Дехто сидів у холоді, але платити треба! У скільки тернополянам влетіло опалення у листопаді?

Дехто сидів у холоді, але платити треба! У скільки тернополянам влетіло опалення у листопаді?
  • Від четвертого листопада у Тернопільській територіальній громаді стартував опалювальний період. Проте через постійні перебої зі світлом, інколи тернополяни змушені сидіти з холодними батареями.
  • Чи задоволені тернополяни температурою у квартирах і куди скаржитися, якщо батареї холодні – ми дізнавалися.

У Тернополі централізоване теплопостачання подають у 733 багатоповерхівки від 43 котелень. За норму надання якості послуг вважається температура – 18 градусів Цельсія у помешканні. 

– Теплова енергія розподіляється відповідно до нової Методики між всіма співвласниками багатоквартирного будинку. Методика включає в себе опалення житлових приміщень, опалення місць загального користування та теплову енергію для забезпечення функціонування внутрішньобудинкової системи опалення та гарячого водопостачання, – розповідає начальник виробничо-технічного відділу комунального підприємства «Тернопільміськтеплокомуненерго» Михайло Горбань.

Як формують платіжки за тепло?

Для кожної квартири є своє нарахування у залежності від метражу помешкання, кількості витрачених гігакалорій на обігрів всього будинку. А це, у свою чергу, залежить від температури зовнішнього повітря та від того, чи утеплили помешкання напередодні опалювального періоду.

Відео дня

–  Із початком опалювального періоду також у нарахуваннях буде зазначена умовно-змінна частина – саме та частка, що залежить від величин, які змінюються - температура повітря, кількість гігакалорій тощо. Кожному абоненту у міжопалювальний період приходить нарахування у розмірі сталої частки. У квитанції позначається як «Абонентська плата», що нараховувалася в попередні місяці під час опалювального періоду-2022. За рахунок неї споживачі мали змогу менше сплачували за послуги з теплопостачання у зимовий період, – каже Михайло Горбань.

До того ж, формула, що використовують при розрахунку послуги, доступна усім. Вона має назву «Методика розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг». 

– Вартість одиниці теплової енергії, визначена з розрахунку на 1Гкал теплової енергії або відповідно до норми споживання, встановленої органом місцевого самоврядування. Окрім тепла у квартирах, тернополяни мають сплачувати кошти ще й за обсяг теплової енергії, витраченої на опалення місць загального користування, а також на функціонування внутрішньобудинкової системи опалення та функціонування внутрішньобудинкової системи гарячого водопостачання. Це стосується як споживачів централізованої системи опалення, так і індивідуальної, – додає пан Михайло.

Наразі у Тернополі діє двоставковий тариф на теплову енергію. Його застосовують для нарахування споживачам плати за фактично спожиту теплову енергію, що використовували для потреб опалення та вентиляції приміщення.

Детальну інформацію по тарифам на теплову енергію для населення можна переглянути за посиланням. 

Чи тепло у квартирах тернополян?

Наразі ще проводять нарахування за тепло. Квитанції тернополяни отримують орієнтовно 10 числа місяця, наступного за розрахунковим. Та ми вже провели опитування на власній сторінці у Фейсбук і дізналися, чи було тепло в квартирах тернополян і на які платіжки очікують?

Більша кількість тернополян незадоволені температурою в помешканні. З їх слів, батареї холодні, а обіцяного тепла навіть і близько немає.

– Індивідуальне опалення зі світлом є, без світла – нема. Але ще трішки тримається тепло. З централізованим – жах. Від початку сезону постійна потреба розповітрювання. Щодо води, то ледь тепла. Це знущання. У платіжках все як завжди. І навіть опалення місць загального користування, – скаржиться у коментарях Ірина Чорна.

– А за що платити? За те, що в квартирі холодніше, ніж на вулиці? Батареї холодні, гарячої води нема. Тече тільки холодна вода і ще й платити, – пише пані Галина.

– 900 гривень треба сплатити. Батареї були холодні практично. У квартирі 5 градусів тепла, – додає Роксолана Старжинська.

– Ще не платила і платити не збираюся. Бо батареї постійно холодні. Ще й гарячої води немає. А нарахували – 1 127, 91 гривень, – пише Анна Цепак.

Та є позитивні коментарі. Зокрема, Родіон Оліщук цілком задоволений температурою повітря у власному помешканні і не має претензій до постачальника.

– У мене в квартирі постійно тепло з централізованим опаленням (котельня на вулиці Лесі Українки). +20-22 градусів вдома. Перевага в тому, що опалення не залежить від світла. Багато знайомих жаліються, що трубу заповітрює, коли вимикають електроенергію. У себе ще такого не спостерігав, – пише він.

У «Тернопільміськтеплокомуненерго» переконують, послугу надають відповідно до температурного графіка. Люди не мають скаржитися журналістам на послугу, натомість їм потрібно звертатися у обслуговуюче підприємство, де все пояснять і необхідні роботи виконають.

Нагадаємо, під час чергового звернення прем’єр-міністр України Денис Шмигаль закликав всіх українців з розумінням поставитися до ситуації з опаленням.

– Ми закликаємо заощадливо використовувати газ та вугілля. Так, це означатиме зменшення температури в квартирах. Мінімальне допустиме значення цієї зими буде 16 градусів, а середнє – 18 градусів. Це необхідність і це наш внесок у перемогу. Адже від кожного з нас залежить, як ми пройдемо цю зиму, –  наголосив Денис Шмигаль.

Що робити, якщо батареї холодні?

Причин, чому під час опалювального сезону у квартирі тернополян холодні батареї, може бути безліч. Адже цьогоріч у Тернополі, як і в інших містах України, діють аварійні та віялові відключення електроенергії. А вони впливають на роботу котелень.

– Ми дуже залежимо від ситуації, а як бачимо, щодня щось змінюється. Коли кілька годин немає світла, то великі котельні працюють. Також відбуваються переключення, через що деякі будинки трохи можуть залишатися без опалення. А малі котельні перестають працювати. Тиск у системі опалення у тепловій мережі знижується, відповідно рівень води в будинкових мережах опускається. Це спричиняє заповітрення приладів обігріву. Це відбувається при кожному відключенні, навіть якщо вони тримає кілька хвилин. Аби відновити подачу тепла, треба час, – розповідають в «Тернопільміськтеплокомуненерго».

Якщо ж ви знаєте, що у сусідній квартирі вже відновили опалення після відключення електроенергії, у такому випадку працівники комунального підприємства закликають тернополян не сидіти у квартирах по сім, а то і більше днів з холодними батареями. Необхідно звертатися і вирішувати це питання.

– Послугу надаємо відповідно до температурного графіка. Люди не мають скаржитися журналістам, їм треба звертатися в обслуговуюче підприємство, де все пояснять і виконають всі необхідні роботи. Контакти обслуговуючих підприємств можна знайти на інформаційній дошці. Вона має бути в кожному під’їзді. Тоді вже дзвоните, пояснюєте свою проблему і вам нададуть відповідь. Інколи проблеми стаються на внутрішньобудинковій мережі і треба почекати, поки все вирішать, – кажуть в «Тернопільміськтеплокомуненерго».

Також інформацію про ремонтні роботи, аварійні ситуації та тимчасові відключення на великих котельнях можна знайти на офіційному сайті «Тернопільміськтеплокомуненерго». Якщо питання стосується індивідуальних теплових пунктів (малих котелень), то інформацію можна знайти і сіті-бот «Назар».

Що робити боржникам?

Враховуючи рівень безробіття та військовий стан в Україні, споживачам радять скористатися можливістю реструктуризації боргу. Рівномірно розподіляти на певний термін добровільні виплати боргів дозволяється відповідно до закону «Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію». 

– Це дає можливість боржникам уникнути усіх негативних наслідків, пов'язаних із примусовим стягненням заборгованості, а також отримати субсидії у подальшому навіть за наявності заборгованості. Усі споживачі, які мають заборгованість за опалення, і бажають оформити договір реструктуризації можуть звертатися у відділ обслуговування споживачів «Тернопільміськтеплокомуненерго». Цей відділ знаходиться за адресою: вулиця Князя Острозького, 43, – розповідає пан Михайло.

Обов’язково під час звернення необхідно мати при собі документи, що посвідчують особу, документами на квартиру, з пропискою. Також необхідно підтвердити право власності на квартиру.

Окрім опалення, реструктуризувати борг можна ще за: гаряче та холодне водопостачання, газопостачання, послуги водовідведення, електроенергію, а також вивезення побутового сміття та рідких нечистот.

Якщо бажаєте дізнатися про свій стан нарахувань та заборгованості за опалення, звертайтеся за телефонами: 050-710-1578, 095-710-1578, 066-340-1579.

Читайте також:

Субсидія під час війни: хто може отримати в опалювальний сезон і від чого залежить сума

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (41)
  • Іра Сокіл

    Не знаю в кого на Лесі Українки гріють батареї,в нашому 5 всі батареї холодні.
  • Ірина Чорна

    Особливо "приємно" платити за опалення місць загального користування,  в яких навіть батарей немає.
  • Mykola Fedoriy

    Ніхто потерпіти не хоче і качає права..В державі війна, а в декого далі в голові тільки  гроші, яких завжди не буде вистачати..Гроші  - це папірці, які можуть стати нікому не потрібні..На халяву ні тепла, ні світла, ні газу, ні води безплатно не буває..Комунальні служби роблять від них все можливе і вони не благодійні фонди..
  • Наталія Гаврилюк

    48 грн за газ

keyboard_arrow_up