні зміни стосовно порядку виплати грошової компенсації родинам полеглих військовослужбовців, а також умов їх загибелі. Що змінилося і як тепер зможуть отримати виплати родичі полеглих – ми розбирались.

Як було раніше?

Ще з початком введення в дію воєнного стану в Україні, коли росія пішла на нашу землю повномасштабною війною, тобто з 24 лютого 2022 року, за 4 дні Кабінетом Міністрів була прийнята відповідна Постанова №168. Вона упорядковувала питання виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану.

Цей документ визначав те, що  «сім’ям загиблих осіб виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 000 000 гривень, яка розподіляється рівними частками на всіх отримувачів, передбачених у статті 161 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Таким чином, право на отримання грошової компенсації після загибелі воїна мали:

Відео дня
  • батьки,
  • один із подружжя, який не одружився вдруге,
  • діти, які не досягли повноліття,
  • утриманці загиблого (померлого) – члени сім'ї, які мають право на пенсію у разі втрати годувальника.

Так отримували одноразову грошову у розмірі 15 млн грн родичі загиблих військовослужбовців. Але з початком 2023 року законодавство України зазнало змін у цьому питанні.

Хто має право на грошову компенсацію від держави у 2023 році?

Для того, щоб дати відповідь на це запитання, ми ознайомились з відповідними документами та звернулись до сторінки у ФБ Юридичної сотні – громадської організації, яка надає правову допомогу учасникам російсько-української війни та їхнім родинам. Там ознайомились з роз’ясненнями, які і викладаємо у публікації.

1 лютого 2023 року були зареєстровані накази Міноборони № 45 від 25 січня 2023 року, а слідом – МВС №51 та №50, які стосуються змін у виплаті одноразової грошової допомоги (ОГД) у разі загибелі військовослужбовців Збройних сил України, Державної прикордонної служби і Нацгвардії.

Згідно зі змінами, ОГД виплачується, лише у тому разі, якщо військовий загинув під час дії воєнного стану або внаслідок поранення/контузії/травми/каліцтва, що сталися в період дії воєнного стану під час захисту Батьківщини, участі в бойових діях чи інших заходах. Зокрема, як уточнено наказами, якщо трагедія відбулася на тимчасово окупованій РФ території України, на території між позиціями сил оборони та позиціями військ держави-агресора в період здійснення зазначених заходів, не пізніше ніж через один рік після поранення/травми чи іншого ушкодження.

Отримати ОГД можуть родичі загиблого та особи, які перебували на його утримані:

  • батьки (мама й тато);
  • дружина/чоловік, які не одружилися вдруге;
  • діти, які не мають та не мали своїх сімей;
  • діти, які мають свої сім’ї, але стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття;
  • діти, обоє з батьків яких загинули або зникли безвісти.

При цьому діє обовʼязкова умова: родичі загиблого не повинні проживати у РФ чи в Білорусі, а також не можуть бути засуджені за державну зраду, колабораційну діяльність чи пособництво державі-агресору.

Розмір та порядок виплати за полеглого військового

Сім’я кожного військового, який загинув, захищаючи Батьківщину під час повномасштабної війни, має право отримати одноразову грошову допомогу в розмірі 15 млн грн. В принципі, сума не змінилась, проте у 2023 році зміни торкнулись порядку виплат. Тепер це здійснюватимуть поетапно.

Компенсація поділяється на частини: перша 20% від суми, а потім щомісяця фіксовані суми:

  • перша виплата — 1/5 від призначеної суми ОГД;
  • друга частина ― залишок невиплаченої суми ОГД (4/5 від призначеної суми) виплачується щомісячно, частками впродовж 40 наступних місяців.
  • Тобто на першому етапі відбувається виплата 3 млн грн, надалі 300 тис. грн на місяць. Ця сума ділиться пропорційно за кількістю членів сім’ї загиблого.

Як отримати виплати: документи та куди звертатись

Чени сімʼї, які мають право на отримання ОГД, можуть реалізувати його з дати загибелі або смерті, вказаній у свідоцтві про смерть.

Якщо той, хто має право на отримання виплати, відмовляється від ОГД або протягом 3 років не реалізує своє право, частки розподіляються між іншими особами, які мають право на ОГД.

Після того як сімʼя отримала свідоцтво про смерть військового, можна починати збирати необхідні документи. Протягом 10 днів командир військової частини передає родичам загиблого:

Витяг з наказу про виключення загиблого зі списку особового складу військової частини.

Документ, що свідчить про причини та обставини загибелі військового.

Витяг з особової справи про склад сім’ї військовослужбовця.

Військова частина за запитом Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкомату), до якого звернулися члени сім’ї загиблого, що помер унаслідок поранення (контузії, травми, каліцтва), отриманого під час захисту Батьківщини в період дії воєнного стану, не пізніше ніж через один рік після такого поранення (контузії, травми, каліцтва) надає зазначені вище документи.

Щоб отримати виплату, необхідно звернутися з особистою заявою чи заявою законних представників осіб, які мають право на ОГД, до ТЦК та СП або уповноваженого підрозділу іншого силового відомства.

До місцевого ТЦК та СП необхідно подати такі документи:

  • заяву про виплату одноразової грошової допомоги;
  • копію свідоцтва про смерть;
  • витяг з наказу про виключення загиблого зі списку особового складу військової частини;
  • документ, що свідчить про причини та обставини загибелі військового;
  • витяг з особової справи про склад сім’ї військовослужбовця;
  • копію лікарського свідоцтва про смерть;
  • копії сторінок паспорта отримувача одноразової допомоги з даними про прізвище, ім’я та по батькові та місце реєстрації;
  • копію свідоцтва про народження загиблого (для виплати допомоги батькам);
  • копію свідоцтва про шлюб (для виплати дружині);
  • копію свідоцтва про народження дитини (для виплати дітям);
  • копію рішення суду або нотаріально посвідченого правочину, що підтверджуватиме факт перебування заявника на утриманні загиблого (надають особи, які не були членами сім’ї загиблого (померлого), але перебували на його утриманні).

Після того, як родичі, які мають право на ОГД, подали документи та заяву, ТЦК та СП завіряє копії документів, не пізніше 7 робочих днів після надходження надсилає їх обласному ТЦК та СП за підпорядкуванням.

Далі протягом 15 днів документи відправляють на розгляд в Міноборони. Там ухвалюють рішення протягом 30 днів.

У разі позитивного рішення Департамент соцзабезпечення не пізніше трьох робочих днів доводить його до фінансово-економічного управління Командування Сухопутних військ ЗСУ для інформування обласних ТЦК і готує проєкти розподілів. Районні ТЦК, які оформляли документи для призначення виплати, повідомляють членів сімей.

Після відкриття асигнувань Командування Сухопутних військ ЗСУ не пізніше пʼяти робочих днів готує та надає Державній казначейській службі України розподіли відкритих асигнувань у розрізі розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня.

З дня відкриття асигнувань не пізніше пʼяти робочих днів ОГД виплачується обласним ТЦК, а потім перераховуються  на банківський рахунок, який сімʼя загиблого вказала у заяві.

Ось таку доволі копітку процедуру мають пройти родини загиблих українських воїнів, аби отримати законну грошову компенсацію від держави.

На завершення розгляду питання нагадаємо, що декілька днів тому ми писали про випадок, що стосується родини загиблого тернополянина Віталія Невінського. Тоді до редакції «20 хвилин» звернулись вдова, мама і молодший брат 26-річного Героя.  Він загинув 15 грудня 2022 року на Донеччині. У Віталія з дружиною Танею є маленький синочок – зараз малому Назарчику 1 рік і 7 місяців, а коли загинув тато, було півтора року.  Коли постало питання збирати документи на отримання грошової компенсації, на горизонті з’явився біологічний тато Віталія, який з 10-річного віку сина не брав участі у його вихованні і матеріально не підтримував. Тепер батько за законом претендує на виплати від держави за полеглого сина-Героя. Мама Віталика, пані Світлана, хоче відмовитись від своєї частки на користь маленького онука Назарчика, який залишився напівсиротою. Те ж саме запропонували зробити і дідусеві. Але той говорить, що навіть не знав про існування хлопчика і не збирається відмовлятись від своєї частки на його користь. Найцікавіше те, що за законом має на це повне право, бо офіційно не відмовлявся від батьківства. Але «законів совісті» у нашому житті ніхто не скасовував…

 

Читайте також:

Як він може? Батько претендує на виплати за загиблим сином, про якого забув багато років тому

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, аби мобілізованих не відправляли до зони бойових дій без підготовки

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (23)
  • Читач00

    Така ситуація склалася. Відмовили в грошовій допомозі і документи з Києва  повернули на доопрацювання, де написали,що свідоцтво  про народження загиблого  не таке,як має бути. Тобто, загиблий народився в Баку,все життя прожив в Україні і пішов добровольцем на війну. Загинув  11 листопада 2022 року.Вони заявили,що матір повинна поїхати в Баку,взяти нове свідоцтво про народження на азербайджанській мові,потім його переведуть на українську мову, а потім дадуть апостіль і таким чином мати докаже ,що це її син і аж тоді можливо отримає кошти. А як не хоче це робити,то нехай звертається до суду. Матір,яка і так убита горем,пройшла через сім кругів пекла, щоб зібрати всі документи, в ітозі вимушена їхати Бог зна кудись, щоб поивезти докази.Абсурд.
  • Читач99

    Така ситуація склалася. Відмовили в грошовій допомозі і документи з Києва  повернули на доопрацювання, де написали,що свідоцтво  про народження загиблого  не таке,як має бути. Тобто, загиблий народився в Баку,все життя прожив в Україні і пішов добровольцем на війну. Загинув  11 листопада 2022 року.Вони заявили,що матір повинна поїхати в Баку,взяти нове свідоцтво про народження на азербайджанській мові,потім його переведуть на українську мову, а потім дадуть апостіль і таким чином мати докаже ,що це її син і аж тоді можливо отримає кошти. А як не хоче це робити,то нехай звертається до суду. Матір,яка і так убита горем,пройшла через сім кругів пекла, щоб зібрати всі документи, в ітозі вимушена їхати Бог зна кудись, щоб поивезти докази.Абсурд.
  • Юрій

    Загинув брат на бойовому завдані, батьків немає, самі з числа дітей сиріт, жінки та дітей також немає, проживали весь час разом, опікуном була старша сестра,  чи можем ми якось отримати компенсацію?

    Льока Ванкевич reply Юрій

    як що жили по одній адресі всі , то можливо
  • Tania

    В мене така сама ситуація, син загинув,тато ніякої участі не брав і спить спокійно,а гроші отримав раніше за всіх,пригнався в воєнкомат,сам зібрав всі документи, а де син його лежить, на якому полі, йому до лампочки

keyboard_arrow_up