Де вигідніше купувати кавуни: ринок чи магазин? Ми порівняли ціни

Де вигідніше купувати кавуни: ринок чи магазин? Ми порівняли ціни
  • В Україні розпочався сезон кавунів. Червоні,  жовті чи навіть без кісточок – ринок та магазини Тернополя переповнені смугастою ягодою. Традиційно найбільшим постачальником баштанної культури була Херсонська область.
  • Та через повномасштабне вторгнення продавці змушені шукати інші джерела постачання. Чи вплинуло це на вартість кавунів і як саме перевірили журналісти «20 хвилин». Ми завітали до місцевих супермаркетів, а також на Центральний міський ринок і порівняли ціни.

Понад 300 гривень за кавун

Придбати кавуни можна майже на кожній точці з фруктами чи овочами. Ягода переважно великих розмірів і може заважити до 20 кг. Ціна на ринку однакова – 35 гривень за кілограм. Зі слів продавців, цього року кавуни виключно імпортні, бо це наразі єдиний вихід.

– Ми возимо кавуни з Греції і не приховуємо це від наших покупців. Я думаю, вони розуміють, що з Херсонщини цього року ми нічого не зможемо привезти. Там зараз не та ситуація, їм точно не до кавунів. Звичайно це дуже затратно, враховуючи відстань до Херсонщини і до Греції. А паливо зараз тільки й виростає у ціні. То я вже не реагую на обурення людей, а просто пропоную поїхати на закупки і все. Бо ми ж не самі малюємо ті ціни, – обурюється продавчиня Галина.

Відео дня

Так, одна невелика скибка може заважити майже на 100 гривень. Продавець Петро каже, ягода на його прилавку з Албанії, але майже нічим не відрізняється від української продукції.

– Минулого року у мене були тільки українські кавуни. Та щось ситуація в країні тільки погіршується і чекати, коли вони виростуть можна ще довго. Знайшов такий вихід для себе. Але одразу кажу, що кавун смачний, без великої кількості нітратів. Моя родина їсть і все нормально. Ціна «кусається», це я розумію, але якщо людині треба – підходе і бере. І поки жодних скарг, – додає він.

Грецькі кавуни і на прилавку продавчині Оксани. На запитання про завищену ціну реагує не охоче і рекомендує у такому випадку проходити повз.

– Ви давно дивились на курс валют? Якщо так, то подивіться і тоді я думаю таких запитань мені не ставитимете. Минулого року, коли возили з Херсона і ціна була нижче за 20 гривень теж всі були невдоволені. А зараз Херсона немає, тож їжте те, що вирощують в інших країнах. 35 гривень за кілограм – не такі і великі кошти, – запевнила жінка.

Продавці не приховують, наступна партія кавунів може бути ще дорожчою. Цілком можливо, що ціна перевалить за 40-45 гривень за кілограм. Натомість прогнозувати важко, враховуючи нестабільність.

Що пропонують супермаркети?

У магазинах Тернополя за кілограм ягоди треба віддати трохи більше коштів. Так, наприклад, у супермаркеті Novus ціна на кавун без кісточок – 41, 99 гривень за кілограм. З якої саме країни привезли продукт – невідомо, адже дана інформація не вказана на ціннику.

А ось, якщо купувати звичайний кавун з кісточками, то в магазині навіть вигідніше – 29, 99 гривень за кілограм. До того ж, всі вони розрізані і можна одразу обрати половинку того, який подобається. Одна така половинка важить майже 0,5 кг. Тож обійдеться у 120-140 гривень.

У супермаркеті «АТБ» ціна за звичайний кавун співпадає з ринковою – 35 гривень. Кавуни переважно великі і можуть заважити від семи до 10 кг. На полицях спостерігається виключно ціла ягода, тож інформацію щодо часткового придбання треба дізнаватись безпосередньо у працівників.

Що кажуть люди?

Під час спілкування з продавцями ми помітили лише одного чоловіка, який виявив бажання купувати кавун цілим. Він запевнив, бажання родини спробувати – важливіше за ціну, тож прийшов купувати.

– Ми ще не їли кавун цього року. Чекали з дружиною, поки ціна хоча б трохи знизиться. Та щось чекаємо, а ціна тільки росте. То вже купимо один, нехай діти скуштують і все. Але якщо буде ціна хоча б 10 гривень за кг, то купуватимемо ще. Яке ж літо без вітамінів, – каже покупець.

Та більшість людей підходить просто дізнатися ціни. Переконані, треба трохи почекати, а якщо вартість не зміниться, то можна обійтись і локальними фруктами.

– Це один кавун може заважити на 200-300 гривень. Для нас це нереальна ціна. Та ще й не знаємо звідки вони привезені, як їх вирощували. Ми завжди чекали серпень-вересень, коли з Півдня України привозили, але зараз там не до кавунів. Ну нічого, є яблука, груші, слива. На кукурудзу теж нормальна ціна. Якось тоді вже обійдемось, – додає тернополянка Олена.

Купувати кавуни чи ні за таку ціну – справа кожного. Натомість завжди звертайте увагу на те, щоб ягода була стигла. Або ж наполягайте на розрізі і тоді ви вже точно не прогадаєте. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Оксана Савіцька

    Їжте самі за такі гроші
  • Eugeniusz Golębiowski

    А хіба конче їх купувати? Нехай зогниють за такою ціною!
  • Катя Вівчар

    Цього року обійдемось і без кавуна)
  • Лариса Сеник

    Обійдемося без кавунів. За ті гроші купимо наші смачні яблука, груші, сливи, персики. А кавуни згниють. Шкода.

keyboard_arrow_up