Чому Тернопіль входить у десяток міст з найвищими тарифами на опалення

Чому Тернопіль входить у десяток міст з найвищими тарифами на опалення
  • Щоразу отримуючи платіжи, у тернополян стає волосся дибки. Кожного місяця тариф коригується в залежності від температури повітря. А найближчим часом центральне опалення у Файному може ще подорожчати.
  • «RIA плюс» спробувала розібратися, чому Тернопіль входить у десятку міст, для яких тепло коштує найбільше.

Тернополянка Олеся разом із чоловіком живуть у двокімнатній квартирі. За центральне опалення платять біьше двох тисяч гривень плюс інші послуги, набігає приблизно 3000 грн. Немало.

Нагадаємо, що в листопаді 2018-го року Тернопіль один із перших в Україні підняв тарифи на центральне опалення – 42,24 грн/ кв. м (раніше – 30,50 грн).

Як пояснював тоді директор КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Андрій Чумак, різкий стрибок ціни пов'язаний зі зміною вартості енергоносіїв.

Відео дня

- У собівартості тарифу найголовніший компонент – вартість природного газу, вона займає майже 90% тарифу. Серед інших факторів – зростання ціни на електроенергію. На тариф вплинуло підняття ціни на холодну воду, яку ми використовуємо для технологічних процесів. Зростання середньої заробітної плати працівників підприємства стало другим ключовим фактором, що вплинув на підвищення тарифу на центральне опалення для тернополян – пояснював він.

Якщо для населення тарифи у листопаді збільшилися, то для бюджетних та комерційних установ вони зменшилися – на 15-16%.

Тернопіль першим підняв ціну

На відміну від Тернополя, ситуація з тарифом в інших містах була набагато кращою. Наше місто потрапило в рейтинг найвищої ціни на центральне опалення. Чому так? На це запитання ще в листопаді пан Чумак давав наступні пояснення.

- Частина міст заклали складову на заробітну плату працівникам раніше, ніж ми. Тому підняття тарифів у них буде залежати суто від підняття ціни на природний газ. Є також міста, тарифи для яких встановлюють не органи місцевого самоврядування, а Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Це бюрократична процедура перегляду тарифів, яка передбачає проведення громадських слухань. Тож підвищення ціни на тепло може зайняти там і до двох місяців. Зміна тарифів у таких містах може відбутися орієнтовно в січні 2019 року. Це негативно відіб’ється на роботі самих підприємств, адже вони будуть мати збитки, які потім також закладуть уже в новий тариф, - розповідав тоді керівник. – Тому за п’ять-шість місяців ми побачимо те, що Тернопіль буде знову займати середню планку за рівнем тарифів серед інших міст України.

Отже судячи зі слів посадовця, поки тернополяни платять «адекватну» ціну, інші міста працюють у збиток. «RIA плюс» відстежувала ситуацію. Із 1 січня тарифи на опалення таки змінилися і в інших містах країни. У частини з них ціна стала вищою, ніж у нас, а в решти – піднялася, але є набагато нижчою. Редакція розробила карту, де представлені тарифи по всіх обласних містах країни (див. вище – прим. авт.). Для її підготовки враховували дані з офіційних сайтів компаній, які надають послуги з теплопостачання в тому чи іншому регіоні.

Як розраховують тариф

За даними, що вдалося зібрати, Тернопіль ввійшов у десяток міст, що мають найбільшу ціну на центральне опалення. Вищі ставки – у Краматорську, Кропивницькому, Сєвєродонецьку, Дніпрі, Сумах. Як розраховують тариф і що впливає на його формування?

- На даний момент ми є ліцензіатом обласної державної адміністрації, тому тарифи нам встановлюють органи місцевого самоврядування. Для них діє «Порядок формування тарифів…», встановлений Постановою Кабміну № 869, - розповідає заступник директора КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Володимир Онишків. – Тарифи формуються нормативним методом, тобто обсяг витрат визначається із застосуванням нормативного методу на підставі результатів аналізу витрат за попередні роки із урахуванням змін, які передбачаються у планованому періоді, та цін (тарифів). Те, що не нормується, встановлюється на рівні факту попереднього періоду, а також можна застосовувати індекси росту, визначені Кабміном. Питома ж вага витрат – нормативні – це і природний газ, і електроенергія, і технологічна вода, проведення ремонтних робіт, заробітна плата також не може перевищувати нормативні розрахунки. Менше 10% не нормуються, вкладаються у розрахунок на рівні факту попереднього року.

Для кожного ресурсу – своя формула розрахунку. Підрахунок  в натуральних показниках, потім усе множиться і ділиться.

-  Є паспорти на кожне обладнання, де виробником описані витрати в залежності від умов. Є нормативні вимоги, скільки втрат можемо дозволити у теплових мережах – це приблизно 12,1%. Є план продажу на рік. Опрацювання нормативних показників та встановлення тарифу – це досить складна процедура. Лише математичний підрахунок, ніякої хімії, - додає директор підприємства Андрій Чумак.

«Формування тарифів на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії здійснюється ліцензіатами відповідно до річних планів її виробництва, транспортування і постачання, економічно обґрунтованих планованих витрат, визначених на підставі державних та галузевих нормативів витрат ресурсів, техніко-економічних розрахунків, кошторисів, з урахуванням ставок податків і зборів, цін на матеріальні ресурси та послуги у планованому періоді. Калькулювання собівартості виробництва, транспортування та постачання теплової енергії здійснюється з розрахунку на планований період. При цьому одиницею такого калькулювання є 1 Гкал. теплової енергії», - йдеться у постанові Кабінету Міністрів України «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги».

Згідно із документом, при формуванні тарифів на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії, є планований прибуток. Він визначається як сума коштів, що перевищує суму повної планованої собівартості, і спрямовується на здійснення необхідних інвестицій, погашення основної суми необхідних запозичень або інвестування за рахунок власного капіталу в необоротні матеріальні та нематеріальні активи для провадження ліцензованої діяльності, забезпечення необхідного рівня прибутковості капіталу власників (нарахування дивідендів), відрахування до резервного капіталу та нарахування податку на прибуток.

Формула нарахування тарифу

Щоб звести всі показники докупи, у КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» опрацьовують тисячі сторінок нормативних положень. У постанові №869 знаходимо формулу, за якою можна вирахувати ціну на центральне опалення. Отже, цитуємо: «Розрахунок одноставкових тарифів проводиться шляхом ділення суми річних планованих витрат, що включаються до повної собівартості, та річного планованого прибутку на планований річний обсяг реалізації теплової енергії, визначений річними планами виробництва, транспортування і постачання теплової енергії»:

Тариф = Витрати повної собівартості + витрати на покриття втрат + плановий прибуток / об’єм реалізації теплової енергії. 

Підставляємо дані, отримані з КП «Тернопільміськтеплокомуненерго»:

474 144,29 тис. грн/ 271 432,83 = 1746,82 грн/Гкал.

Дані для підрахунків – дивись таблиці.

Цей тариф – для абонентів житлових будинків з будинковими та квартирними приладами обліку теплової енергії. У будинках, де лічильник тепла не встановлений, враховують опалювальну площу та коефіцієнт, який включає середньомісячну температуру і фактичну кількість днів, коли надається послуга. Наразі тариф для населення у Тернополі становить 42,24 грн/ кв. м.

Чому ціни відрізняються?

Вартість вираження тарифів в різних регіонах і населених пунктах України відрізняється. Хоча принцип нарахування однаковий.

Згідно із інформацією Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, головними показниками, які фактично відрізняються в різних областях країни є: вартість палива, витрати на обслуговування обладнання, втрати тепла при транспортуванні, обсяги реалізації теплової енергії. Крім того, різняться витрати на оплату праці, податкові платежі, плановий прибуток.

Фактично перевірити, чи не завищені показники при розрахунку тарифу у Тернополі, навіть людям, які мають економічну освіту, буде проблемно. Адже для цього потрібно опрацювати тисячі сторінок нормативних положень.  Захист прав споживачів у даному випадку належить до повноважень місцевих органів самоврядування.

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Artem

    При постоянном росте тарифов, роста заработных плат так и не наблюдается в стране. Чем дальше, тем больше думаю про работу зарубежом. По-моему сейчас достаточно нормальных вакансий, на которые можно официально устроиться, тем более учитывая безвизовый режим и упрощенные процедуры регистрации наших жителей заграницей. По Польше вакансий действительно очень много нахожу https://www.eurabota.ua/jobs-in/poland-vroclav/jobs-offered можно подобрать что-то под свои способности и навыки. Ну во всяком случае, так вы будете уверенны, что вас не "кинут" на заработную плату и вам не придется возвращаться домой без денег.

    тер reply Artem

    кидалово та ваша евро работа
  • Уляна Науменко

    Перше, що є ненормальним це те, що теплокомуненерго є монополістом в наданні послуг опалення. Що споживач не може встановити індивідуальне опалення. Тому і такі ціни. В людини нема вибору. Або платити або забирають хату за борги. А ви хочете далі голосувати за Порошенка....
  • Світлана Бобилюк

    За січень місяць тепло коштувало51,50.
  • Igor Kolyasa

    Ширше вуха!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up