Дістати валюту: чи реально в Тернополі та за яким курсом? Ми перевірили

Дістати валюту: чи реально в Тернополі та за яким курсом? Ми перевірили
  • Наприкінці минулого тижня у Нацбанку вирішили скасувати обмеження на встановлення курсу, за яким банки продавали готівкову валюту – до того він не міг відхилятися на понад 10% від офіційно встановленого
  • «20 хвилин» вирішили перевірити, чи є нині в Тернополі в продажу долари та євро? За яким курсом же їх можна як придбати, так і продати?


 

У обміннику в спальному районі поруч з будинком кореспондента вже давненько не світиться рекламне табло, де зазвичай вказують курси валют, а вікно де міняли раніше гроші, закладено картоном.

Тож, у пошуках теоретичних можливостей обміняти гроші — вирушаємо до центру міста. Тут також можна зустріти поодинокі відділення і банків, і обмінок, які або взагалі не працюють, або їх табло обміну – вимкнені. Проте більшість таких закладів все ж таки працюють.

БАНКИ. Зараз офіційний курс долара зафіксовано на таких позначках: 29.25 гривень при купівлі та 32.05 гривень при продажу. Щодо євро – 30.91 гривень за 1 євро при купівлі банком та 33.89 гривень за євро, коли банк продає іноземну валюту.

У першому банку ПУМБ, який трапляється на шляху «20 хвилин», купують 1 долар за 35 гривень, а продають за 37. За 1 євро дають 36 гривень при купівлі, а при продажу просять 38.50 гривень.
— Зараз теоретично можна купити в нас у відділенні валюту. Але ми продаємо тільки те, що сьогодні купили. Не тільки у нас у відділенні, а взагалі у нашому банку по всій країні. Для цього вам треба стати до черги до каси, — розповіла працівниця банку.
Відстоявши чергу з десяти людей, вдається дізнатися, що валюти на продаж у відділенні 23 травня немає.

Відео дня



У іншому банку Іdea bank, який знаходиться неподалік від попереднього, курс є меншим — 34-37 гривень за купівлю-продаж долара. Та 36.50-38.50 щодо купівлі-продажу євро. У цьому банку немає жодних черг до кас, як і немає валюти. Тут також кажуть, що можуть продати тільки те, що купили, але не вдалося купити нічого.

Але це один тільки банк.

ОБМІННИКИ. Що ж, як бачимо, у банках, скоріш за все, вам вдасться тільки віддати свою іноземну валюту та отримати взамін гривні. Спрацювати навпаки – така ймовірність прагне до нуля.

Вдалося помітити цікаву тенденцію щодо пунктів обміну валюти.  На своїх інформаційних табло вони вказують тільки вартість, за якою вони купують іноземні банкноти, а от щодо продажу – вказані нулі. Можна було б припустити, що просто немає іноземних грошей для реалізації. Проте, якщо звернутися до працівників пункту обміну, то виявиться, що валюта є. І вже тоді тільки на словах назвуть курс, за яким здійснюється обмін. Якщо купують долари в обмінниках по 36.50, а євро по 37 гривень за одиницю, то продають 38.50 та 39 відповідно.



Тож здійснити валютну операцію в пункті обміну валюти більш реалістично, ніж у банківському відділенні. Але доведеться провести кілька «слідчих дій», щоб дізнатися, за якими курсом здійснюється обмін.

«Можливо, вони бояться перевірок. Сьогодні ще не впевнені, які курси ставити. За картковими рахунками банки курси ще не змінили, хоча вже мають на це право, — припускає декан факультету банківського бізнесу ЗУНУ Богдан Адамик.

ЧОГО ОЧІКУВАТИ ДАЛІ? Загалом фахівець припускає, що в найближчий час курс стабілізується, хоча ще кілька днів будуть його коливання. Тож Богдан Адамик називає зміни, що напередодні були прийняті Нацбанком позитивними для ринку, але не для курсу тимчасово і не для окремих осіб.

— Тепер банки зможуть здійснювати валютно обмінні операції, і з часом курс стабілізується. Не по 29 гривень, звичайно. Можливо, по 33-34 гривні. Повернення цих операцій до банків є позитивним, оскільки свого роду конкуренція між курсом в банках і курсом на чорному ринку сприятиме стабілізації валютного курсу, — каже Адамик.

За словами фахівця, здорова різниця між курсами купівлі й продажу становить не більше 1%, а іноді й менше 0.5%. Проте в умовах війни, вважає Адамик, не все так погано.

 

Автор: Павло Посохов

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • СТУГНА П

    Ось коли почалася війна то уряд заборонив продаж валюти ,а через декілька днів ось ці приватні контори повилазили з офігеним курсом . Чим далі  ,то тим більше нагліють ці спекулятивні контори ,які на сьогоднішній день малюють любі цифри ,а уряд підляв масла у вогонь відпустивши курс . Виникає питання ,а не простіше було щоб уряд позбавити ліцензії у всіх цих спекулятивних конторах . Ось після того як відпустили курс всі ціни на продукти поповзли  верх . Це  говорить лише про одне ,що людей знову обкрадають  . Тільки усе це хреново закінчиться для економіки, бізнесу і уряду .
  • Читач98

    В ЗУНУ немає факультету банківського бізнесу. Був колись, але вже декілька років як немає. Тому посада одного пана у статті зазначена не зовсім вірно "м'яко кажучи".
  • Ігор Яворський

    Бля....та вся верхівка має валюту...но хер поміняє вам......
  • Игорь Блонский

    Прохання підтримати петицію по зміні маршруту транспорту для задіяння мікрорайону Північний https://petition.e-dem.ua/ternopil/Petition/View/1409

keyboard_arrow_up