Де годують краще: у лікарні, тюрмі чи дитбудинку? Ми перевірили (ІНФОГРАФІКА)

Де годують краще: у лікарні, тюрмі чи дитбудинку? Ми перевірили (ІНФОГРАФІКА)
  • Люди часто нарікають, що в державних установах їсти неможливо. Тож ми вирішили порівняти, як харчуються діти, які залишились без батьків, хворі у стаціонарах чи особи, які відбувають покарання, або ж чекають на вирок суду. І - порівняли меню. 
  • Щоб прочитати публікацію повністю, варто авторизуватися. Якщо сподобається, оформіть підписку на преміум-матеріали. Цим ви допоможете нам робити більше цікавих матеріалів про ваші права і бути незалежними!

 

Натхненником цього матеріалу стало фото обіду з ковідного відділення однієї лікарні в Тернополі, яке нам надіслали читачі. Чи може людина, хвора на небезпечну інфекцію, подолати вірус за допомогою такої їжі?

Подумали ми і вирішили розібратися, скільки виділяють на харчування у різних закладах. 
Ми запитали тернополян у соцмережах, чи подобається їм харчування в медичних закладах Тернополя? Одні — задоволені, інші розуміють, що на мізерні гроші від держави для пацієнта нічого доброго приготувати неможливо, а треті — відверто обурюються.
Надія написала: «Лежала у другій лікарні, без м'яса, але все свіже і смачне. Для хворих цілком нормально. А от постіль жахлива».
Олександра зауважила: «Яка може бути їжа в лікарні, як на день на людину держава виділяє 7-10 грн? Які продукти можна на ці гроші купити і що приготувати?!»
Оля поділилася: «Моя собака їсть краще, хоч я скромно живу».

Відео дня

Скільки кому дають

Для того, аби зрозуміти, що можна приготувати з того, що виділяє держава, журналісти «RIA плюс» надіслали офіційні запити в різні установи. 

Міська лікарня швидкої допомоги

Директор лікарні Ярослав Чайківський повідомив, що середня вартість харчування у лікарні на одного пацієнта за день – 34,70 грн. 
Джерелом фінансування лікарняного харчування є місцевий та державний бюджети. Загалом на харчування на 2021 рік виділено 1 млн 399 тис. 68 грн, тоді як на 2020 рік було виділено – 641 тис. 456 грн. Бачимо, що фінансування у лікарні зросло більше, як у два рази (!). 

У лікарні швидкої допомоги чотириразове харчування. Меню відрізняється для пацієнтів за специфікою лікувального закладу. Так, є дієтичне меню, а є загальне. Харчування для інфекційного відділення ковідних пацієнтів є дієтичним і загальним. Меню для лікарні складає дієтсестра за участю шеф-кухаря, а затверджує його медичний директор. Їжа для пацієнтів готується харчоблоком лікарні. Енергетична цінність щоденного раціону для пацієнтів  –  2000 ккал. Платної послуги за покращення харчування тут немає.

 Міська лікарня №2

Середня вартість харчування одного пацієнта у другій лікарні в день становить 16,57 грн. Про це нам повідомив директор лікарні Ростислав Левчук. Чи залучають додатково кошти місцевого бюджету, невідомо.
Джерелом фінансування харчування у лікарні є держбюджет, а саме кошти Національної служби здоров'я України. Загалом на харчування пацієнтів у другій міській лікарні витратили протягом 2021 року – 1 млн 700 тис. грн. Протягом 2020 року на харчування пацієнтів витратили – 1 млн 341 тис. 391 грн. 

У другій міській лікарні  – теж чотириразове харчування. Воно включає в себе: сніданок, сніданок №ІІ, обід та вечерю. У денне меню входять перші страви (супи та борщі), другі страви (каші, картопляне пюре, підлива, пиріжки, капуста тушкована, салати, омлет, запіканка, сосиски) та супи молочні. 
Меню не відрізняється у різних відділеннях закладу. Хворі харчуються відповідно до свого харчового статусу, який їм визначає лікуючий лікар.
Їжа пацієнтів з коронавірусом не відрізняється від їжі усіх інших, запевняють тут. Меню складає медична сестра з дієтичного харчування та шеф-кухар. Затверджує меню дієтсестра, шеф-кухар, бухгалтер та медичний директор. 
Енергетична цінність становить 1500-1850 ккал в день. Пацієнт, як нам повідомили, не може за доплату покращити своє харчування. 

Міська лікарня №3

Вартість харчування на одного хворого у третій лікарні в день складає 25 грн 21 коп. Про це повідомив «RIA плюс» директор лікарні Юрій Лазарчук.  
Продукти на харчування фінансуються з місцевого та державного  бюджетів. Держава виділила третій лікарні на харчування з бюджету у 2021 році  –  648 600 грн, тоді як у у 2020 році – 604 500 грн. Як бачимо, фінансування цьогоріч на харчування збільшилось на 44 100 грн. 


Тут – триразовий прийом їжі, та другий додатковий сніданок для хворих на цукровий діабет. Меню у різних відділеннях лікарні для хворих однакове. Його складає сестра медична з дієтхарчування. Затверджується меню директором лікарні,  підписує його також головний бухгалтер. Їжа для хворих готується кваліфікованими кухарями на харчоблоці лікарні. Енергетична цінність щоденного раціону для хворих  – 2000-2100 ккал. 
Хворі за власні кошти не можуть покращувати своє харчування, бо це суперечить законодавчим вимогам.

Міська дитяча лікарня

Директор Андрій Артимович розповів, що вартість харчування для хворих дітей у стаціонарі дитячої лікарні залежить від вікових груп, відповідно меншою або більшою кількістю продуктів, які закладаються в меню для приготування страв.
Середня вартість харчування в день для різних вікових груп від 6,08 грн до 44,11 грн.
Видатки на харчування цього року проводяться за рахунок коштів, які надходять від Національної служби здоров’я України. Відповідно до Фінансового плану на 2021 рік, на харчування передбачено 900 тис. грн, тоді як у 2020 році – 511 тис. грн. Вартість харчування у закладі за рік суттєво зросла, майже на 389 (!) тис. грн. 


У дитячій лікарні – чотириразове харчування (сніданок, другий сніданок, обід та вечеря). У денне меню входять: овочеві та круп’яні супи, різноманітні каші, овочеві салати, овочеві рагу, картопляне пюре, макаронні вироби, соуси, запіканки, молочні круп’яні супи, кавовий молочний напій, какао з молоком, булочки з різними начинками власного виробництва, чай, вітамінний напій з натурального яблучного соку, печені яблука, печений гарбуз, яйця варені.
Меню харчування пацієнтів у соматичних та інфекційних відділеннях відрізняються, а саме: для пацієнтів з інфекційною патологією готують в’язкі каші та супи з гомогенною консистенцією та безмолочні каші.
Харчування пацієнтів у ковідному відділенні інше. Так, раціон для хворих на ковід урізноманітнили стравами з легкозасвоюваним білком (сирна запіканка, варені яйця) та ще одним додатковим прийомом їжі.
Меню складає дієтлікар та медична сестра з дієтичного харчування і затверджується воно директором лікувального закладу.
Їжа для пацієнтів готується кваліфікованими кухарями на харчоблоці лікарні. У даний час проводять організаційні дії щодо організації харчування аутсорсингу (підрядниками — прим. ред.).
Енергетична цінність щоденного раціону для пацієнтів відносно віку від 1315 – 2400 ккал. У лікарні бувають пацієнти, яким готують їжу окремо. Це хворі з діагнозом харчової алергії та коли у хворого непереносимість того чи іншого харчового продукту харчування. Пацієнт не може за доплату покращити своє харчування.

Як годують ув'язнених

Це були медичні заклади міста, а як же харчують у дитячому будинку чи в'язниці, де наші журналісти побували напередодні? 
«Чортківська установа виконання покарань № 26»
Середня вартість харчування на одного засудженого (ув'язненого) на добу протягом 10 місяців 2021 року становить 55,36 грн. Про це повідомив нашим журналістам начальник установи — підполковник внутрішньої служби Ігор Драбик. 
Закупівля продуктів харчування для забезпечення харчування засуджених та осіб, узятих під варту, які тримаються в установі, здійснюється за рахунок коштів загального та спеціального фондів держбюджету. Також продукти харчування надходять в установу у вигляді гуманітарної (благодійної) допомоги. Загалом на 2021 рік для харчування засуджених та осіб, узятих під варту, передбачено 366 000 тис. грн (на 2020 рік – 392 400,00 грн).  


Засуджені та особи, узяті під варту, мають триразове гаряче харчування (сніданок, обід, вечеря).
На сніданок меню-розкладкою продуктів передбачене м'ясо тушковане з другою стравою та соусом, хліб, чай, цукор. На обід  — перша страва, м'ясо тушковане з другою стравою та соусом, салат. А на вечерю — риба смажена з другою стравою та соусом, чай. 


Їжа засудженим та особам, узятим під варту, готується засудженими господарської обслуги, які працевлаштовані у їдальні установи. Енергетична цінність щоденного раціону засуджених та осіб, узятих під варту, які тримаються в установі, становить не менше 2846,73 ккал на день.  Окремо в'язням їжу в установі не готуєть. Засудженим та особам, узятим під варту, які перебувають у лікарні, за доплату покращення харчування не передбачено.

Дітей годують благодійники

Тернопільський Обласний Спеціалізований Будинок Дитини 
Раніше у відповіді на запит в управлінні охорони здоров’я нам повідомили, що в закладі організовано п’ятиразове харчування. У літній оздоровчий період на 90 днів вихованців закладу забезпечили шестиразовим харчуванням, додатково свіжими овочами і фруктами. 
Загалом  у 2021 році видатки на харчування однієї дитини в закладі на день становлять 64 гривні (41 грн – благодійні кошти (!!!), 23 грн – кошти державного бюджету), розповіла директорка департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОДА Ольга Ярмоленко у липні 2021 року. 


Аби знати, скільки ж і хто саме виділив грошей у 2020-2021 р.р. на харчування малюків, ми надіслали офіційний запит. На момент виходу публікації в друк, відповіді так і не отримали. Щойно отримаємо, одразу опублікуємо її. 
Щодо меню, то його затверджують кожні два тижні. Розмір порцій і страви залежить і від віку дитини, і від сезону. Малюки зазвичай їдять молочні каші, гарніри, макарони, супи, салати овочеві, пиріжки з різними начинками, яйця, овочеві рагу, курятину, м'ясні тефтелі, канапки на батоні з повидлом і голландським сиром, печиво. П'ють чай, кефір, какао з молоком. А  фруктами і фруктовими напоями ласують у літню пору. 


Судячи з даних, які ми отримали, найбільше з державного бюджету виділяють на харчування у в'язниці, потім  – дітям у лікарні (хоча сума і залежить від віку). Чи не на одному рівні діти, які виховуються в дитбудинках і пацієнти міських лікарень. Щоправда, щоб прогодувати сиріт, у закладі постійно змушені шукати благодійників. Адже саме вони і покривають значну частину витрат на їжу. Тим часом чиновники не можуть знайти на це гроші...

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Natalia Kindratskaya

    Просто без слів( одне питання? Про чиє здоров‘я дбають?
  • Читач44

    а в нашій лікарні   в столовій постійно приговарівають,що на день   приходиться  3,50грн.А ви кажете-16грн., 25грн.,  41грн. ...
  • Надія Бурштинська

    Висновок,за кого піклується держава ?

keyboard_arrow_up