Де працюють влітку тернопільські студенти

Де працюють влітку тернопільські студенти

Студентів, які бажають знайти роботу влітку, стає дедалі більше, кажуть місцеві роботодавці. Часто молодь, яка має закордонні паспорти, поєднує роботу і мандрівку, їдучи на літо за кордон.

Кожного червня після успішної здачі сесії майже 43 тис. студентів, які навчаються у різних місцевих вузах, ідуть на канікули. Більшість з них стараються раціонально провести час та влаштуватись на роботу. Тож молоді, що бажає знайти роботу влітку стає дедалі більше, кажуть роботодавці. 

Роботи для студентів літом у місті вдосталь, кажуть у Тернопільському обласному центрі зайнятості. Підібрати вдале оплачуване заняття на літо можна без зайвих проблем.  Більш того, місцеві роботодавці на профільних сайтах пропонують багато сезонних пропозицій для людей без досвіду роботи в тій чи іншій галузі. 

Часто студенти, які мають закордонні паспорти поєднують роботу і мандрівку, їдучи на літо за межі нашої країни. Як запевняють студенти, оплата праці закордонном значно вища, аніж в Тернополі, і крім того там паралельно можна і навчатися.

Відео дня

Тусуватися з друзями чи працювати?

  • Коли я успішно здала сесію в університеті, я довго не роздумувала чим буду займатися під час літніх канікул, - розповідає студентка факультету банківського бізнесу ТНЕУ Марія Вільшанська. - Роботою на літо для мене стала посада хостес в одному із відомих закладів Тернополя.

Про роботу Марія дізналася із соціальної мережі. Дівчина каже, що на вибір місця літнього підробітку вплинули такі чинники: позмінний робочий графік, досвід спілкування з людьми, можливість заробити гроші на свої потреби.

  •  
  •  
  •  

 

 

 

  • Тусуватися з друзями  чи працювати в літній період вирішує кожен сам, - каже студентка ТНЕУ. - Проте слід пам’ятати, що для досягнення бажаного потрібно докладати зусиль. 

Нічого в нашому житті не дається просто так, переконана студентка Марія. Усе, чого ми досягаємо,стане результатом відданої праці. Марія переконана, що літній досвід роботи в команді, планування роботи, прийняття рішень в перспективі допоможе її стати успішним працівником банківської установи.

Молодь - дешева робоча сила

Якщо студент прагне знайти оплачуване заняття на літо, то він сьогодні без зайвих проблем це може зробити. У мережі Інтернет на відповідних сайтах з пошуку роботи підприємці пропонують багато різних вакансій для людей без досвіду. Зокрема, тимчасові посади мерчендайзера, промоутера, хостес-консультанта, бариста, контент-менеджера,  кальянщика, оператора Call-центру, інструктора-аніматора, менеджера подій, веб-дизайнера, медіа-аналітика і навіть розклейщика оголошень.

  • Шукаючи тимчасову роботу через Інтернет, необхідно бути обачним, оскільки існує ризик стати жертвою шахрайства, - зауважує менеджер одного з місцевих кадрових агенств Руслан Войтюк. - Сезонна робота для студентів, як правило, є неофіційна, тому часто роботодавці лукавлять і обіцяють високу зарплату, однак її не виплачують.

В основному молодим людям пропонують працювати торговими агентами, продовжує Руслан Войтюк. В основному вони повинні збувати товари серед знайомих і часто їх заробіток залежить від кількості збутої продукції. Втім, пан Руслан радить пильно придивлятися до подібних пропозицій, оскільки вони часто виявлялися обманом.  Роботодавці використовують молодих людей як дешеву робочу силу. Фахівець радить тернополянам шукати роботу через ліцензовані рекрутингові агенства чи центри зайнятості.

  • У центрах зайнятості області усім, хто має бажання попрацювати короткий термін, в тому числі й студентам, можуть запропонувати вакансії на тимчасові роботи, - каже начальник відділу організації надання послуг роботодавцям Тернопільського обласного центру зайнятості Наталія Косенко. - Це може бути робота в літніх кафе та барах, зі збору вторсировини чи лікарських рослин, в зонах відпочинку тощо.

Організація робіт тимчасового характеру - можливість роботодавцям залучити додаткову робочу силу, не відволікаючи основних працівників, продовжує Наталія Косенко. Цьогоріч на Тернопільщині у таких роботах взяли участь 1334 особи, з них 1192 – зі статусом безробітного. 

Американське літо було найкраще

Часто студенти, які мають закордонні паспорти, поєднують роботу і мандрівку, їдучи на літо за межі нашої країни. Там, звісно, оплата праці значно вища, аніж в Тернополі, але й робота не з легких. Наші студенти працюють інструкторами, продавцями, охороняють магазини чи миють посуд в ресторанах. Згідно статистики понад, 10% в пошуках кращого життя залишилися за межами нашої країни назавжди.

  • Не зважаючи на переживання перед співбесідою в консульстві США, американське літо 2016 було найкращим в моєму житті, - розповідає студентка 3-го курсу ТНПУ Світлана. 

 

Світлана з двома одногрупницями вирішили спробувати відкрити для себе двері в простір США, скориставшись програмою Work and Travel. Дівчата подали документи і пройшли усі відповідні процедури.

  • Я вибрала роботу рятувальника в парку розваг Jolly Roger, що у місті Оушен-Сіті штаті Флорида, - каже тернополянка. - Співбесіда з роботодавцем пройшла успішно і тоді залишалося чекати на співбесіду в посольстві. Співбесіду у консульстві США пройшли не всі, хто був у нашій групі. З 15 осіб в той день отримали візу лише шість бажаючих.

Прибувши в американський аеропорт Дж. Кеннеді, тернополян зустрів працівник студентського центру Е-point, який забезпечив трансфер до місця призначення. В той же день студенти поселились в будинок, в якому вже жили українці. 

  • Це просто неймовірне місце! - пригадує студентка. - Оушен-Сіті сіті розташоване на березі Атлантичного океану. Вулиці наповнені красивими будиночками з великою кількістю зелених насаджень. Пам'ятаю чи не кожен день прогулювалась набережною, адже жила в 5 хвилинах від океану. 

Працюючи в США, я здобула справжній життєвий досвід, продовжує студентка. Я стала самостійною, навчилася розподіляти доходи і витрати, але найголовніше - я познайомилась з людьми, що стали дорогі серцю. Досі підтримую зв'язок з друзями із різних куточків світу: Італія, Франція, Словаччина, Доменіканська Республіка, Росія. Назавжди рідними залишаться друзі з різних куточків України: Київ, Івано-Франківськ, Житомир. Програма передбачає не тільки роботу, ще й поїздки. За 4 місяці Світлана відвідала Філедельфію, Вашингтон, Нью-Йорк. 

Працюй і навчайся за кордоном

Програма Work and Travel доступна для українського студентства, досить довго була поширена лише у США. Сьогодні, за принципом “працюй і подорожуй” можна поїхати у Францію - Work and Travel France, Німеччину - Work and Travel Germany, Мексику - Work and Travel Mexico, Аргентину - Work and Travel Argentina, у країни Південної Африки - Work and Travel in South Africa. Ці програми доступні у тих же агенціях, які пропонують Work and travel USA. 

Основна ціль програм - заробіток. До прикладу, в агенціях що надають такі послуги кажуть, що у Німеччині студенти можуть заробити більше, аніж у США. Приблизний дохід такий як у США є у Франції. Дещо менше заробітки у Африці та Латинській Америці. Однак там природа зовсім інша чим у Європі чи США.

Окрім зазначених програм міжнародного обміну, діють й інші. До прикладу Study and Work - програма поширюється на Канаду, Австралію, Португалії та ін. країни. Вона дозволяє не лише працювати але й і навчатися. Тобто спочатку студент освоює знання мови країни на курсах, а потім застосовує їх на практиці під час роботи.

Діє й інша програма - Board of European Students of Technology (BEST, - прим. ред.) - Рада студентів технічних університетів Європи - неурядова, неполітична, неприбуткова студентська організація. BEST підтримують близько 3,800 волонтерів, які є членами локальних осередків BEST у 94 технічних університетах 32 країн. Ця програма діє виключно для студентів технічних ВНЗ.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up